Ани Публикувано 25 Декември, 2021 Сподели Публикувано 25 Декември, 2021 „Сила и живот“ (1915 г.) - първа серия Ние трябва да претърпим страданията, които ни идват и да извлечем поука от тях. Исус със Своите земни страдания искаше да ни даде пример, че трябва да се подчиняваме на този божествен процес. На едно място казва: „Нима Аз нямам власт да поискам Отец Мой да изпрати хиляди ангели да ме избавят? Но и ако не изпълня това, за което съм дошъл, как ще се повдигнат човеците? Пък и сам Той искаше да се издигне. (стр. 5) Всеки от вас трябва да търси и цени душите на своите братя, а не да обича техните тела. И мога да ви кажа, че Исус, като е дошъл тук и сега не е напуснал земята; Той живее между човеците, работи между тях и трябва вече да възкръсне в нас. (стр. 10) Исус е дошъл и работи и когато светлината идва, тя идва постепенно, тихо, без шум. Той няма да дойде като гръмотевица, както някои Го очакват. - И това може да стане, но там не е Исус. (стр. 16) Ние, които следваме Исус, Който ни е дал достатъчно сили, трябва най-сетне да Го пуснем да влезе в нас. ( стр. 17) И Исус, когато слезна да учи хората, пръв им даде модела и ако ние усвоим Неговото учение, светът веднага ще се измени. (стр. 31) Когато Исус е изказвал едно изречение или притча, имал е предвид основната Божествена мисъл, Божествения закон, т. е. Той не е говорил, само за да намери повод да говори, но е изказвал основни истини. (стр. 59) Христос дойде да спаси света, да спаси повече ония, конто имат един талант. Но знаете ли, колко скърби Му костваха тия мързеливци? Много скъпо. (стр. 73) Един е Пътят и Исус Христос го казва: „Аз съм Пътят“. (стр. 86) Нека всинца бъдем последователи Христови и достойно да носим това име - християни. Какво ще кажат другите, да оставим настрана. (стр. 96) Ние трябва да служим тъй, както Христос. Той не дойде да Му послужат, а Той да послужи. (стр. 119) Ако искаме да се научим как да слугуваме, трябва да се обърнем към Христос, Той да ни научи. (стр. 121) Христос казва: „Ако някой слугува на Мене, да си предложи сърцето“. Вие от дълго време сте християни, всички Христос следвате, но, ако Той ви повика на изпит сега, колцина от вас бихте издържали изпит върху търпението и смирението, ако ви даде да разрешите задачата не само теоретично, но и практично, или пък върху другите човешки добродетели: Правдата, Любовта, Истината, Мъдростта? (стр. 125) Христос се обръща към юдеите и ги пита кои искат да бъдат Негови ученици. Някои от нас казват: „Аз съм верующ, вярвам в Христос“. Ония, които само вярват в Христос, те са слушатели; Неговият въпрос, обаче, се отнася към онези, които искат да приложат Неговия Закон. Ако можете да се спрете и да размислите върху думите „слугувам на Христос“; ако бихте се опитали цяла година да научите да слугувате на Христос, бихте научили великата тайна на тия думи, която не може да се каже тук. Тя е много проста, но трябва да имате светлина, Христос да ви даде тази светлина, условията, при които може да се развива тя; само Той може да ви я даде. Аз мога да ви дам семенца, но условията, за да израстат те, може да ви даде само Христос. Туй чувство на любов не зависи от нашите сили и желания, то зависи от този контакт, който бихме имали с Христос. Някои питат: „Къде е Христос“ и Го очакват от небето. Христос е вече в света и последният Го чува. Той идва по два начина. Той има две лица: едното е благо - „Мир вам“, а другото навъсено - с огън, пушки и топове. (стр. 130) И ако се яви Христос, вие какво ще Му кажете? Мислете, какво ще Му кажете върху това - какво сте направили за Него. Мнозина сте искали да видите Христос; наближава денят, когато ще Го видите - някои отблизо, други отдалеч; някои само горе на облаците. (стр. 131) Сега въпросът е за вас. Христос иска всинца вие да Му слугувате - онези, които искат да Му бъдат ученици, да Му слугуват в широк смисъл: да слугуват на страдащите, на хора, конто са смутени, натъжени, да повдигнат техния дух. (стр. 133) Само трябва да бъдем готови, когато дойде Христос, Който идва - за някои е дошъл, за някои ще дойде тепърва - когато дойде да ни каже думите: „Който слугува на Мене, Мене да последва“, да Го последваме. Ще Го последваме ли или не? В това последване ще намерите идеала на индивида, на дома, на обществото, на народа и на цялото човечество: то е смисълът на човешкия живот тук на земята. (стр. 134) Но Христос се обръща към Своите ученици и ги предупреждава да не презират малките. Защо? „Не ги презирайте, защото вие обиждате техните ангели, които им служат на небесата. Ако презирате тия малките, вие презирате ангелите, на които малките са деца“. Когато Христос страдаше на кръста, ангелите горе, на Небето, не плачеха, а пееха. Всички затворници в ада се радваха, че идва техният Спасител. Също и когато Той се роди на земята, ангелите дойдоха да известят идването Му пак с пеене. Значи, когато се създаваше този Инструмент, тези Струни, този Лък на нашата вяра, ангелите пееха горе, на