Ани Публикувано 11 Юли, 2022 Сподели Публикувано 11 Юли, 2022 Той ми е брат, сестра и майка (из неделната беседа „Той ми е и брат, и сестра, и майка“ – 5.09.1937 г.) Важното за един певец е да пее добре и да има добра основа. Да пее добре и да знае как да пее и какво да пее. Също така важно е за онзи, който говори, да знае какво да говори и добре да го говори. Добри неща са само онези, които носят живот, които носят светлина и които носят свобода. Това са три неща, които човек трябва постоянно да държи в ума си. Но щом изгуби мярката на светлината, той изгубва знанието си. Щом изгуби живота, той влиза в смъртта. И тогава казвам: онова, което липсва в съвременния живот на хората, това е, че те са изгубили тези три мерки, те мерят нещата по съвсем друг начин. Те искат да имат живот и да го придобият чрез храната, но как се придобива живота чрез храна? Храната поддържа живо та, но самият живот не произтича от храната Храната е само един проводник. Защото не е само храната, която поддържа живота, нито само светлината, която го поддържа, нито водата само го поддържа, нито въздухът, нито мисълта го поддържат. Това са неща, които само подкрепват живота. При това съвременните хора имат особено определение на живота. Мъчно може да определи какво нещо е животът. Ако определят живота така, както той се проявява на земята, това е само външната страна на живота. Обаче, философски погледнато, животът не е произлязъл от никъде. Ако приемем, че е произлязъл от нещо, трябва да знаем от какво именно е произлязъл. В дадения случай, вие не трябва да искате да знаете всичко. Това не е необходимо. Обаче, има в съвременния живот неща важни, които трябва да се изучават. Често хората заемат в света едно неустойчиво положение, защото са изгубили равновесието си. А при такова нарушаване на равновесието може да стане непредвидена катастрофа. Животът е съпоставен от ред неща, които трябва добре да се разбират. Не се ли разбират, животът става тежък. Обикновените хора казват: аз вярвам в Бога. Така всеки може да каже. И аз мога да кажа, че съм учен човек и вярвам в науката. Науката не иска да й вярваш, но да я изучаваш. Такава вяра е вяра на сенките. Ти можеш да вярваш в сенките, но друго е да вярваш в дърветата. Защото реалността никога не произтича от сенките. Сенките произтичат от реалността, но реалността никога не произтича от сенките. Следователно, всяко знание, с което ти не разполагаш в даден случай, то е сянка на живота. Всяко знание, с което ти можеш да разполагаш в даден случай, една реалност. А ти трябва да знаеш, дали нещата са реални или не. Ако някой те обича, ти трябва да знаеш дали те обича заради самия тебе, или за знанието ти, или за парите ти, или за силата ти, или за нещо друго. В какво се заключава работата на един певец, който е пял цели 30 години? Какво е допринесъл на света? От гледището на днешните хора той нищо не е допринесъл, но от гледището на висшата математика, този певец е създал в идеалния свят редица красиви форми, които ще останат за бъдещата култура. В това отношение, всички певци са пионери на бъдещата култура. Сегашният живот е определен от певците на миналото. А певците, които имаме днес, ще определят бъдещия живот. Ще кажете; отгде накъде певците да определят живота? — Ние не разглеждаме музиката като чувстване, а като основа на човешката мисъл. Съвременните наблюдения показват, че съществува един особен музикален център, който се намира на челото на човека. Той се образува от две течения, които образуват около очите една осморка. Ъгълът, който се образува от тези две течения, от тези две енергии, представлява музикалния център. Следователно, музиката в човека е един възел, който съединява електричеството и магнетизма, за да носи човешките добродетели. И ако мисълта на човека не се влияе от тези възли, ако тези проводници не са съединени, човек не може да направи нищо особено в света. Днес всички говорят за възпитанието на децата. Ако бях учител, щях да карам децата по три пъти на ден да пеят. Като пеят те ще бъдат здрави. Като вляза в един дом, няма да проповядвам никакъв морал, но ще накарам мъжът, жената и децата да пеят по три пъти на ден. Тук не е въпрос за вярата. Приложете пеенето и ще видите неговите резултати. Не е важно всички да ви чу ват като пеете, защото в тихото пеене и на небето могат да ви чуят, а като кряскате, и на един километър не могат да ви чуят. Тихото пеене, когато е изпълнено с любов, се чува и на онзи свят. При тихото пеене мисълта е силна. А същественото е не да пеем високо, а когато