Jump to content

„Служител на Божествена мисия“

Recommended Posts

„Служител на Божествена мисия“

Тук Хари Салман цитира чрез Боян Боев думите на Учителя:

„... бях вселен... на 7 март 1897 год. ... получих мисия... свързана със славяните и шестата раса, че съм Учител за цялото човечество...

Забележката му е неточна: „новият път на Славяните“ се отнася до Шестата Култура на Бялата раса - Епохата на Водолея, която обявява Учителят, а не до „Шестата раса от далечното бъдеще'.

Мисля, че след като се дава мнението на Учителя за себе си, е съвсем безсмислено да се обсъждат различни варианти и презумпции за тази мисия. Или авторът разграничава „Учител за цялото човечество“ от „Миров Учител“?

Вярно е, че през 1929 г. Кришнамурти отказал да е очаквания Миров Учител.

Но кой е Кришнамурти?

В началото на XX в. теософ-ските водачи Ледбитър и Ани Безант предсказват, че е дошло време за изява на Нов Световен Учител. В 1908 г. те са поразени от огромната и прекрасна аура на 13 годишно момче в Индия и решават, че „то подготвя тялото си, за да се всели в него Бодхисатва Майтрея или - второто идване на Христос“.

Hristo_Madjarov_222.jpg?fbclid=IwAR1Q2AO

Ани Безант

Ани Безант издава в 1910 г. негова книга „При нозете на Учителя“. Теософите обявяват, че новият Месия се готви да се изяви в света. Създават „Орден на Звездата на Изток“ (1911) с глава Кришнамурти. Подлагат го на езотерично обучение и го водят по света. Тогава светът не е знаел, че тази кампания се спонсорира от английските тайни служби, за да увековечат колониалната си политика в Индия.

Hristo_Madjarov_223.jpg?fbclid=IwAR1Q2AO

„При нозете на Учителя“

(английското и българското издания)

От 1924 г. започват ежегодни събори в Оомен, Холандия. Подготвят грандиозен събор в 1929 г., на който да обявят завръщането на Христос и встъпването в длъжност на Новия Световен Учител.

Тогава се намесва Учителят Беинса Дуно. Той му изпраща три послания: чрез брата-теософ Атанас Димитров и чрез фамозната Магдалена Попова - устно послание и официално писмо на английски език.5

Поради липса на средства, Димитров отива с велосипед за 40 дни до Холандия и пристига пръв в замъка Ерде. Понеже е много интелигентен и знае няколко западни езика, го назначават за главен домакин и организатор на конгреса. Той купува храна и посреща и настанява всички делегати, също и Кришнамурти.

Всяка сутрин излиза рано и се разхожда в градината, където редовно се среща с Кришнамурти. Те провеждат много разговори, в които Атанас му говори и за Учителя и Братството в България.

Hristo_Madjarov_224.jpg?fbclid=IwAR1Q2AO

Магдалена между Учителя и Г. Радев

Магдалена Попова обича да пътува и владее отлично френски, немски и английски език и лесно общува с много хора. Учителят й осигурява средства за отиване и връщане до Холандия и й описва как да преодолее бариерата на Кришнамурти, за да я приеме.

Когато пристига в град Оомен, тя научава, че Кришнамурти е в пост от четири дни и не приема никого. Това не я смущава: тя е посланик. Рано сутринта тя обикаля замъка Ерде, в който той е отседнал. Вижда през оградата, че се разхожда, прескача и тръгва към него. Той забързва, за да избегне срещата с тази странна непозната. Но, предупредена от Учителя, тя го настига и импулсивно опитва да го заговори на немски, френски, италиански и накрая на английски:

Спрете се, моля Ви, нося Ви послание от моя Учител от България! Искате да ставате велик учител, а се страхувате от една жена!“16

„А моят Учител в София ме търпи толкова години, макар че му правя толкова бели! Ако Вие сте Миров Учител, той е по-миров от Вас!“

Такава сравнителна степен не съществува. Но тя не се смутила...

Извадила от пазвата си ароматизирано писмо и тържествено му го връчила. А кандидатът за световен Учител наистина не е бил подготвен за такава атака. На Изток духовните сестри го посрещали със смирено събрани ръце, а на Запад - като принц с бъдеща корона. Той никъде не бил срещал такава напориста и безцеремонна жена. Станало му интересно и не само се заслушал в буйния поток от думи, но задал и някои въпроси, на които тя охотно отговорила. С това нейната духовна мисия била изпълнена.

А Кришнамурти знаел какво да пита, за да си изясни подробности за Учителя и неговото братство.

После прочел и писменото послание и се оттеглил в лоното на своята медитация, за да вземе радикал но решение относно своята съдба и тази на ръководения от него орден.

Конгресът започнал тържествено и над 3000 теософи очаквали с трепет момента, в който ще обявят Кришнамурти за Световен Учител. Там присъствал и Софрони Ников -председателят на българското теософско дружество. На третия ден Кришнамурти произнесъл от трибуната реч, в която между другото казал:16 „Вие очаквате Мировия Учител и искате да вярвате, че това съм аз. Но това не е истина. Аз съм човек като вас. Имам недостатъци и работя над себе си, за да се освободя от тях. Истина е, че времето за Мировия Учител е вече дошло и той е на Земята в плът и кръв, но не е тук между нас. Мировият Учител е в България.

Той обяснил на конгреса, че е разговарял с двама делегати-Атанас и Магдалена, и след писмото на Учителя, е разбрал истината. Поради голямото смущение, което предизвикало неговото изказване, той добавил;

„Аз ще продължа да работя за Божието Дело, но наравно с вас!“

Поразените делегати не вярвали на ушите си. Те помислили, че Кришнамурти е обсебен от някакъв дух, но той твърдо отстоявал изказаното си мнение. Решил да разпусне и „Ордена на звездата“.

На 3 август 1929 г. Кришнамурти държал последната си реч, с която обяснил на съмишлениците си защо разформирова ордена.

„Тази сутрин ще се занимаем с разтурването на „Ордена на звездата“. Този орден бе създаден, за да помага на света в търсене на божественото, а сега се оказа, че цял свят трябва да му помага.

Аз поддържам, че истината е една страна, към която не води никакъв път, никаква религия, никаква секта. Това е моето становище и аз се придържам към него абсолютно и безусловно. Ясно е, че истината не може да бъде организирана. Човек се самоизмамва, като мисли, че организацията ще го доведе до истината. Ето това е първата причина, поради която „Орденът на звездата“ трябва да бъде разтурен. Затова, в качеството на негов ръководител, аз обявявам неговото разтурване. Повтарям, няма организация, която да води човека към духовното.17

След тази реч на Кришнамурти конгресът бил разпуснат и делегатите заминали по родните си места. Кришнамурти имал доблестта да каже истината пред целия конгрес и така паднала една лъжа пред лицето на Бога.

Но не така постъпил Софрони Ников, който бил обиден от отказа на Дънов да води теософска катедра и огорчен от постъпката на Кришнамурти, тъй като очаквал да бъде един от дванадесетте апостоли на Новия Христос. По-късно, при посещение на градината на Бялото Братство в Айтос, той разказал за случилото се на ръководителя Георги Куртев. Но истината не се обявява на ухо.

А другите теософи? Разочаровани, някои жени около Кришнамурти тръгнали да се омъжват, други тръгнали по свой път, трети просто се разбягали. Малко хора от неговите ученици останали с него до края.17

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Създай нов...