Jump to content

Четвърти разговор, воден с Учителя на 6 юни 1944 г.

Recommended Posts

Четвърти разговор, воден с Учителя на 6 юни 1944 г.

Говорил по задавани въпроси от мен.

„Хората не могат да надраснат личните си чувства.

Сведенията, които се дават за войната са 25% верни и затова не може да се базираме на тях.

Когато един търговец закъса, той почва да търси малките си вересии. И в политиката е същия закон. Миналото обаче е опит и трябва да бъде използван в бъдещето.

Един търговец ако иска да му върви трябва на десет души да оставя да има да му дава един.

Защо човек трябва да бъде щедър? За да си подготви условия утре да може да напълни хамбара си. Житото хвърлено на нивата е загубено, но то ще напълни после хамбара, но може и да не стане.

Германия е поставена на изпитание. Гърбът й не е свободен. Един оратор когато говори не трябва да има зад гърба си хора, а да има на какво да се опре.

Войната в Европа е безпредметна, а мъчният въпрос остава далечният изток.

Бялата ложа е взела надмощие, защото е проникнала в тайните на черната ложа.

Светлината е проникнала в тъмнината.

Тази фаза на живота е подготвителна.

Опълченците за какво се биха на Шипка? За да подготвят условията на днешния живот на България.

В България трябва четирима души дипломати да направят един дипломат, който да има всички необходими качества на дипломата.

Досега в миналото България е имала само четирима дипломата: Начевич, Стоилов, Стамболов и Каравелов.

Тези четиримата по отделно са имали известни качества, но събрани заедно образуват един дипломат в пълната смисъл на думата с всички необходими качества“.

Отговор на въпрос: И днес ги има такива дипломати, но не могат да ги намерят. Да ги потърсят из хамбарите и ще ги намерят. Политически България е в разцвета си. България сега се намира в Златния век. Нашите дипломати досега водиха дребнава политика. Вслушват се в съветите ми, но малко късно.

Отговор на въпрос: Те са преродени (Начевич, Стоилов, Стамболов и Каравелов), но трябва да ги потърсят и да ги намерят. Да потърсят изворите отдето ще доде бистрата вода. Те няма да додат сами.

Отговор на въпрос: Нито един народ не може да освободи другия. Свободата Бог я дава.

Даровитият и при най-лошите условия ще се прояви и развие.

За пример: Идва при мен един българин, който сега е голям човек и ми казва, че когато следвал в Русия, били трима другари, които живеели заедно и следвали с един костюм. Когато единият отивал на изпит обличал костюма, а другите стоят вкъщи. Така било при всички случаи, когато е трябвало да из- лезнат от къщи. И така те свършили учението си и това не им попречило да станат учени и видни хора и общественици.

Българинът лесно се приспособява навсякъде. Тук в България е упорит, а навън гъвкав - славянска черта.

За пример: Настрадин Ходжа построил една пещ за печене на хляб. Обаче като дошъл един намерил му кусур, че не бил построил добре пещта и той я съборил и я обърнал към страната, към която той му казал. Дошъл друг и той му намерил маана и му казал да я обърне на другата страна. Той я съборил и я обърнал към третата страна. Така той я въртял няколко пъти и най- сетне съборил я и я построил на колела и кой както искал на тази страна я обръщал.

И в политиката трябва да построим пещта на колела и да я въртим, както е въртял Настрадин Ходжа пещта.

Човек, за да направи една грешка се изисква много енергия, а да я поправи се иска малко.

За дипломат човек трябва да бъде такъв - търпелив.

Сега идва фазата на сдружаването на народите - разумното сдружаване.

Както сезоните на годишните времена се менят незабелязано, всеки три месеца, така и условията на живота се менят незабелязано.

В природата човек има чувството за познаване на горчивото и сладкото.

Политиката е слаба, а слабият не бива да се бори със силния.

Разумната сила решава нещата.

Някой казва, че не можел да изтърпи. Ще се научи.

Отговор на въпрос: Идва фазата на присаждането, но да гледаме подложката да е хубава и здрава.

Българският народ е добър и умен и ако управниците му го слушаха, много малко грешки щяха да направят.

Човекът от екватора не може да живее на северния полюс и обратно. Ескимосът не може да живее на екватора. За всяко нещо е аклиматизиране необходимо.

Всички народи не се знаели до каква степен да се разширяват и затова додоха тези сътресения и противоречия.

Отговор на въпрос: Бог не е казал да се къса този, който знае, и ако някой не спази този закон ще му се посочи юмрука и ще го накарат да се подчини на този закон.

За пример: Един студент се явява два пъти на изпит, но не напълно под-готвен и бил късан. Третия път научил материята много добре и се явил, обаче професорът, който обичал много да къса бил пак с намерение да го скъса. Тогава студентът му казва: „Първия път Вие ме скъсахте, за да ме научите как да чета. Вторият път ме скъсахте, за да ме научите как да уча. Сега обаче аз научих как да чета и да уча и идвам подготвен. Ако Вие и сега си позволите пак да ме скъсате, ще Ви покаже юмрука си“. И така студентът издържал изпита си, защото и той се научил как да учи, а и професорът се научил, че на знанието не може да се слага двойка.

