Jump to content

Recommended Posts

24.ІІІ. (1937)

Недоволството е една погрешка, непослушанието е втора. Погрешка от погрешка не излиза. Думата „грях“ е една дума - значи да се прославиш, да вземеш пари назаем, дрехи да си направиш, да се харесаш някому. Сега имаме крива представа за живота. Сегашният живот е един резултат. Колко пъти ще дойдат у нас от онзи в този свят: минералите, растенията, микроорганизмите!

Две неща ви трябват: пособие и начин. Да мислите добре и да се учите добре. Иначе нищо не можеш да постигнеш. Чрез хубавите мисли ще придобиеш фактите и принципите. Чрез учението ще придобиете начините и методите. Науката е непреривен процес, да прилагаме мислите и да се учим. Ако се задоволяваш със знанието на растенията, рибите, щяхме да сме като тях. Човек е имал познанието на рибите - ограничени знания.

Новото е: Има един начин да знаеш кога да употребявате всяко нещо. Имаме 9 гласни: а, о, е, и, ю, я, у, ъ, ж - 9 радости. Всички съгласни са скърби: б, в, г, д, ж, з, к, л.

Който се напъва да говори, по ще успее. Който се напъва на мотиката, ще яде грозде. Искаме да опростотворим езика, но почваме към усложняване. Отдалеч - с линии, отблизо - с по-големи подробности.

Щом изучавате всичко, което носи живот, дихание, се запознавате с Бога. Да мисли добре, трябва да е студенокръвен. Да обича Истината, трябва да е топлокръвен. Добре се учи зимно време. Истината се учи лятно време. Малко хора мислят, малко се учат. Ние чувстваме. Карат те в затвор, мислиш да се изкопчиш. То не е свободна мисъл. Трябва мислене, вътрешни специални опити, съответствующи за тебе, а както друг мисли, е спомагателно средство; да не се влияеш от външна страна, от хората. „Аз обичам еди-кого си.“ - Имаш повод за това. Обичаш го зарад богатството, знанието, добротата, справедливостта; той е силен, че има живот в себе си -хване те, тече нещо от него. С ръкуването ти е дал нещо - здраве.. Не искат да се ръкуват от микроби. Прави са, да си умият ръцете добре. Мийте си устата за чистота! И вътре да се мият.

Силата на човека е в неговата мисъл. Разсъждавайте върху говора му. Вижте впечатлението на вашето ухо и как произнася думите. Не можем да приложим, което не вярваме. Вярата е закон на освобождението. Човек почва чрез надеждата. Ако вярваш в Бога и вярата не те освобождава, това е вярване. Ние Господа Го търсим в своето нещастие. Пиеш вода, нямаш вътрешна идея какво нещо е водата. Мислиш: водата е глупава. Ако на малкия извор идеш да си умиеш краката, той ще се очисти, но ще каже: „Няма да го бъде този!“ Като се говори за погрешки, си ги намирате; имаме повече дихателни букви, скърби, много грехове, достатъчно е един грях - убил си някого и през целия живот те мъчи, не се заличава в един живот. Мойсей направи убийство и 40 години се скита с евреите из пустинята. Посветен беше, но Бог му каза: „Няма да видиш Ханаанската земя.“ Учението му днес е приложимо. Отците много работи са натуряли. Майките, бащите все турят нещо в дъщеря си.

С ума си, като дойдем до Бога, ние вече се освобождаваме, ама не с една мисъл. Да се самоотрече. Вие не сте правили опит да се самоотречете. Раздадеш всичко, тръгнеш с тояга, дойде изкушението, смеят ти се, ти съжаляваш.

Аз не тъй. Аз ще забравя моите пари и ще тръгна с тояжка. Няма да печела по този начин - да ми подаряват крадена къща, да я взема. Ще кажа: „Аз ти не ща крадената къща.“ Ти си имаш стаица хубава от Господа. Ще се самоотречеш, ако намериш по-ценното, бисера.

Отречи се тогава от старото и вземи новото, иначе в крив път ще влезеш.

Не знаят как да произнасят гласните букви. С гърлото „о“. Може „а“ с гърлото, но няма резултат. „Е“ е спомагателно на „и“.

Имам много добро мнение за вас. Много си добър и от голямата добрина страдаш. И много си лош и от голямата си лошавина страдаш. Уморяваш децата от глад.

Пазете вашето знание, опитността, която имате. По що се отличава твоето богатство от моето? Кожите са на животните. Това богатство не е твое. Не можеш да туриш ни едно камъче върху без позволение, иначе се разрушава, без план и място е. Не плачи, дигни я! Защо ви е страх от смърт? Смъртта срещал ли си я? Вижте резултатите на смъртта, не нея. Овците умират и без давене на вълка. Ние умираме от непослушание.

Бог казва: „Ще се храниш с добродетелите, с Истината, с Правдата, с Милосърдието, с кротост, с въздържание.“ На стария ред не туряйте нещата.

Не със стар чувал да носиш брашно. За всяка нова мисъл ти трябва нова торба; със старата торба ще развалиш житото. Което можете да приложите. Един пример: В една американска цъква свободна седи един богаташ, мисли всичко да разсипе. Какво да се моля, никакво добро не си направил. Цялото имане, живота си. Обещах, ще се моля. После станал пръв усърден. Как ще приложим Божията Любов? Ако не живееш добре, ще те дам под съд. Като дойде Син Человеческий, съд ще има. Ще бръкнеш, само една златна монета ще вземеш. Няма по лесен начин печелене. За когото изцерите 10 000 долара, 1000 английски лири, български 100 лири златни.

