Jump to content

Бр. 262. Ако имате вяра (из беседата „Ако имате вяра“ – 21 Януари 1940 г.)

Recommended Posts

Ако имате вяра

(из неделната беседа „Ако имате вяра“ – 21. I. 1940 г.)

Ще прочета един стих от 21 глава на Евангелието от Матея.

А Исус отговори и рече им: „Истина ви казвам, ако имате вяра и не се усъмните, не само делото на смоковницата ще направите, но и на тази гора ако речете: дигни се и хвърли се в морето, ще бъде“.

Ние четем, какво е казал Христос преди две хиляди години. Той казва, че ако човек има вяра и не се усъмни и на гората да каже да се дигне и да се хвърли в морето, ще стане каквото е казал. За кое море говори Христос? Всички тълкуват, че Христос говори за морето на физическия свят. Всичкото заблуждение седи в това, че хората искат да констатират нещата на физическия свят, на земята.

Сега вие мислите, че имате някакви съществени възгледи за живота. Не, от всички ваши възгледи за живота, които днес имате, след хиляда години нищо няма да остане от тях, това, в което сега вярвате, един ден сами ще се чудите, че сте могли да вярвате в такива глупави неща. Казвате, че науката е постигнала това, че науката е постигнала онова. Нищо не е постигнала науката. Нещата си съществуваха преди още науката да е говорила за тях. Преди още науката да е говорила за кръвообращението, всички животни и хора имаха кръвообращение, което ставаше, независимо от това, дали хората знаят за него нещо или не знаят. И без да знаят нещо за кръвообращението, мухите си живеят. Това е факт, който сам по себе си съществува. Вие мислите, че като откриете нещо, много сте направили. Това, което сте открили, съществува и без вашето откритие. Ние само констатираме известни факти и истини.

Сегашните хора казват, че имат установена религия. Няма установени религии в света. Това е заблуждение. Религиите са системи, училища, през които човек минава, за да се учи. Вие се заблуждавате, като мислите, че можете да установите своите закони и да заставите всички хора да вървят по тях. И това може, но ако човешките закони със спомагателни сраства на божествените. Но ако вие поставите целия авторитет върху тях, вие сте на крив път. Тъй щото знайте, че вие се основавате върху опитностите на милиони същества, които с живели преди вас. Ако се спрете там вие спирате и развитието си. Някои, като се домогнат до любовта, мислят че са постигнали всичко и повече нищо не им трябва. Докато момата не е намерила своя възлюблен, тя се кичи, краси се. Като го намери, китките изчезват, тя престава да се кичи и краси. Не, тъкмо тогава тя трябва да се облича по-добре. Тя не се облича, защото той й казва: по-рано ти се кичеше и обличаше, защото търсеше мене. Сега като ме намери, няма какво повече да се кичиш и обличат. И тя, за да се покаже скромна, морална, престава да се облича добре и да се краси. Сега и в света е същото. Онези, които с намерили Христа, турят си черни раса. Там е заблуждението именно. Тъкмо онези, които са турили черни раса, не са намерили Христа. Христос е в светлината — нищо повече. Онзи, който ходи в тъмнина, който не разсъждава, на когото сърцето не чувства, на когото волята не е заквасена с истината, той е далеч от познаването на живота. И той ще претърпи такова разочарование, каквото никога не е могъл да си представи. Това е абсолютната истина, която сами ще опитате и видите. Това не е наука, но това са факти, това са реалности. Аз не отказвам науката, но казвам, че след като научиш ролята на кръвообращението и специално на сърцето, ти ще знаеш как да се отнасяш с него, да не го пресилваш с много работа. С постоянните си безпокойства човек пресилва сърцето си, създава му ненужна работа. Със своето безпокойство човек пресилва и мозъка си и създава на ума си една неразумна, безпокойна работа. Също така с неразумна работа човек пресилва и волята си. Какво придобива човека по този начин? Нищо не добива. Какво трябва да се прави тогава? Ще дадеш на ума, на сърцето и на волята си толкова работа, колкото Бог е определил. Има една определена дажба за това. В природата съществува закон, който регулира работата на човека и разпрелия енергиите в тази работа правилно.

