Ани Публикувано 5 Февруари, 2022 Сподели Публикувано 5 Февруари, 2022 Приказка за Учителя и ученика „Вечните истини“ По това време България е в министерска криза. Чрез полковник Любомир Лулчев и генералшата Мария Стоянова, Учителят съветва царя какви промени да се правят в правителството, като напомня, че готвеният за министър-председател Александър Цанков, след преврата в 1923 г., избива много невинни хора и забранява съборите. В случая думите на Учителя са: „Кажи на царя когото иска да постави за министър-председател, само не и Цанков!”107 Тези думи стигат до Цанков и той реагира по мафиотски - изпраща двама побойници на Изгрева - „да му дадат да разбере”. Те нанасят жесток побой на Учителя, който изобщо не се защитава. После внезапно избягват, преди някой да се намеси. - Е па, нали той е Учител - какво мога да му помогна аз? - оправдава се един свидетел. Лулчев познава началника на тайната полиция - арестуват побойника и той си признава. Но не го затварят, нито разследват бившия министър-председател Цанков (макар че още нямало дипломатически имунитет), а водят престъпника Райков - бивш поручик - да иска прошка от Учителя. А той знае, че Райков е само наемник и му казва: - Аз съм ти простил, но моли се и Бог да ти прости! Няколко години по-късно Любомир Лулчев издава брошура със заглавие „Три приказки за млади и стари”.108 Третата се нарича „Приказка за Учителя и ученика”. В нея се описват патилата на един окултен ученик, който се разочаровал от Учителя си и покрусен, споделя мъката си пред един мъдрец. Накрая завършва така: „-... и този бой... Той, могъщият, се остави да го бият! Той, силният, беше окървавен! Той, ясновидецът, не можа да предвиди това, което идеше върху му! Слепец съм избрал за водач - ето кое ме плаши и отчайва, изпива мира на душата ми и обезсмисля живота ми... - Нещастен си ти - казал след мълчание старецът,- защото знаеш много работи, а не научи най-потребното - да благодариш за всичко, което ти се случва. Тогава би разбрал всичко и не би се терзал така. - Говори ми, настави ме! - молел се момъкът. - Виждаш какво ми е! - Ще бъдеш нещастен, докато не се научиш да благодариш. Само тогава ще ти се отворят очите и ще видиш Истината. Аз мога да ти я разкрия, но тежестта и тъгата ти ще стане още по-голяма... - Моля те, кажи ми я! - молел се младежът. - По-добре да ме гори огънят на Истината, отколкото съмнението и смущението! - Добре - казал старецът - приготви се да я чуеш! Старецът му разправил как Учителят му е дал психически сили, а той започнал да мисли, че може повече от него и отишъл в света. - Горко ми на мен - да плюя на най-святото си и да дам на чужди...! - Това не е всичко - казал старецът. - Слушай по-нататък: там, пред чуждите, ти вдигна завеси и посочи много работи. И царят започна да разваля плановете на противниците си. А те почнаха да търсят кой му помага. Разбраха, че си ти и пратиха двама души да те намерят и убият. Но Учителят, за когото няма тайни, те отдалечи нарочно от там, за да те спаси. Той понесе Всички удари за теб, а ти... - Господи! - прорева момъкът диво. - Нима можах толкова да те оскърбя! - и той хукнал като безумен. - Чакай! - викнал след него старецът. - За къде тръгна така? - Да намеря Учителя си и да целуна нозете му! - извикал момъкът и затичал отново... ” Любомир Лулчев описва случката в романизиран вид, където се рисува като невеж ученик, получил виждане от Учителя и помогнал на царя, който осуетил плановете на враговете си. Не било трудно те да открият кой му помага. И отишли да го ликвидират. А Учителят го отдалечил, приел образа му и поел удара върху себе си... Истина е, че през целия този ден Учителят бил строг и мълчалив и отпратил сестрите и братята. Чрез удара, който поел, Той отменил по-големия - адската машина, която запасните офицери от „Народна защита” са решили да сложат под Салона, за да ликвидират Изгрева. Постъпил по принципа на Апостола Левски: „Ако загубя, губя само себе си; ако спечеля, печели цял народ!” В България излиза голяма книга по окултизъм: „ВЕЧНИТЕ ИСТИНИ”, довършена в 1934 г. и издадена през 1937 г. от изд. „Братство“, Севлиево. Автор е Стефан Тошев, миров съдия в Свищов, Севлиево, прокурор в окръжния съд в Кърджали... Този труд от 552 стр., макар и без съдържание, представлява нещо като окултна енциклопедия, в която се разглеждат основни теми като: - целта и смисъла на човешкия живот според Стария и Новия завет, Закона на Карма, регистрирани прераждания по света и у нас, ясновидство, интуиция, чудотворно излекуване, силата на мисълта, духовни сили и добродетели - покаяние и новораждане, вяра, любов... Там могат да се намерят и много псалми и молитви, цитати от Библията, от окултната литература и от Учителя. Би трябвало тя да бъде настолна книга на всеки окултен ученик, на всеки духовен човек, на всяко културно семейство, но днес се броят на пръсти хората, които са я виждали, чели и имат някакво мнение за нея. Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts
Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате
За да коментирате, трябва да имате регистрация
Създайте акаунт
Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!
Регистрация на нов акаунтВход
Имате акаунт? Впишете се оттук.
Вписване