Jump to content

Recommended Posts

МНЕНИЯ НА НЕГОВИ СЪВРЕМЕННИЦИ

ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ

Poznatiat_i_nepoznatiat_13.jpg?fbclid=Iw

Всички хора не са на еднаква степен на развитие, поради което са дошли на земята да се учат. Различаваме пет категории хора: обикновени, талантливи, гениални, светии и Учители.

Какво разбирате под думата „Учител”? Учител е онзи, който съдържа в себе си четирите категории човеци.

- На кого може да бъде учител? - На себе си. Това е първата задача на всеки човек. При това положение, човек не трябва да търси своя Учител вън от себе си. Щом го намери в себе си, той никога не може да се заблуди отвън. Външният Учител ще бъде отражение на вътрешния, и той веднага ще го познае. Кои познаха Христа? Които Го имаха в себе си. Не можете да познаете Бога отвън, ако не Го познавате в себе си.

За да разберете талантливия, вие трябва да познавате живота на обикновения човек; за да разберете гения, трябва да сте минал по пътя на талантливия; за да разберете светията, трябва да сте минали по пътя на гения. И най-после, за да разберете Учителя, трябва да сте минали по пътя на светията. Не може да възлезе човек нагоре, ако не е вървял постепенно по стъпалата на човешката стълба. Всеки живот крие в себе си нещо велико и красиво.

Учителя

В Италия Алдо Лавини публикува в сп. „Il Messagero della salute" (1927) обширна биография и проучване за дейността на Учителя Петър Дънов. Излизащият в Палермо вестник „Alpha“, орган на Сдружението за психически експериментални науки, нарича Учителя Петър Дънов мистичен апостол на християнството в своята пълнота и величие. В Локарно издателство „Yoga“ подготвя и издава девет избрани беседи в превод на поетесата Мара Белчева и уводни думи на проф. Джино Сордели. Луиджи Белоти, директор на Италианската академия за наука, литература и изкуство, в слово при откриването и (24 октомври 1929) провъзгласява Учителя Петър Дънов за неин духовен ръководител.72

Розенкройцерското общество в Оушънсайд, Калифорния, изказва впечатленията си от беседата „Великият закон“ по следния начин: „Този, който е писал тези прекрасни и възвишени мисли, познава дълбоко тайните на живота.“ 72

„На официална вечеря у един генерал в София, една жена попита митрополит Стефан: „Какво ви е отношението към Учителя Дънов?“ Той отговори косвено: „Аз, когато се срещнах с папата (Папа Пий XI) в Рим, той най-напред ме попита: „Какво прави най-светлия човек в България - г-н Дънов?“ 17

Димитър Грива (1914-1994)

композитор, пианист

Най-вероятно папа Пий XI (глава на Римокатолическата църква от 1922 до 1939 г.) е бил осведомен за Учителя Дънов от Анжело Ронкали, който е бил папски нунций в България между 1925 и 1935 г.

Poznatiat_i_nepoznatiat_14.jpg?fbclid=Iw

Анжело Ронкали

Методий Костичков свидетелства пред режисьора и теолог Галина Герасимова, че когато нееднократно е идвал в селището Изгрев с Анжело Ронкали (в ролята на негов секретар), го е чакал с часове докато приключат разговорите на четири очи на бъдещия папа с Учителя Дънов. Папа Йоан XXIII, роден като Анджело Джузепе Ронкали е папа от 1958 до 1963 г. Той е сочен като забележителен реформатор на Римокатолическата църква.

В Чехословакия сп. „Die Gloke“ публикува биография на Учителя Петър Дънов, а философът Рудолф Буркерт в книгата си „Das Reich Gottes auf Erden“ го нарича Пророк на бялата раса.72

Агнеса Хофман, деятел на Католическата либерална църква в Холандия, посещава България през 1928 г. и споделя: „Аз дойдох да се срещна с Учителя Петър Дънов. Малко са Учителите на човечеството.“ 72

В Канада сп. „The Torch“, орган на Канадското астрологическо общество, публикува отзив за беседата на Учителя „Великият закон“: „По своите достойнства тази малка книжка няма равна на себе си в цялата американска ораторска литература. Авторът е проникнал дълбоко в работата на духовната алхимия на вселената, показва как всяка добродетел спомага за изграждане на индивидуалното и общото благо на човечеството.“ 72

В Швейцария пресата отпечатва отзив за книгата на Георги Радев „Учителят говори“ (съставена по текстове на Учителя Беинса Дуно): „Никога досега не сме срещали толкова истини, изнесени в такава сбита форма, така живо и красиво.“ 72

„Един наш професор - Димитър Кацаров, педагог, известен не само пред нашата общественост, но и в чужбина, със своите новаторски схващания в областта на педагогиката, имаше отрицателно отношение към Учителя и учението. Веднъж, връщайки се от Швейцария, където е бил на един педагогически конгрес, ме среща и ми казва: „Интересно, на конгреса ме запитаха доста за вашето учение.“

Изглежда това му е направило силно впечатление, понеже един от авторитетите на този конгрес - професор Фериер, много изтъкнат педагог на Запад, е написал една малка брошура за Учителя и учението Му. Току-що беше излязла книгата ни „Учителят“ от печат и аз му я предложих. Книгата е оказала такова силно въздействие на професор Д. Кацаров, че после при една среща той ми каза следното: „Рядко съм чел книга, написана с такава любов. Наистина аз не съм бил добре осведомен за това учение.“ 33

Д-р Методи Константинов (1902-1979)

юрист, философ, писател и обществен деец

През месец август 1939 г. на Рила планина Алфред Ломоние, професор в Историко-филологическия факултет на университета в Тулуза, Франция, казва публично на Учителя Петър Дънов:

„Вашето присъствие и вашето Слово разтърсиха цялото ни естество, за да го преустроят. Ето ни пред основите на един нов живот. (...)

Големият урок, който научихме вече тук, между другото е и съществената роля на музиката, на песните, на Паневритмията, които могат да ни помогнат. (...)

В нашите неспокойни, механизирани западни страни, в нашите изкуствени и тъжни градове музиката и Паневритмията са най-доброто средство за засилване на Духа и за обединението на душите.“ 34

„Учителят Дънов - това е истинският Пратеник от Небето на земята. Този небесен пратеник не е дошъл на земята да създаде една нова религия, защото тук има достатъчно религии. Той не е дошъл тук да създаде една наука, нито да тури началото на едно социално движение, защото тук има много науки и много социални движения. Напротив, той е най-големият духовен магнит, който е слизал от небето на земята.“ 33

Рене Генон (1886-1951)

френски мислител

Poznatiat_i_nepoznatiat_15.jpg?fbclid=Iw

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Създай нов...