Казвам: сега аз не искам да ви говоря за стари работи. Всичко старо е отживяло времето си. Старото е имало думата си в миналото, няма дума в настоящето. Сега, запример, съвременна хора воюват. Те са воювали и в миналото много пъти. Какво ни ползват нас миналите войни? Ние се интересуваме от сегашната война, как ще се разреши тя. Ако в тази война поставят любовта, като принцип, да разреши войната, ако поставят и мъдростта като принцип и най-после ако поставят и истината като принцип, това е Божествен път за разрешение на войната. Но ако не турят любовта, мъдростта и истината като принципи за разрешение на войната, всички ще видят резултатите на своите действия. Вие питате; да воюваме ли? Казвам: войната е неизбежна сега. Ние сме в епохата на воюването. Не само ние воюваме, но и на всички слънчеви системи воюват. Понеже днес всички същества са във военно настроение, като знае това, Бог е поставил различните планети на толкова далечно разстояние едни от други, че да нямат никаква възможност за воюване. Запример, между най-близките звезди до слънчевата система има такова разстояние една до друга, че могат да се вместят три хиляди слънчеви системи като нашата. За да стигне светлината до това място, нужни й са цели три години. Можете да си представите тогава, каква експедиция трябва да се предприеме, за да мине човек това пространство и да завладее слънцето. И най после, какво иска човек да завладее? Много трябва човек да завладява, но не е въпросът там. Не е въпросът в завладяването. Човекът трябва да знае онази наука, според която да не губи онова, което Бог му е дал. Нали Бог ни е дал всичко? Какво още има да завладяваме? Бог ни е турил в себе си и ни е дал на разположение всичко, което Той има. Какво има повече да завладяваме в света? Ние трябва да употребим нещата, които ни с дадени, а не да ги завладяваме.

В какво стои достойнството на човека? Ценността на човека седи в неговото сърце, в неговия ум и в неговата душа. Истината се крие в душата на човека. И заради тази истина той не трябва да допуша никаква лъжа в себе си. Сега аз разбирам лъжата малко специфично. Аз не разбирам лъжата така, както вие я разбирате. Според мене, лъжата е това, което спира човешкия прогрес. Лъжа е това, което осакатява човешкия ум. Лъжа е това. което осакатява човешкото сърце. Лъжа е това което скъсява човешкия живот. Лъжа е това, което прави човека сиромах. Лъжа е това. което прави човека болен. Лъжата е всичко онова в света, което става причина за хилядите нещастия и страдания на хората. С тази лъжа именно трябва всички хора да ликвидират. Не е лъжа това, че някой взел от някъде един хляб. Гладен бил човекът, три деня не е ял, взел един хляб. Не е лъжа това, че някой взел една ябълка Не е лъжа това, че един гладен, като минавал покрай едно лозе, откъснал си един-два грозда да подкрепи силите си. Лъжата седи на друго място. Всяко нещо, което спира човешкия прогрес, е лъжа. Ти, който остаряваш, престани да лъжеш. Ти. който се разболяваш, престани да лъжеш. Болестите се дължат на лъжите на миналото. Съвременник хора страдат все от лъжите на миналото. Не само това, но от хиляди години насам ние носим живота на своето минало и неговите последствия. Животът на нашето минало върви след нас като сянка и ние не можем да се освободим от тази сянка и от последствията на това минало. Мнозина ме запитват, дали Христос ще ги избави. Христос е избавил всички ония, които са приели закона на любовта, закона на мъдростта и закона на истината. Христос е избавил всички, които са престанали да лъжат. Но за ония, които не са влезли в трите пътища, които не са престанали да лъжат, няма никакво спасение. Нито един от тия хора няма да възкръсне.

Когато се говори за онзи свят, аз разбирам бъдещата епоха, която иде да замести този свят. Онзи свят не е такъв, какъвто си го представяме. Това, което вие наричате „онзи свят“, не е нищо друго, освен обезплътяване на човека. Той отива на онзи свят на възпитание. На богаташа ти трябва да вземеш всичкото богатство, за да разбере какво нещо е сиромашията и да може да влиза в положението на другите хора. Така и мнозина от хората не искат да слушат каквото Господ им говори. Господ им казва нещо един, два, три пъти, но те не искат да, слушат, те искат да си поживеят на земята. Тогава Господ праща своите служители и им казва: идете да му секвестирате всичко, каквото има. Дойде ангелът, забие ножа си, хване те, извади душата ти и казва: ти ще се върнеш там, от гдето си взет. Бог ще ви изпрати в онзи свят, отгдето сте взети. Вие не сте взети от тая земя, на която сега живеете.

