Jump to content

Въздържане от храна. Лечебно гладуване


Recommended Posts

Въздържане от храна

Лечебно гладуване

Тук става дума за въздържане и пост, а не за гладуване. Гладуването наистина е анормално и противоестествено. Ето защо е по-правилно да не употребяваме този израз, който може да има негативно психологическо въздействие. Защото при появата на глад, след едно строго въздържане от храна, постът се спира и гладуването не настъпва. Обикновено при въздържане от храна, след 2-3 дни апетитът изчезва. Следователно истинско гладуване не съществува при този режим.

Въздържането от храна е метод, чрез който природата лекува и предпазва. За илюстрация па казаното ще споменем, че в животинското царство изобилстват такива случаи. Животните, за разлика от хората, не ядат, когато са болни. Те дори не се хранят, когато са ранени. Въпреки това раните им зарастват. И домашните животни спазват тези правила. Има случаи, когато животни не се хранят, когато кърмят, или люпят яйца.

При смяна на условията, или когато попаднат в плен, някои животни също отказват да ядат. Други пък не се хранят през зимата.

За въздържането от храна се говори в Библията и у Омир. В храмовете на древния Египет и Гърция също се прилагало въздържане.

Няма по-ефикасно средство от въздържането за изхвърляне на отровите. Според световноизвестният учен д-р Шелгън въздържането е едно универсално средство за лекуване и здраве.

Учителят, както винаги, преди заключения та на нашите съвременници, е говорил категорично в полза на този метод и то неведнъж. Той казва, че постенето за очистване и лекуване трябва да се предприема при разпадане на луната, защото тогава и в организма на човека става разпадане на излишните вещества, отслабване и очистване. Знае се обаче, че има и въздържане от храна за духовно повдигане. В такъв случай пост се предприема, когато луната започне да нараства,.

Учителя! препоръчва още всеки пост да се предшества от вземане на рициново масло. Англичаните използват магнезиев сулфат за пречистване на организма си, поради което той е наречен английска сол. Ние предпочитаме за тази цел рициновото масло, като естествено средство. Да се има предвид, че рициновото масло не се прави само за разхлабване. То има и терапевтично въздействие, а не само механично. То помага за възстановяване работоспособността на червата след почистването на стените им.

Изпиването на това масло е по-лесно, отколкото се мисли, особено ако се потърси подходящ начин за това. Ние препоръчваме да се смеси с гореща вода, заедно с малко лимонов сок и мед. Може да се сложи и чаена лъжичка ръжено кафе. Всичко това се разбърква добре и веднага се изпива. През това време носовите отверстия са затворени, за да се изключи възприемането на всякакъв аромат. Тогава горната процедура, ако не бъде приятна, то поне ще е безобидна.

След рициновото масло се пие изобилно гореща вода или чай. Д-р Шелтън препоръчва в такива случаи да се ядат пуканки за изстъргване и почистване на червата.

Относно проблемите на гладуването има достатъчно литература, предимно преводна. У нас този метод е възхвален от Учителя, а по-късно от неговия ученик П. Динков. Ето защо ние ще се ограничим в описанието му, като споменем само, че в хода на лечението са възможни така наречените лечебни кризи. Те са добър признак и трябва не да се плашим, а да се радваме, че методът дава резултати, че болестите вече са разбутани и напускат болното тяло. Разбира се, най- добре е всичко това да става в присъствието и под наблюдението на опитни лечители и лекари.

Клизмите в повечето случаи се препоръчват. Изключение прави д-р Шелтън.

Накрая е необходимо извънредно голямо внимание при възстановяването на нормалното хранене. Грешките тук са не само опасни, но и фатални. Важното е захранването да започне с малки количества, храната да е лесносмилаема и да се дъвче добре.

Наблюденията са показали, че по време на Втората световна война, когато големи групи от хора са гладували принудително, не е имало епидемии, а случаите на заболяване от рак рязко са намалели.

Въздържането от храна не лекува. Само по себе си то е нищо. Лекуването се извършва всъщност от организма, който никога преди не е имал възможност да стори това, бидейки постоянно зает с храносмилането.

Този метод наистина е универсален, освен в редки случаи. Според д-р Шелтън по пози начин не може да се лекува само злокачествен напреднал рак и напреднала туберкулоза.

Ние считаме, че неуспехите при този способ на лечение се дължат на грешки при лекуването, т. е. по време на поста и захранването.

Освен всичко казано, има болести, причинени от лоши мисли, лоши постъпки и грехове от минали съществувания (прераждания). Наричат ги още кармични. За тях няма средства или ако има такива, тяхното приложение предполага знания, вяра, доброта и саможертва. Това са теми от друго естество, за които няма готови обяснения.

Упреците срещу този метод са абсолютно неоснователни. Изтъкват се извънредно редките случаи на неуспехи, които се дължат не на самия метод, а по-скоро на неспазването му. И това е съвсем естествено, като се има предвид липсата на професионалисти, на лошите домашни условия, невежеството и пр.

Нима в лечебните заведения не гинат много повече? При това има и немалко случаи на лекарски грешки в диагнозите, лекарствените назначения и пр. Някой беше казал: "лекарските успехи блестят на слънцето, а грешките им се скриват в земята".

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...