Ако германците биха се държали приятелски със славяните, нямаше да стане това, което става сега. Сега те се научиха вече. Сега в Германия всички учат руски език. Значи германците коригират грешката си.

За пример: Един турчин имал една ханъмка, която при една злополука си изкривила челюстта при падане. В града имало един ходжа, който поправял изкълчвания и турчинът качил ханъмката на една кобила и я подкарал за града при ходжата.

По пътя обаче кобилата се подплашила и ханъмката паднала и при падането кобилата я ритнала в главата вследствие на което ритане челюстта се наместила и не станало нужда да се ходи при ходжата.

Така и с германците - кобилата ритна и им намести челюстта.

Отговор на въпрос: Някои хора се пристрастяват.

Всички народи имат хубави черти.

Българинът е щедър.

Германците са при лоши условия поставени, нямат достатъчно земя. Те ще придобият качества, които иначе не можеха да ги имат. Англичани, американци и германци си приличат и затова си съперничат.

Но винаги порока се преследва със закони. В това отношение американците са на прав път. Там апашите не ги преследват със закони, както у нас, а имат създадени специални дружества за преследване на апашите.

Апашите там повече ги е страх от членовете на това дружество, което изучава всички техни начини на действие, отколкото да се страхуват от самата полиция. Там на едно зло, поставят друго зло да се бори.

Със закон нищо не става. Трябват нови начини на възпитание.

В природата има закони, които трябва да ги изучаваме и да ги използваме.

Така например в природата има разумни растения. Такива разумни растения са бобовите растения. Ако посадите един корен боб, който се увива около кол, но без да има близо до него кол, а по встрани насадите един корен боб, който не влече, а поставите до него кол, като пораснат бобът, който влече ще отиде до кола и пак ще се увие.

Ако поставите една суха пръчка до кол до една млада фиданка зелена, бобът е разумен и ще знае около коя пръчка да се увие.

Хората се увиват около сухите пръчки, защото няма други. Сега вече не ни трябва сухи пръчки.

В Америка плодовете сортират през специални решетки. Пускат прасковите да текат по наклонени решетки отначало с малки дупки и постепенно към по-големи. Така прасковите, които са дребни падат още отначалото през малките дупки, после по-големите и най-сетне остават да паднат през най-големите дупки най-големите, най-хубавите.

Така са и хората - гениалният ще влезе през най-голямата дупка, а глупавите ще изпаднат още отначалото през малките дупки.

В природата има един закон за наклоните.

Нас ни препятствуват наклоните и не можем да се задържим щом като ни пуснат по наклонената плоскост.

Това обаче става само с млекопитаещите, но не и с другите.

В политиката като турнат голям наклон на политиците, те паднат.

Пример: Бисмарк в Русия.

Отговор на въпрос: Питате ме, ще се оправи ли светът? Ще се оправи - ще го видят как ще се оправи.

Слънцето ще изгрее. Няма да закъснее повече от 12 часа, най-многото, което може да стане от вечерта до сутринта.

Отговор на въпрос: Искате да знаете ще се намесим ли във войната?

За пример: Един баща имало, който никому длъжен не оставал и готов бил да се бие винаги с всеки, който го оскърби.

Случило се да заболее тежко синът му. Веднъж един го обидил, но той не можел нищо да направи, защото е бил зает с болестта на сина си и казал: „Да не беше болният ми син, аз щях да те науча тебе“.

Същото сега е и с България - тя е заета с болния си син.

Българинът не иска да воюва, защото е зает с болния си син. Народът има предчувствие дали ще победи, или не.

Отговор на въпрос: Ако София се е покаяла ще спрат бомбардировките. Аз преди години им казах да не строят големи кооперации и други здания (това беше преди 15 години), защото предстоят да станат големи землетресения и други събития, но те не ме послушаха.

За войната има 1 билет от една лотария от 100 билети. Трябва да знаят българите да изтеглят всичките 99 билети, но да знаят, кой е билета за войната и да не го теглят. Българите са изключени от войната. Провидението не разрешава този път да воюваме.

Ако въпреки това воюват, ще изгубят войната.

В 24 часа не могат да станат два прилива.

При освобождението на България беше прилив, Втората война беше отлив. Трябваше да бъдем неутрални им казах, иначе ще загубим войната.-

Отговор на въпрос: Всички славяни трябва да се споразумеят, а балканските народи да се сдружат, да се кооперират. Българите поумняха след сътресенията, които дойдоха.

Отговор на въпрос: До есента да се приберем в София има шанс, а може и по-рано. Войната е стигнала своята най-висока точка. Ще стане това, което никой не е очаквал. Войната вече е нежелателна от всичките народи.