Небесата. (стр. 148) Христос, Който идва на земята, идва да научи хората как да пеят и свирят. Той ще ви научи как да стягате струните на вашата душа. (стр. 150) С тази нова енергия, която Христос внесе в света със Своето възкресение, показа пътя на туй Божествено изкуство - спасението. И затова именно трябва да изучавате Евангелието усърдно. (стр. 153) Христос е дошъл да види как пеем и свирим на земята. Той е прикован на кръста и 500 милиона хора днес пеят и свирят на този кръст, който, откак е дошъл, е дал съвършената цивилизация. И тъй, Християнството е Божествена музика, Божествено пеене. Научете се да пеете и свирите на него. (стр. 156) Христос е бил съединен с Бога, познавал е Бога и чрез това познаване на Бога Той победи смъртта, възкръсна и дойде при нашите души. Сега Той е при нас. По-напред 33 години Той беше затворен заедно с нас и Той ни научи как да излезем от този затвор, как да победим смъртта и злото. Христос сега е отвън - в оня свят при Отца на светлината. Той идва да посети нашите умове, нашите сърца и светът ще Го види с ония три удара: срещу ножа, в ръката и в крака. Той ще срути всички лъжливи учения. Кои са тия лъжливи учения? - Те са ония елементи, мисли, желания, действия, конто разрушават човешкото щастие, човешкия ум, човешкото сърце, човешката душа, човешкия дух, който всяват смърт, анархия и робство навсякъде и сковават нашия живот. - Кое е Учението на живота? Те са всички ония елементи, конто дават щастие, благо, доброта, просвещение, които въздигат човешкия дух, човешкото сърце и внасят в него обич и любов към всичко - това е живият Христос. И затуй Той казва: „За да имате тия основни елементи, които да внесат във вас живот вечен, непременно трябва да познавате Бога“. В света трябва да се воюва. Но с кого? - Със смъртта. (стр. 169) Ама казват: „Христос дойде и ни спаси“. Христос спасява умните и добрите. Никога Той не спасява лошите и глупавите хора. Спасява умните и добрите, които го слушат и изпълняват Неговото учение. На първо място Христос ни учи как трябва да работим за себе си. Той казва: „Аз съм Пътят, Истината и Животът“. Пътят - това е метод, Истината - това е вашият ум, чрез който вие трябва да се запознаете с нещата, кои са добри и кои - лоши, Животът - това е изкуство, с което вече знаете, как да направите плата да се облечете с него. (стр. 172) Та, когато един човек е повикан да следва Христос, не трябва да казва „какво ще рекат хората“, а трябва да се приближи до Христос, да приложи Неговото учение и ще стане силен. (стр. 173) Трябва да приемем Христос в себе си, за да се свържем с Бога. И Християнството само тогава има смисъл, когато се научим да побеждаваме този живот, за да придобием оня, който е именно ценен за нас, защото донася знание, сила, благородство в нашите чувства, щастие, дава сила на духа да побеждаваме всичко. Да престане страхът в света от беднотия. Това е Христовото учение. (стр. 177) Прошение и спасение са две неща свързани. Туй, което наричаме спасение в Християнството, настъпва, след като сме минали двата периода на обръщане и покаяние към Христос. Той казва: „Давам ти нов кредит и те пращам пак в света да работиш“. (стр. 235) Някои мислят, че Евангелистите са били, като рибари, прости, неучени и че Исус Христос бил прост, неучен. Обаче, това съвсем не е тъй: Христос се е учил в небесното училище; Той нямаше нужда да се учи на земята. Аз се чудя на туй именно повърхностно заключение, че човек, който никак не се е учил, е можел да обърне света и да заведе хората при Бога. (стр. 254) Когато Христос е говорил за „вечния живот“, Той е бил много внимателен. Той е попълнил всички междини, съединил е световете в едно цяло: „духовния“ - със света на ангелите, „Божествения“ - със света на Троицата, „физическия“ - със света на човеците - душите. Затова Той казва: „Аз съм Пътят от Истината за живота; Аз свързвам тия два свята и водя еднакво и към света на ангелите и към света на Бога, на Истината. Следователно, онзи, който ме последва и тръгне по тоя път, който Аз ще му посоча, ще намери онова необходимо благо за своята душа - Божествения мир“. Затова Той още казва: „Мир ви давам. Моя мир ви оставям“. А мирът е чадо на Небето. Той е отгледан в жилището на Бога. (стр. 260) Тия три неща, за които ви говоря: вечен живот, Бог, Исус Христос; Път, Истина и Живот са свързани помежду си. Ако водата не извира из планинския връх и ако не потече по този път, по коритото на реката, за което Христос говори, не може да принесе очакваните блага. И от чисто християнско гледище трябва да се намираме близо до този извор. Живият Христос е изворът, само трябва човек да знае как да ние от водата на тоя Извор. (стр. 261) Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts
Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате
За да коментирате, трябва да имате регистрация
Създайте акаунт
Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!
Регистрация на нов акаунтВход
Имате акаунт? Впишете се оттук.
Вписване