Помнете: В човешката мисъл седи да знаеш как да запалиш ума си. Да знаете как да се самоотречете. Не да тръгнете да просите за бедните. Добро е аз да работя и каквото изработя, всичко ще го дам. Като ученик, няма да ида да прося за другите, не е правилно това.

Защо Иуда евтино продал Христа? Те му обещаваха милиони, но го излъгаха, че от скръб за парите се обеси, че не можал да спечели. Та, хитри бяха евреите. Та, и вие, кога правите погрешка, правите, че имате алчна мисъл. Ще се омажеш, но се скарали с Радославов. Благодари, че не си турен в листа на министър. След време - всички в затвора. Като ученици, да имате една светла, чиста, ясна мисъл. Гледам какви са моите намерения. Правя ли Господа като параван, да се крия да печеля, или той да припечели благото, което аз имам, без корист. Свири, но знаеш как. Ако не знаем как да мислим и се учим!

Кой ще даде? Говорят тенденциозно. Разбрах, че не са разбрали. После идат да ме питат.

Ако пиша една книга, може да я пиша за себе си, за близките и за Бога. Хубаво е за Бога да ги пишем. Ние да прославяме Бога, а Бог - нас. „Аз теб прославям на Земята, а вие Ме прославяйте в себе си!“

Любовта не е една лесна наука. Като влезеш в Любовта, ще си абсолютно свободен. Ще видиш във всичко много хубаво и добро, ни помен ще остане от страданията, недоволството. Единственото нещо, което освобождава човека, е Любовта. Знанието, свободата са начини за Любовта.

Любовта е проявление на Божия Дух и още по-дълбоко. Тези са непостижими работи. Важното зарад вас е мисълта. Помислете защо сте дошли на Земята! Ще се питаш първо: „Защо взех тази жена?“ Второ: какви да са отношенията ти към нея. Трето: защо са децата? Четвърто: „Какви да ми са отношенията към тях?“ Дали ме обича, то е неин въпрос. Дали аз я обичам? Ако я обичам, ще й кажа: „Кажи ми най-горчивата дума!“ Ако ми не мръдне, любовта на място е, ако мръдне, ще й кажа: „Не повтаряй тази дума!“ През всичкия живот ни изпитват докъде сме дошли в Любовта. Много мъчно е да простиш. Да има за какво да простиш. Дай, като ти обичаш. Кажи: „Ето, половината имане от баща ми е на мене, давам половината на тебе.“ И битият, и биячът да намерят начин за примирение. Страданията и нещастията са в реда на нещата. Да се учите да мислите добре! Много време ще учите, ще дадете всичко. А доброто да посъбираш. То представя работи, които не съм казвал.

Христос казва да се обичаме. Как да се обичаме? За мен важи постъпката да е от вътрешната наша мисъл. Ако ви обичам, ви изразявам една идея в ума на Бога. Бедния, няма да го целувам, но ще му намеря съществените нужди, да му снема веригите от краката, ума, сърцето, и той ще почувства моята обич. Пътник е гладен и обед иска. Снеми му веригите, не го целувай!

Същественото: Силата на човека е в изпълнение Волята Божия. Да има разнообразие, нюанс в изпълнението. Волята Божия е всеки да цъфне и да мяза туй цвете на себе си. Христос казва: „Аз съм лозата, вие - пръчките, земледелецът обрязва.“ В невидимия свят ви виждат резултатите. Ако си повяхнал, искаш вода, ако имаш паразити, искаш чистене.

Да изучаваш душите на хората е отличен свят. Както сега ги изучавате, е тягостно състояние. Сега не е за морал, за външни работи. Като ученици, влезте в същественото, не съжалявайте за миналото. Всичките погрешки да се превърнат в добродетели. Да не постъпя тъй, както не е за него. Разгледайте въпроса от ваше и чуждо гледище - ще давате и ще взимате. Да предавам Божествената мисъл и вие - същото. Кога се молиш, като дете се моли! Кажи работата на Господа, както седи! Искай за другите, както за себе си! Казвай: „Господи, дай ми сила да нося дявола на гърба си, да иска сам да слезе от гърба ми“, не да искаш ти да го премахнеш. Той ходи в съвета Господен. Дяволът има понятие за доброто. Старал се едно време, но не върви.

У всинца ви да има права мисъл. Ще мислиш много често. Не разправяй никому как мислиш и как учиш! Каквото Господ ме учи. Като осъмна, ще отида на работа, ще го приложа и видя резултата. С всички хора еднакво не може да се постъпя. Правата мисъл и добрата мисъл, доброто и правилно учение да ви са един идеал.

Вярата не ограничава. Във вярата се проявявай както намериш за добре, от никого не се ограничавай! Веруюто ограничава. Деликатното е да влезем в положението на човека. Търсете не слава от хората, но от Бога. Има разни лъжи. И двамата не падат. Мечката, да я погладят по челото... Не качване, то е геройство. Има едно знание, което се дава. Дай по 10 000 лева на двама. Доброто в нас, да го споделим с другите - Божието благо. Същественото е: Страхливите имат добра чърта. Смелите имат една лоша чърта - завирват се с някого.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Създай нов...