Ани Публикувано 5 Февруари, 2022 Сподели Публикувано 5 Февруари, 2022 Защо се разформира Орденът на Звездата? На 3 август 1929 г. Кришнамурти държал последната си реч. Като имам предвид голямата й важност и нейните последствия за световните духовни движения по пътя към Истината, ще я предам по-цялостно.100 В нея той обяснява на хората защо разформирова Ордена. „Тази сутрин ще се занимаем с Въпроса за разформироването на „Ордена на Звездата“. Мнозина ще се зарадват от това, но някои ще се опечалят. Всъщност въпросът не трябва да предизвиква нито радост, нито скръб, тъй като се отнася до постъпка, която е неизбежна, както ще видите от моето пояснение. Вярвам, знаете как веднъж Дяволът се разхождал с един приятел. Те видели как човекът пред тях се спрял, взел нещо от земята, погледнал го и го сложил в джоба си. Приятелят попитал Дявола: - Видя ли какво беше това, което човекът прибра от земята? - Той взе една частица от Истината - отговорил Дяволът. - Но това сигурно е много лошо за теб? - О-о, съвсем не! - бил отговорът на Дявола. - Точно обратното: Защото аз ще го накарам да организира тази Истина. Аз поддържам, че Истината е страна, към която няма пътища. Не е възможно да я стигнеш чрез никоя религия или секта. Това е моето становище и аз се придържам към него безусловно. А щом Истината е безгранична, безусловна, без никакъв път към нея, то ясно е, че тя не може да бъде организирана. Не можеш да създадеш организация, която да те води там, където да бъдеш безусловно без граници. Следователно, не трябва да има никаква организация, която да претендира, че може да води хората към нея. Който схване това, лесно може да разбере до каква степен е невъзможно да се организира едно вярване. Вярването е дело изключително лично и затова не може и не трябва да се организира. Организирате ли го, с това Вие го убивате, Вие го кристализирате, то става догма, секта, религия, която трябва да се наложи на други. Ето това е то, което всеки човек в света се стреми да извърши спрямо всички други. По този начин Истината бива понижена и ограничена и превърната в играчка, за да бъде достъпна за слабите, за ония, които само временно са недоволни. Истината не може да се сведе долу; по-скоро индивидите трябва да направят усилие да се възземат до нея. Кой може да наведе планинския връх, та да слезе долу в долината? Който иска да се покатери на върха, първо трябва да мине долината и след това да се изкачи по стръмните склонове, без да се бои от опасните пропасти. Вие трябва да се издигнете до Истината, защото тя не може да дойде долу при вас, нито може да бъде организирана. Организациите възбуждат само отвън интерес към идеи, но не могат да ги дадат. Интерес, който не е роден от любов към Истината и заради нея, а е събуден от една организация, няма съществена цена. Всяка организация е само канава, към която нейните членове се приспособяват удобно. Те вече не се стремят към Истината, т.е. към върха на планината, но всеки издълбава за себе си една удобна ниша, в която се настанява приятно или се оставя да бъде настанен от организацията. И той се самоизмамва да мисли, че организацията ще го изведе до Истината. Всеки сам мисли и открива по какъв начин е бил променен от тези нови идеи. Това е посланието. Ето това е първата причина за моето становище, че „Орденът на Звездата” трябва да бъде разтурен. Въпреки това, някои навярно ще си сформират други ордени, ще продължават да принадлежат на други организации, чрез които ще мислят да постигнат Истината. Аз не искам да принадлежа към никоя организация от духовно естество - нека това да се разбере добре! Ще си послужа с една организация, която да ме пренесе до Лондон, например, но това е съвсем друг род организация - просто механична, подобно на пощите и телеграфите. Аз ще си послужа с какъвто и да е физически механизъм като автомобил или параход, за да пътувам, но те нямат нищо общо с духовността. Затова, повтарям, че няма организация, която води човека към духовност. Бъде ли създадена такава, тя става патерици, слабост, спънка за индивида, която ще му пречи да расте, да изработи своята особеност, която се крие в това той да намери в себе си Абсолютната и Безусловна Истина. Това е втората причина, поради която реших, бидейки Началник на Ордена, да го разтуря. Никой не ме е убеждавал