Мирът сега е на ухото. Както пушачът като поставил на ухото си лулата и я забравил там, пък после пита и търси лулата си, за да пуши, така и биещите се - забравили лулата си на ухото (мира), а те я търсят.

Във всички има страх един от други и затова не се решава никой да заговори за мир.

Сегашните хора приличат на ранения германец и французин от франкопруската война, когато изоставени в нужда се примирили и станали приятели.

Има божествен закон в света и народите трябва да вървят по него.

Когато народът не върви по божествения закон стават сътресения.

В света сега почва луната да управлява. Епохата на Марса свърши още през месец март (1944 г.).

Новата епоха ще наложи примирието на хората.

Богатият ще трябва да изгори всички тефтери и да започне отново. Защо ще бием детето, че счупило стомната? Купете нова стомна и въпросът се изчерпва.

В политиката се иска време.

Всички народи са слуги на Бога. Бог ще оправи света. Наближило е да се каже от Невидимия свят да спре войната. Никого няма да питат, когато се каже от горе, че свършва войната. Всички ще се подчинят.

Тези неща са предсказани отдавна в Библията, аз не казвам нещо ново. Войната е спряла, но по инерция се движи още малко както се движи по инерция големият параход още известно време след като са спрели машините му да работят.

Отговор на въпрос: Ще върви още 1-3 месеца по инерция войната за Европа, но за Далечния изток остава сериозно положението. Гдето пише в Евангелието, че Ерусалим ще бъде обсаден, сега целият християнски свят е обсаден. Тази война е отражение на войната от Далечния изток.

Отговор на въпрос: Всяко нещо, което има начало има и край. Религията е сянка. Религията не спасява хората, а този, който създаде слънцето, месеца и звездите.

Със щерни, в които се събира водата от капчуците въпросът не се решава, а трябва да се намерят изворите.

Всички религии са щерни, в които се събира водата от керемидите, а Божественото не е тези щерни, а самите извори.

Всичко ще се измени, „и ще ви дам пастири според сърдцето си“ е казано в Евангелието.

Свещениците още носят черни дрехи, жалят за Христа и не вярват, че Христос е възкръснал отдавна.

Черният цвят е за почивка, а светлият цвят е за работа.

Водата още като извира е осветена от Бога, какво ще я осветяват свещениците.

В Невидимия свят има само 24 старци - владици.

Една епоха от милиони години образуват един старец, от тези, които ги има там.

Днес казват, че старият човек е бил глупав, болен и пр. Старият човек обаче ако ще и на 120 години да е, това значи умен човек -тогава почва да учи той в училището на живота.

Едно време езичниците считаха християните за безбожници. Сега свързването ни с формите е идолопоклонство. Светиите не са в иконите, а те са вън от тях и за в бъдеще ще има не мъртви икони, а живи такива. Вън между хората има икони, но трябва да ги потърсим, да ги намерим къде са и да ги почистим.

Сянката идва от реалността. Ние трябва да благодарим на сянката, за“щото тя ни показва, че има реалност. Но сянката не храни хората.

Едно време искаха аз да се махна от София, но им казах, че ако се махна и вие ще се махнете. Ако не тръгнете по Божествения път от София нищо няма да остане. Това беше преди 15 години.

Казах им, че трябва да бъдат строги, но справедливи.

Свещениците искаха да ме гонят. Ще поумнеят всички понеже сега законът идва по обратен път. Сега Бог прави народа умен и той няма да чака управниците да станат умни. Всички народи са поумнели сега.

Ако управниците не разрешат въпроса през следващите 10 години, ще станат големи промени в света.

През следващите 45 години всички народи трябва да се освободят и ликвидират колониалното робство. Това са 45 юбилейни години.

В природата всяка буболечка знае какво прави, а ние хората не знаем. Трябва да се научим, за да не страдаме.

Отговор на въпрос: Многото мина, малкото остана.

Новото не е материално и ще се различава от старото.

Аз каквото говоря, не го говоря за вас, защото няма ида го разберете.

Аз говоря за тези, които ще дойдат след три хиляди години.

Българите са пионери на славянството.

България сега е в златния си век и затова тя кредитира останалите народи.

По невидими пътища нещата се нареждат така, че другите народи без да искат помагат за невлизането на България във войната.

Въпрос: България има духовна мисия.

Паневритмията ще бъде въведена в бъдеще в Германия и в Русия. Цялото Учение на Бялото братство ще бъде прието и приложено в Русия. След векове ще дойде време когато ще се смята за велика привилегия да се допре някой до едно парцалче от моята дреха.

Тези идеи, които ви проповядвам, вие сами можете да дойдете до тях,, но за всяка една моя идея ще ви трябва 25 000 години.

Вие сега с това ускорявате вашата еволюция, защото получавате на готово всичко и се иска само да го приложите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Създай нов...