Jump to content

Радикалното решение на Кришнамурти

Recommended Posts

Радикалното решение на Кришнамурти

Какво точно е пишело в писмото на Учителя Беинса Дуно, не се знае и до днес. За съжаление никой не го търси. Незнайно е и какво е мислил Кришнамурти, след като е влязъл във връзка със своя духовен ръководител. По разбираеми причини не се описва никъде и че той е разбрал в своята прозорливост, че е станал играчка на политически сили, движени от международни секретни служби. Това е правело неговата дилема много по-трудна. Знае се, че е бил пред голямо изпитание - да се подхлъзне по наклона на едно голямо изкушение и да стане лицемерен световен лъжец или да бъде ученик на Истината, която търси цял живот.

Конгресът започнал тържествено и над 3000 теософи очаквали с трепет момента, в който ще обявят Кришнамурти за Световен Учител. На третия ден Кришнамурти произнесъл от трибуната реч, в която между другото казал: 20

„Вие очаквате Мировия Учител и искате да вярвате, че това съм аз. Но това не е истина. Аз съм човек като вас. Имам недостатъци и работя над себе си, за да се освободя от тях. Истина е, че времето за Мировия Учител е вече дошло и че той е на Земята в плът и кръв, но не е тук между нас. Мировият Учител е в България.“

Той обяснил на Конгреса, че е разговарял с двама делегати -Атанас и Магдалена от България - и след писмото на Учителя е разбрал истината. Поради голямото смущение, което предизвикало неговото изказване, той добавил:

„Аз ще продължа да работя за Божието Дело, но наравно с вас!“

Поразените делегати не вярвали на ушите си. Те помислили, че Кришнамурти е обсебен от някакъв антитеософски дух, както говорели теософите. Но той не само отстоявал твърдо изказаното си мнение, но и решил да разпусне и „Ордена на звездата“.

Тези думи ми бяха разказвани на Изгрева в 1969 г. от възрастните вече ученици на Учителя. С малки вариации на думи и години (сочи се погрешна година за Конгреса - 1932 г.) те фигурират и в много от спомените и архивите, влизат и в листовките на Бялото Братство.

Но, за съжаление, те липсват в официалната теософска информация

Там те са прескочени и речта на Кришнамурти е цензурирана.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Създай нов...