да сторя това. Че не желая да имам последователи, не е кой знае какво; и желая това да се разбере буквално. В момента, в който последвате някого, вие преставате да следвате Истината. Мен не ме интересува дали вие вземате присърце или не това, което ви казвам. Аз имам да извърша нещо в света и го върша с непоклатимо съсредоточение. Това извънредно съществено нещо е да правя хората свободни. Искам да ги освободя от всякаква клетка, от всякакъв страх, а не да основавам нови религии, секти, нито да давам на света нови теории, нови философии. Но ще ме попитате защо тогава обикалям света и постоянно проповядвам. Ще ви кажа: не защото желая последователи, не защото искам да имам група от специални ученици. О-о, как искат хората да се различават на братя и хора - колкото смешно, абсурдно и дребнаво да излиза това тяхно различие! А аз не искам да насърчавам абсурдността. Аз нямам ученици, апостоли, било на земята, било в някое духовно царство, нито ме примамва мисълта за забогатяване или за удобен живот. Ако исках удобен живот, нямаше да дойда на един лагер, пълен с неудобства, нито - да дойда да живея в една влажна страна. Говоря ви откровено, защото искам това да се разбере веднъж завинаги. Никак не са ми присърце тия детски приказки година след година. Един репортер ми каза, че смята за величествен жест да се разформирова една организация, която брои десетки хиляди членове, и попита: „Какво ще правите тогава? Как ще живеете?” Останат ли само 5 човека, които слушат с готовност, които ще живеят чутото, които ще обърнат лицето си към Вечното, те ще бъдат достатъчни. Каква полза от хиляди, които не разбират, всецяло омотани в предразсъдъци, които бягат от Новото и са готови да го изтълкуват така, че то да прилегне на тяхното безплодно и вкочанясало „себе“? Ако говоря рязко, моля не ме разбирайте криво - не правя това поради липса на състрадание. Когато отидеш за операция при хирурга, няма ли той да извърши това от състрадание към вас, макар да ви боли? Та и тук, ако съм много рязък, то не е от липса на съчувствие, а тъкмо от противното. Казах, имам само една цел - да изведа хората на свобода, да им помогна да избягат от всички ограничения, защото само това ще им даде щастие, само това ще им помогне да постигнат безусловното състояние на себето. Защото аз съм свободен, безусловен, цял; не част от нещо относително, а цялата Истина, що е вечна. Затова желая: ония, които се стараят да ме разберат, да бъдат свободни, а не да последват личността Кришнамурти; не да създадат от него една клетка, която впоследствие да стане религия или секта. Моето желание е те по-скоро да се освободят от всякакъв страх - от религия, от спасение, от духовност, от любов, от смърт, даже от самия живот. Както художникът рисува една картина, която е негова себепроява, негова слава, благоденствие, тъй е и работата, която аз върша, а не -защото желая нещо от когото и да е. Вие сте привикнали на авторитети, за които мислите, че може да ви заведат към духовност. Вие вярвате и се надявате, че някой човек може, благодарение на изключителни сили - което е чудо - да ви пренесе в това царство на вечна свобода, което е Щастие. Цялата ваша концепция за Живота е базирана върху този авторитет. Ето, вече три години откак ме слушате да проповядвам и аз не виждам във вас никакви промени, като изключим едно малцинство. За да ме разберете напълно и основно, трябва да анализирате, което ви казвам, да го приемате критично. Облягате ли се на някой авторитет да ви води към духовност, вие автоматично сте принудени да изградите организация около него. А с тази организация, която мислите, че ще помогне на този авторитет да ви заведе до духовност, вие сами се затваряте в клетка. Моля да се помни, че аз говоря откровено не от суровост или жестокост, но от ентусиазъм по моята задача, от желание вие да ме разберете. За това разбиране вие сте дошли тук и ако аз не се старая да изкажа ясно и решително моето становище, нашите събирания ще бъдат само губене на време. Цели осемнадесет години вие сте се готвили за това явление - идването на Мировия Учител - цели 18 години сте поддържали организацията „Орденът на Звездата“. Очаквали сте някой, който да даде нова радост на вашето сърце и ум. които да претвори целия ваш живот, да ви даде ново разбиране, да ви повдигне