Ани Публикувано 5 Февруари, 2022 Сподели Публикувано 5 Февруари, 2022 Беседа в Адияр (извадки) 105 Важно е разбирането на смисъла на думите, но се страхувам, че повечето от вас схващат само думите, а не Духа на това, което те означават. По такъв начин се изпарява парфюмът на разбирането. Вие схващате живота като път към един край; като случай за непрестанно трупане и така губите красотата, мекотата и блясъка на живота. Според мен фактът, че живея, е свързан с върховната есенция на Истината, а не с това, което може да се спечели, да се вземе от живота. Когато се борят за притежание и печалби, тогава се губи значението, чистотата, чарът на живота. Всички ваши ежедневни действия, ваши теории и практики са станали инструменти за получаване на резултати. Вашите емоции, мисли и действия, се борят за полза, облаги, резултати, сполуки. Поради натрупването, тези ваши усилия само уголемяват вашето Его, което е една причина за разделяне. В усилията за търсене на печалба, полза, облага не може да съществува разбиране, нито да се реализира това, което е животът. Правите усилия да бъдете различни от това, което сте, без да сте открили всъщност какво сте с вашите безброй илюзии и празноти. Как ще различите ясно това, което е вярно, истинно и трайно, ако вашият дух е винаги потънал чрез желания в бъдещето или спънат чрез възприемане на миналото. Когато духът е заплетен в разделянето, създадено от алчност, напълно липсва истинската стойност на живота и той прави едно фалшиво оценяване... ВЪПРОС: Убедени ли сте, че вашият метод на разбиране и реализация е единственият път на човечеството? Вие настоявате, че с елиминирането на пречките Истината е реализирана. Защо да не бъде възможно да се стигне до реализация и чрез неограничена интензивност на истинската интелигентност, която е Мъдрост? К: Преди всичко какво разбирате вие под думата „Мъдрост“? Аз казвам, че Мъдростта не се добива ни чрез връзки, ни чрез институции, ни чрез учене. Мъдростта е спонтанна, тя се ражда от факта, че живееш и няма никаква връзка с разни теории, повърхностно познание или придобивки. Мъдростта е като течащите води - тя не може да бъде ограничена, озаптена, нито спечелена. Мъдростта е истинската интелигентност; интелигентността е различаване на истинската стойност на нещата и вие може да откриете тази ценност, само когато вашият дух не търси печалби и натрупвания или нагаждания и съгласувания... Когато ви се представи един факт, вие го оценявате с вашия ум или с вашите емоции, а не с цялото си същество. Не може да съществува никаква интелигентност (вярно различаване на истинските ценности), докато съществува имитация, съобразяване, търсене на власт, преследване на печалби... Вие търсите разбирането чрез някои други авторитети в църквите, в храмовете, в организациите, при учителите, при свещениците. Никой не може да ви дари интелигентност, ако самостоятелно не откривате истинските ценности... Във факта да живееш спонтанно, без усилие, има един екстаз - истинската красота, върховното прозрение на истински ценности. В това се намира вечността, безсмъртието, непрекъснатото движение на живота, в което няма никакво отъждествяване на себе си като „Аз“. Вие създавате посредници между вас и различаването на истинските ценности, което е интелигентността, но никой не може да ви я даде отвън. Само при вашето собствено събудено възприемане ще изчезнат компликациите на организираните вярвания; на надпреварването на поклонничество - тази фалшива набожност, базирана върху страха, при която няма никакво възприемане на истинските ценности. Сега вие имате голям респект към мен, защото вярвате, че аз имам нещо да ви дам, но ако това бе една истинска набожност, тя щеше да бъде еднаква към всички, а не само към мен. ВЪПРОС: Вие казахте, че не изучавате никаква философия и теософия. Аз изучих дълбоко теософията и съм стигнал до ясна концепция на вашите идеи и казвам, че вашата мъдрост е същинската теософия. Как може да настоявате, че трябва да гледаме на теософията като на едно препятствие към реализиране на истината, след като признавате, че не познавате теософията? К.: Вие може да изучите обстойно всички книги на света, включително и тези на теософията, но вашата концепция за мъдростта, която е плод от изучаване, ще бъде напълно фалшива, понеже вие не живеете както трябва и само събирате праха от книгите и това наричате мъдрост. Когато аз говоря „да се живее“, разбирам действие сега, с една пълнота, в която има радост, екстаз, който не произхожда от обожаване на теории. Така вашата мъдрост, която базирате върху учението, няма нищо общо с мъдростта, за която аз говоря. Когато вие се освободите от вашите зависти, вашите измъчвания и борби за власт, обожаване на авторитети и фалшиви ценности, тогава тази свобода ражда една естествена мъдрост, която е извън всички книги, философии, теории и системи. За тази Мъдрост ви говоря, а не за онази от вашите теории. Аз мога да измисля нови теории, също такива като вашите, но каква стойност ще има всичко това? Всички книги на света, включително и свещените, са пълни с теории, които вие учите и никой от вас не живее спонтанно, естествено, с простота. Това е важното, а не непрестанното усилие да поемаш нови и нови теории и идеи. Мисълта трябва да премине отвъд ограниченията на идеите. Аз не съм изучавал вашите философии и вашите теории, за мен те са без никаква стойност, като праха и пепелта. Забатачени в конфликтите, вие мислите, че като изучавате разни теории и се приспособявате към тях, ще намерите Истината. Това може да стане, само тогава, когато духът и сърцето са свободни от всяко нагаждане и имитация. Тогава се явява животът, съдбата, и това е отвъд всички книги. Не е нужно да се изучава теория, за да бъдеш високо човечен и изобщо човечен, а това значи да познаваш мъдростта на всички времена. Страхувам се и зная, че предпочитате мъртви теории пред живота; задгробното ви интересува много повече от настоящето. Вашият дух е задушен от теории и няма никакъв живот, който се създава спонтанно. Няма никаква радост да се живее, никаква красота в действието, ако вие се лутате навсякъде да търсите власт. Това ви отдалечава от цялостния човек. Моите думи няма да имат никаква цена, ако вие като индивиди не започнете да се събуждате, да осъзнавате и да отстранявате преградите на вашия затвор. Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts
Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате
За да коментирате, трябва да имате регистрация
Създайте акаунт
Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!
Регистрация на нов акаунтВход
Имате акаунт? Впишете се оттук.
Вписване