Jump to content

Recommended Posts

Олио

На пръв поглед и тук всичко е наред, но всъщност не е така. Олиото, което употребяваме, обикновено е негодно, поради остарялата технология за рафинирането му, в резултат на което в него има утайки и други замърсители. По-новите студени начини на обработка го правят безвредно. Ето защо ние съветваме читателя да проверява източниците на олиото и технологията на обработката му, като му препоръчваме "Прима" и "Калиакра".

Качеството на олиото е наистина нещо важно, но по-важно е как ще го използваме по-нататък. Малко хора знаят, че при загряване (при така нареченото пържене), температурата на олиото достига 300° С. Естествено, при такава температура продуктите в олиото, пък и самото то, претърпяват нежелани промени. При пърженето много от съставките на храните се разграждат и деградират от високата температура. Печенето на продуктите с олио и без вода не се отличава от пърженето и по същество става дума за едно и също нещо.

Единственият изход е да не се пържи олиото, а то да се прибавя заедно с вода. Защото се знае, че при завирането на водата, температурата се повишава не повече от 100° С.

Нерафинираното масло (т. нар. шарлан) е за предпочитане и предлагането му отново се възражда у нас.

Вместо олио може да се употребява маслинено масло (зехтин). То е храна и лекарство едновременно, но трябва да се знае произхода му, понеже има и недоброкачествено маслинено масло.

Маслините са добра храна и Учителят ги препоръчва заради кондензираната слънчева енергия в тях. Разбира се, зелените маслини трябва да се избягват.

Един метод за проверка на маслиненото масло:

Добре излъскана сребърна монета се потопява в него. Ако тя потъмнее, това показва, че маслото е недоброкачествено. Доброто маслинено масло има златистожълт цвят.

Начин за пречистване на олиото: Налейте два килограма вода в тенджера, в нея поставете един килограм олио. Тази смес да ври около 15 минуси. След това се прибавят 50 - 60 г оцет. Оставете настрана тенджерата, докато непотребните вещества - киселини и соли се утаят на дъното. После внимателно отлейте маслото в едно шише. Така ще получите чисто безвредно олио, (по Учителя)

Учителят: "Оставете това рафинирано олио."

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...