на ново житейско равнище, да ви даде насърчение, да ви освободи - и сега гледайте що става! Обмислете, анализирайте себе си, за да откриете каква промяна е предизвикало у вас това ваше вярване - не, разбира се, разликата, настъпила във вашето облекло, че сега на него сте заболи звезда -нещо дребно и абсурдно! Това ваше вярване помете ли вашия основен живот? Всички несъществени неща? Това е тя едничката мяра: дали сте сега повече духовни, повече свободни, повече велики, повече опасни за всяко общество, изградено върху фалшивото и несъщественото? Да, членовете на тази организация на звездата дали са претърпели някаква промяна? Казахме, че цели осемнадесет години сте се готвили за мен. Мен ми е безразлично дали вярвате, че аз съм Мировият Учител или не. Това никак не е важно. Принадлежейки на организацията „Орденът на Звездата”, вие сте признавали, че Кришнамурти е Мировият Учител: изцяло за ония, които наистина търсят и частично - за ония, които се задоволяват от своите собствени полуистини. Вие сте се готвили цели осемнадесет години, а вижте колко много трудности срещате по пътя на вашето разбиране, колко много усложнения и колко много мисли по дреболии! Аз поддържам, че вашите предразсъдъци, страхове, авторитети, вашите църкви - нови и стари - всички те са препятствие за вашето разбиране. По-ясно от това аз не мога да се изкажа. Не искам да се съгласявате с мене, не искам да ми ставате последователи! Искам само да разберете какво ви казвам. Това е необходимо, защото вашето вярване не ви е претворило, но още ви е омотало. Защото не искате да погледнете нещата такива, каквито са. Искате да имате ваши собствени богове - нови богове на мястото на старите, нови религии на мястото на старите. Всички са еднакви без значение, всички са препятствия, ограничения, патерици! На мястото на старите духовни различия вие имате сега нови духовни различия, на мястото на старото боготворене имате ново такова. Всички зависите за вашата духовност от някой друг, както и за вашето щастие и за вашето просветление. И макар и да търсите вътре във вас просветлението, славата и чистотата и неопетненото себе, колко от вас искат да го сторят - има неколцина, но те са съвсем малко. Тогава защо ни трябва организация? Защо ми са на мен фалшиви, престорени хора за последователи? На мен, който съм въплъщение на Истината! Моля да се помни, че аз не казвам нещо грубо или неучтиво, защото сте дошли до едно състояние, когато трябва да застанете лице в лице с нещата, както са те в действителност. Казах миналата година, че не ще правя компромиси и отстъпки, малцина са обърнали внимание на тези думи, но тази година подчертавам това, за да бъде абсолютно ясно. Не зная колко хиляди души, членове на Ордена в цял свят, са се приготвяли за мен в тия 18 години, но ето - сега те не са готови да слушат безусловно и всецяло това, което им казвам. Тъй че, защо ни е организацията? Както казах, моята задача е да направя някои хора абсолютно свободни, защото поддържам, че едничката духовност е чистото себе, което е вечно, и е хармонията между разума и любовта. Това е то Абсолютната, Безусловната Истина, която е същевременно и самият живот. Прочее, аз желая да давам свобода на хората, за да се радват, както птиците на ясното небе - необременени, независими, прехласнати от тази свобода. И аз, за когото сте се готвили цели 18 години, сега ви казвам, че трябва да се освободите от вашите усложнения, от вашите омотавания. За тази цел нямате никаква нужда от каквато и да е организация, основана върху духовно вярване. Защо ни е организация за 5 или за 10 човека в света, които разбират, които се борят, които са захвърлили на страна всички дребни неща? А за слабите хора - никаква организация не ще помогне да намерят Истината. Защото тя е у всеки едного, значи и в тях; тя не е далеч; винаги е била там и ще бъде там вовеки. Организации не могат да ви направят свободни, нито каквото и да било организирано боготворене, нито даже да принесете себе си в жертва за някоя висша кауза, нито когато за целта устройвате организации, или се посвещавате на някоя общополезна работа -никакво такова външно дело не ще ви направи свободни. За да пишете вашите писма, вие си служите с пишеща машина, но не я поставяте в олтар и не й се кланяте. А тъкмо това става, когато цялото ваше внимание е приковано в организацията. „Колко са членовете на ордена?