За да ви направи, Бог е взел материя от онзи свят и там пак ще ви прати. Като отидете на онзи свят, веднага ще ви разглобят на дребни частици и ще ви пречистят, да видят къде се крие злото във вас. След 45 години, според индуската философия, вие отново ще се създадете. Така пречистени частиците, ще се сглобят в една нова машина и вие ще се родите като дете, със своите специфични дарби и способности. Някой от вас ще се роди като гениален музикант, или гениален художник, учен, философ и т. н. и върху всяка ваша частица ще бъде писано: този човек се връща от ремонта на любовта, от ремонта на мъдростта и от ремонта на истината. Всеки, който е минал през трите ремонта на любовта, на мъдростта и на истината, той ще бъде гениален човек. Нека след това някой се опитва да го съветва, че може да живее и с лъжа. Той ще му каже: ти ходил ли си в света дето ремонтират? Не съм ходил — Аз пък съм ходил и втори път не искам да отивам. Та на онези от вас, които не сте се справили със стария свят, пожелавам да отидете в света на ремонта, т. е. в заведенията на любовта, на мъдростта и на истината. Като се ремонтират всички хора, тогава ще дойде шестата раса, която е раса на любовта. Когато тези хора се върнат от ремонт тогава ще дойде Царството Божие на земята. И между невидимия и видимия свят ще има една връзка, Невидимият свят е светът, от който нашият свят е излязъл. Той е светът на любовта.

Сега аз няма да ви казвам да вярвате, ни да не вярвате, но казвам: впрегнете сърцето си на любовна работа. Впрегнете ума си на разумна работа и е впрегнете волята си на истинска работа. Човек трябва изцяло да се впрегне на работа. Сега вие очаквате да дойде Христос на земята. Отгде ще дойде Христос, отгоре или отдолу? Отвътре ще дойде Христос. Трите измерения, които имаме, това са предпоставки. Един център представя само една възможност. За да се прояви точката трябва да тръгне по пътя на линията. И правата линия е една възможност. Като се подвижи, и тя образува плоскостта — друга възможност. И плоскостта като се подвижи, образува тялото. Като се запознаем с трите измерения , ние ще дойдем до закона на растенето. Докато не почне да расте в Любовта, човек не може да познае какво представлява тя. Без растене Любовта е непонятна. Любов та е извън трите измерения. Човек, който живее в трите измерения, няма понятие от Любовта. Човек, който разбира само трите измерения, той е извън мъдростта, извън истината. За да разбере Мъдростта, Любовта и Истината, той трябва да влезе в четвъртото измерение. Четвъртото измерение го наричат причинния свят, т. е. светът на Любовта. Само в света на любовта човек може да види законите които Бог е създал. Само там човек ще разбере, че има велико предназначение в света. Ти си дотолкова важен, доколкото влизаш в тази божествена система. Онези скъпоценни камъни, които днес употребяваме, преди хиляди години, когато са били в земята, не са имали същата ценност, каквато имат днес обаче, всички ония камъни, които са вече извадени от земята, шлифовани и изработени, след като са турени на пръстите, като украшения на пръстените, те имат вече голяма цена.

