Ани Публикувано 17 Февруари, 2022 Сподели Публикувано 17 Февруари, 2022 ДВА ЕРЕТИЧНИ РАЗКАЗА Благодарност „Благодаря ти, Господи, отново, че мога пак да ти благодаря!“ Из молитвата на един руски мистик Бях още студент, когато посетих „Дома на Учителя Петър Дънов“ в с. Мърчаево, Софийско. Спретнатата къщичка бе превърната в малък музей, посещаван от хора от цялата страна. Бях любознателен, търсех информация. Направи ми впечатление една около 50 г. жена, потънала в спомени, а в очите й - сълзи. — Кажете ми нещо за Него — помолих я внимателно, когато прецених, че е удобно. — Нямам много за казване — започна жената. — Живеех с брат си, който беше идеалист и се бореше с неправдите в живота, по свой си начин, неясен за мен. Една сутрин, на разсъмване, го арестуваха хора от Обществената Безопасност!* Две дълги седмици го чаках да се върне, бях в ужас. Тогава чух за странните способности на този човек, когото неговите почитатели наричаха Учител и който бе като Христос за тях. Не познавах никого от тях (и сега също), но бях в критично положение и реших да опитам. Той бе отседнал тук, в тази стая и приемаше посетители един по един. Преди мен бе писателят Николай Райнов. „О, Махатма**, аз често се обръщам в молитвите си към Теб и получавам твоите отговори ...“ — чух неговите думи при влизането му. Бях много млада, не знаех как да се държа, цялата треперех, но тежката ситуация ми даваше смелост. И ето, прекрачих прага и сякаш влезнах в друг свят. Зад мен, навън, бушуваше светът - оплетен във войни, противоречия и проблеми. А тук владееше безкрайно спокойствие, мир и хармония. Тишина. И сред нея - Той –с властна осанка, и с поглед - безкрайно благ, който сякаш потъна в мен, и с безкрайно внимание започна да раздипля душата ми. Бях толкова неадекватна в този непознат свят, че краката ми се подкосиха и аз рухнах в ридания. — ... не зная дали е още жив ... казаха ми, че само Вие можете да ми помогнете... Той вдигна ръката си и ме спря. Такава една ръка, с такъв жест... сигурно и бурята би укротил ... като Христос в морето... замръзнах ... Затвориха се очите му. Потъна в себе си и изчезна. Чувствах, че Го няма. Пред мен стоеше само една статуя. И аз бях като препарирана... Не зная колко продължи това. После Той сякаш се завърна с лека въздишка, очите се отвориха и отново този поглед, който никога няма да забравя. И усмивка - лека и свежа, като утринна зора. — Жив е. В едно мазе ... — и описа една ужасна обстановка и драмата през тези две седмици. — Искат от него сведения — по техния си начин... Започнах отново да треперя, когато чух: — Той е добър човек, затова ще ви помогна. Ще се върне след два часа в къщи и ще ти разкаже част от историята си, а ти ще провериш дали вярно съм ти говорил — усмихна се отново Той. Повече нищо не помня. Излетях навън като птичка, забравила дори да благодаря. Докато се прибера от Мърчаево до дома си в София, двата часа изтекоха. И ето, вратата се отвори и моето братче влезе ... отслабнал, пожълтял, а аз се хвърлих на врата му и едва не го съборих. След малко той ми разправи част от това, което вече знаех, спестявайки ми някои подробности и тайни. — ... не разбрах само защо така внезапно ме освободиха — озадачено завърши той. — Мислех, че никога повече няма да видя белия свят. Нямаш си представа какво е там... — Зная — прекъснах го аз, — а ти не ми каза, какво този поручик щял да направи с мен, ако не го послушаш. Забрави ли, братче, или искаш да ми спестиш емоциите? Милото ми братче окаменя. Трудно ми е да Ви опиша лицето му ... — Откъде можеш да знаеш това? — бавно и тихо произнесе той с безкрайна изненада... Тя потъна в спомени и сякаш ме забрави. — Какво стана после? — напомних й присъствието си. После? Военни години, знаете. Бъркотия. А Учителят си отиде и аз, както виждате идвам понякога тук, да благодаря след ... 25 години ... нали тогава не можах ... — тя затвори очите си, в които пак напираха сълзи и аз се оттеглих безшумно. Не видях повече тази жена. Не бих я познал, дори и да я срещна. А сега, 25 години след тази среща, припомняйки си всичко това, ме връхлита тревожен въпрос: Дали благодарих? __________________________ * Обществена Безопасност - секретна служба към полицията през 40-те години. ** Махатма - Велика Душа. Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts
Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате
За да коментирате, трябва да имате регистрация
Създайте акаунт
Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!
Регистрация на нов акаунтВход
Имате акаунт? Впишете се оттук.
Вписване