пеем — да мислим. Когато светът се е създавал, всички са пели. Този свят е създаден чрез музиката. Първом ангелите пяха, после създадоха света Те наредиха всичко точно определено, по музикални правила Движенията на слънцата и планетите, на всички небесни тела, са наредени по музикалните правила. Това е една велика идея. За да пееш, първом трябва да съзнаеш защо пееш, — да има една свещена идея, един свещен трепет в душата ти. Когато споменеш името на Бога, и Той да се проявява чрез теб. Гдето и да си, ти трябва да имаш този свещен трепет. И тогава ще видиш, че когато си в такова състояние и камъните и дърветата и всичко в природата ще ти проговори. Всяко нещо трябва да става музикално. Когато ме канят накъде на гости, за мене е важно дали са пели, когато са готвили, или не са пели. Ако са пели, вкусът на яденето е съвсем друг от този, ако не са пели. Ако не са пели, яденето се отразява неприятно върху стомаха Мнозина са ме питали как трябва да се готви. Досега не съм казвал, но сега ще ви кажа; като се готви, трябва да се пее. Като се копае на лозето, пак трябва да се пее. Като се сее и жъне на нивата, пак трябва да се пее. Като се шият дрехи, и като се кроят, и като учи човек, пак трябва да се пее. Каквото прави човек, все трябва да пее. Според мене, пеенето е една мощна формула. То представя правата мисъл. Ако пееш, ти всякога ще имаш разположение в душата си. Христос казва: Всеки, който изпълнява волята на Отца ми, той ми е и брат и сестра и майка. Само по този начин може да се примирят известни противоречия в света — чрез изпълнение на волята Божия. Защото, ако противоречията, които сега имаме, ние не можем да ги примирим, как ще ги примирим в бъдеще? Преди години един цигулар слушал в Одеса един европейски цигулар. Последният свирил толкова хубаво, че руският цигулар, който го слушал, толкова се обезсърчил, че като се върнал у дома си, счупил цигулката си и се самоубил. Не, всеки, който слуша този цигулар, може да стане като него. Това е само въпрос на време. Този цигулар е придобил тази дарба чрез постоянство в упражненията Съвременните хора са по-силни в науката на разрушаване то, отколкото в науката на съграждането. Срещате един вярващ, който има отлично състояние и разположение на духа, което струва милиони, но виждате след малко, че за една обидна дума, казана от някого, или за това, че някой го подял със стотина или двеста лева, той е готов да изгуби това състояние, да изгуби своя мир. Ето, днес англичаните, които са много умни, прилагат своето хладнокръвие. В Средиземно море има много подводници, но те се отнасят към тях хладнокръвно, защото, ако се отвори война, целият свят ще се блокира, всичко ще спре. Ако се отвори една такава война, въздухът ще се запали. Ако в Европа сега се отвори една война, ще има най-малко 20,000 хвърчила из въздуха, всяко от които ще носи около 50 тона взривни вещества. Можете да си представите, какво могат да създадат тия аероплани. Всеки човек си има по един такъв аероплан, с който да изпраща своите лоши мисли и чувства Ако бомбите в такъв аероплан избухнат, те ще създадат ред нещастия. Та, изисква се да правим едно различие в доброто и злото, което едновременно функционира в нас. Да се повърнем към думите на Христа: Всеки, който изпълнява волята Божия, той ми е брат, и сестра и майка. Сега казвам: Всеки може да пее, но като този, който е даровит, никой не може да пее. Важността на Христовите думи седи в това, че много са говорили преди и след Него, но това, което Той е казал, никой не може да го каже. Защо? Понеже нямат тази опитност, това знание. Не е въпрос само теоретически човек да знае вещата, но трябва да ги е опитал, да даде един образец. Та когато на Христа казаха, че братята Му стоят вън, Той каза: „Всеки, който изпълнява волята на Отца ми, той ми е брат, и сестра, и майка.“ Значи, ако в даден момент човек не може да отдели в себе си онези мисли, чувства и постъпки, които му помагат, той не може да познае кой е неговия брат, сестра и майка. В всеки човек има известни мисли, чувства и постъпки, които му помагат. И той трябва да ги познава, да ги отличава от другите. Вие мислили ли сте някой път за себе си? Ще кажете, че сте мислили. Но знаете ли колко сложен процес е мисълта? В всяка мисъл на човека се намесват безброй същества, разумни и неразумни. Разумните същества се интересуват от вашата мисъл. И ако решите нещо криво, те казват, че не е така Ти седиш с дни, мислиш върху нещо, бориш се, a те ти нашепват, че не е така, както мислиш. И след като се подчиниш на тази