Истина е това, което съдържа знание и любов в себе си. Щом съдържа всичко в себе си, тази истина е полезна, не само за един човек, но за всички хора, за цялото човечество. Така трябва всички народи да схванат истината. Бог е дал земя на всички народи. Защо трябва англичаните да се плашат? Днес Англия е най-богатата държава. Тогава, ако се водим по буквата на Христовото учение, Англия най-мъчно ще влезе в Царството Божие, защото Христос е казал: мъчно ще влезе богатият в Царството Божие. Втора след Англия по богатство иде Русия, после Съединените Щати, след това Франция и т. н. Всички тия богаташи трябва да разтоварят камилите си пред божиите врата Но да оставим богаташите настрана. Те трябва да се заемат да работят за общото добро, за общото благо. Ние не осъждаме никого. И англичаните имат нещо хубаво и право в себе си, и германците, и французите, и руснаците — всички имат нещо хубаво в себе си, всички имат право в нещо. Споразумейте се всички и започнете да работите заедно, без да се ритате. Аз нямам нищо против войната, но ето какви са моите възгледи по този въпрос: ако в тази война европейските народи спечелят повече от това, което имат, нека воюват. Но ако те ще изгубят и това, което имат, то тогава войната трябва да спре — нищо повече! Това е разумното. Сега българите ме питат да се бият ли. Казвам: ако българите вярват, че в тази война ще спечелят, нека се бият, но ако изгубят и това, което имат, по добре да си кротуват. И Франция, ако спечели повече от това, което има, нека се бие. Този закон се отнася за всички народи. Божествения закон гласи: не отваряй война, в която можеш да изгубиш и това, което имаш. Ако воюваш, воювай за Бога, за правото в света. Англичаните подозират Хитлера, но прав е Хитлер. Той казва на англичаните: вие сте много богати, трябва да дадете. Наистина, англичаните имат 40 милиона квадратни километра. Германците имат само 800 хиляди кв. километра земя. Кой трябва да дава сега? Не е въпросът да поставим германците на мястото на англичаните. Тогава ще излезе още по-лошо. Другаде седи въпросът. Това са християнски народи. Те казват: ние сме готови за мир, но всеки иска да се приеме неговата програма. В програмата си всеки трябва да тури за основа справедливостта. добротата и разумността. А от Божествено гледище във вашия договор за основа ще поставите любовта, мъдростта и истината. Не турите ли за основа любовта, живот няма да имате. Тогава и икономическите условия няма да се подобрят. Защото без любов хората стават алчни. Всеки алчен човек е сиромах, той няма никаква любов. Който има малко, той е алчен. Който има много, той е щедър. Значи, любовта е, която ще направи хората да не са алчни. Без любов алчността е неизбежна. Като си сиромах, оттук ще задигнеш, от там ще задигнеш.

Сега аз говоря за вас, за да приложите закона върху себе си. Вие ще се намерите или в положението на германците или в положението на англичаните. Всички, които ме слушате сега, сте или германци, или англичани както вие разрешите въпроса, така и те ще го разрешат. Казвам ви, че ако вие не разрешите въпроса правилно, един ден Господ ще ви тегли под съд. Той ще ви пита, защо не го разрешихте и станахте причина и други да сбъркат като вас. Ако вие го разрешите правилно, ще им дадете добра посока. А вие казвате: нека те го разрешат, че ние после. И това не е лошо. Тогава вас ще повикат на фронта, а другите ще ги сберем тук. Аз днес съм събрал тук всички държавници и им казвам какви ще бъдат резултатите. Казвам им какво е решението на небето. Всички трябва да слушат. Ако не слушат, Господ ще ги арестува и ще опитат неговия закон. След 40 —50 години всички ще бъдат арестувани. След сто години най-много сегашното поколение ще бъде арестувано и всички ще бъдат съдени. Ще ви питат, защо не изпълнихте Божия закон.

Като говоря така строго, някой мисли, че му се карам. Ще кажете и вие: защо ни говориш така сериозно, защо ни се караш? Ние криви ли сме? Не сте кризи, но понеже вие сте станции, аз си служа с високоговорители за да ме чуят и на другите места. Всички вие сте станции, дето говоря във високоговорители, за да ме чуят навсякъде по света. Ако говоря много тихо, речта ми няма да бъде чута. А речта ми трябва да бъде разбрана. За благото на цялото човечество всички християнски народи трябва да обърнат един нов лист и да подпишат един мир с кръвта на мъдростта и с кръвта на истината. Ние, съвременните европейски народи трябва да решим въпроса по закона на любовта, по братски, да се примирим. Това е благородното.

Ако имате вяра, кажете както е казано в стиха: Тази планина да се премести, и тя ще се премести. Тази планина трябва да се дигне, за да се изпълни волята Божия на земята и да се въдвори в живота любовта, мъдростта и истината между цялото човечество.

Беседата във в-к „Братство“: Словото на Учителя. Ако имате вяра

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• Създай нов...