“; „Колко са вашите последователи? По това ще съдим дали казаното от вас е истинско или фалшиво” - такива са първите въпроси на репортерите. Както казах, ако поне един постигне освобождение, това ще бъде достатъчно. Вие също сте завладени от идеята, че само известни хора притежават ключа за Царството на Щастието. Обаче аз ви казвам, че никой не владее този ключ. Този ключ е вашето собствено себе и Царството на Вечността се намира само в развитието и почистването на това себе, в неговата неопетненост. Тъй ще видите колко е безумна цялата сграда, която сте издигнали, като сте очаквали да получите утеха, щастие и сила от външна помощ. А тях можете да намерите само вътре в себе си. Тъй че, защо ви е организация? Вие сте привикнали да ви се казва колко далеч сте напреднали, кое духовно равнище сте стигнали. Колко е това детинско! Кой друг, освен вас може да ви каже, дали вътре във вас сте красив или грозен? Кой друг може да ви каже, дали вътрешно сте неопетнени? Наистина, вие не гледате сериозно на тези неща! Тъй че, защо ни е организация? Но ония, които истински желаят да разберат, които се стремят да намерят онова, което е вечно, без начало и без край - те ще бъдат като хала, която всичко помита, ще бъдат опасност за всички несъществени неща, за всичко нереално, за всяка сянка. И те ще бъдат съсредоточени, ще станат като буен пламък, защото разбират. Такава група хора трябва да създадем и това е моята цел. Поради това истинско разбиране, между тях ще има истинско приятелство. Поради това приятелство, което както изглежда вие не познавате, ще има истинско сътрудничество от страна на всеки един. И това ще постигнат не защото са следвали авторитет, не защото са се стремили към спасение, не защото са се принесли в жертва за някоя кауза, а защото наистина са разбрали и заради това са в състояние да живеят във вечното. Това е нещо много по-велико, отколкото всички радости на земята, отколкото всички жертви. Ето това са някои от причините защо, след две години старателно обмисляне, аз взех това решение. То не е плод на минутно хрумване. Никой не ме е принуждавал, нито придумвал да сторя това - в такива работи аз не се облягам на придумвания. Цели две години бавно, старателно съм обмислял този въпрос, докато най-после реших да разтуря Ордена, бидейки негов Началник. Ако сте разбрали това, вие може да продължите да търсите други неща. Можете да си образувате други организации и да очаквате някого другиго. Това не ме засяга, както и изграждането на нови клетки и нови украси за тия клетки. Моята задача е да освобождавам хората всецяло и безусловно. ” Така този, който е подготвян повече от осемнадесет години да води човечеството към спасение, неочаквано, но мотивирано, не само дава отвод за своята кандидатура за Световен Учител, но и разпуска Ордена, който обявява неговото идване. Това е наистина един величествен жест, единствен по рода си в духовната история. Така той се освобождава не само от тежката световна отговорност и от ограничаващите изисквания на Теософското Общество, но и по крайно елегантен способ се измъква от опасната и кармична зависимост от тайните служби на Британската империя. В същото време този отказ е една публична изява на скромност и смирение, които ще служат за пример и възхищение напред през вековете на всички, които търсят безкористно Истината. Това е Кришнамурти - посланикът на Истината -човекът, който отказал да бъде Бог! (Всички учители на Бялото Братство дават най-важното от своето Слово на планина. От 1929 г. Учителят в България открива нов тип Школа - при Рилските езера. Под форма на интернационални събори, тя живее на открито и чрез специални правила и методи обменя енергии с Живата природа: издига се над нисшите духове, енергизира телата и освежава умовете с комплекс утринни упражнения за тотално хармонизиране. Гости от цял свят разнасят по своите страни искри от този огън и палят там и други огньове.) Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts
Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате
За да коментирате, трябва да имате регистрация
Създайте акаунт
Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!
Регистрация на нов акаунтВход
Имате акаунт? Впишете се оттук.
Вписване