Божествена мисъл, която ти нашепва нещо, ти изпитваш в себе си мир и радост. И всякога, когато не послушваме тези разумни същества, отпосле ние биваме принудени да съжаляваме. Затова спазвайте законите, които функционират в природата. Два Закона има, които трябва да имате пред вид: някога правата мисъл идва първа, а някога последна. Някой път правата постъпка идва първа, а някога последна. Коя е диагнозата, по която можете да познаете кога правата мисъл е първа и кога е последна? Когато не си раздвоен нито в мисълта си, нито в чувствата, нито в постъпките си, правата мисъл, правото чувство и правата постъпка са дошли първи. Щом си раздвоен в мислите, в чувствата и в постъпките си, ще знаеш, че първата мисъл, чувство или постъпка, не са прави. Тогава ще чакате да дойде последната мисъл, Последното чувство и последната постъпка. Следователно, човек трябва да знае, че при всяка мисъл, всяко чувство и всяка постъпка той решава една задача. Ако не си раздвоен, задачата е право решена. Ако си раздвоен, задачата не е право решена. Ако искаш да знаеш, дали си добър човек, виж дали има нещо в тебе, което куца. Ако има нещо, което куца, ти не си добър. Ако няма такова нещо, ти си добър. Вейки момент, когато проявяваме известна постъпка, ние трябва да участваме с цялото си естество. Ако в този момент изпълняваме волята Божия, ние сме добри. Ако в мисълта на човека седи идеята да изпълни първом своята воля, а после волята на Бога, той е на крив път. Неговата мисъл е крива. Защото мисълта на човека не е в състояние да схване всички възможности. С такава мисъл човек може да схване една възможност, но една негова права мисъл, едно негово добро чувство и една добра постъпка определят живота му за 25,000 години. Лошата постъпка може да определи живота му най-много за сто години. Значи, ако човек направи едно зло, за сто години все зле ще му върви. Ако пък направи едно добро, за 25,000 год. все добре ще му върви. Та ако искате да знаете защо човек трябва да прави добро, казвам ви: Правете добро, ако искате да ви върви 25,000 години все на добро. Който е направил едно добро, за 25,000 години на добро ще му върви. Който е направил една лоша постъпка, за сто години все на зло ще му върви. Защо е така, не зная, но моите изчисления така показват. За вас е важно да имате едно правилно разбиране за любовта, защото от него зависи вашия живот. Но любовта иска пеене. Без пеене никаква любов не може да съществува. Като се влюби, човек веднага започва да свири и да пее, Аз съм виждал моми, които като се влюбят, вземат метлата да метат, но в това тяхно метене има музика, ритъм има. Като вземе да маже, в мазането също има музика. Който маже с любов, чувствате, че от ръката му излиза някаква песен. Та ще знаете: единствената сила, която регулира живота на хора та. това е любовта. Тази любов се изразява във вътрешна музика и песен. Когато човек започне да мисли за Бога, всичко му се вижда красиво. Като мисли за Бога, колкото и да е тъжен човек, душата му веднага ще се развесели. Тогава човек и художник ще стане, и музикант ще — стане, и поет ще стане — всичко може да излезе от него. Тогава светът се разширява пред него. Дето и да отиде, всички хора, всички живи същества го обичат. Затова казвам: обикнете Бога, за да се оправят работите ви. Обикнете Бога, за да станете здрави. Обикнете Бога, за да станете силни. Обикнете Бога, за да станете умни. Обикнете Бога, за да станете богати. Вършете Неговата воля в душата си. Аз искам всички да станете такива, за да можете да имате всичко, каквото пожелаете. И като имате всичко, да слезете при онези, които нищо нямат. И да ги научите на същите неща които вие сте придобили. Животът без музика не е живот. Музиката въздейства на човека във всяко направление. * За да свири с душа, цигуларят трябва да познава законите, — да извади своя двойник и да го вложи в цигулката и в лъка си. Само при това положение той ще може да изкарва от цигулката си каквито тонове желае. * Никой не може да прекрачи прага на рая, ако не с музикален. * Който иска да живее дълго време, той трябва да пее. * Хората страдат от излишък на енергия, която не са разработили. При съвременното възпитание трябва да се има пред вид следното: да се намери път на излишната енергия и да се впрегне на работа, защото природата наказва всички ония, които складирал нейната енергия и не я използват. _______________________________ Беседата във в-к „Братство“: Словото на Учителя. Той ми е брат, сестра и майка. Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts