Jump to content

Учителят за здравето и лекуването. Мисли от беседи


Recommended Posts

Учителят за здравето и лекуването

Мисли от беседи

В тази книга не са включени рецептите и методите на Учителя, използвани от него за лекуване на отделни личности, защото, както той сам е казвал, те не се отнасят за други хора..

Тези рецепти са събрани от съвременници и последователи на Учителя и вече са публикувани. Възможно е, все пак, част от тях да са общовалидни.

1. Болестите идват с единствената цел човек да познае Бога.

2. Който не мисли правилно, не диша правилно, който не чувства правилно, не се храни правилно, който не постъпва правилно, не може да бъде здрав.

3. Болестите не са създадени от Бога. Човек сам създава условия за болестта и сам става болен. Следователно ти, който сам създаваш болестта, можеш сам да я излекуваш. Бог никога не лекува болести, които той не е създал.

4. Ако си болен, дръпни долната част на едното и на другото си ухо и кажи: Да оздравея!

5. Човек може и по външен път да се подмлади. Например, като изгорите тялото на змията, от праха й може да направите лекарство, което придава устойчивост на тялото.

6. Когато няма слънце, ще се лекуваш в стаята си, ще превържеш раната си със зехтин или с лук. Когато слънцето грее, ще излезеш вън, ще развържеш раната си и ще я изложиш на слънчевите лъчи.

7. Човек е длъжен да пости поне един ден в месеца, да даде почивка на стомаха си.

8. Когато човек пости, от устата му излиза неприятна миризма. Той трябва да пости дотогава, докато стомахът му се очисти и устата му престане да мирише лошо.

9. Който яде масла и мазнини много, затлъстява. Който яде месо, развива мускулите, който яде тестени работи, придобива чист и ясен поглед.

10. За да се неутрализира силата на греха, хората се принуждават да ядат чесън. Подобно с подобно се лекува. Чесънът е добро лечебно средство. Когато иска да дезинфекцира устата си или да подобри състоянието на стомаха си или на гърдите си, човек трябва да яде чесън. На болния може да се предпише чесън, но не и на здравия.

11. Ако стомахът е слаб, пий по една чашка чисто домашно вино.

12. Щом стомахът ви не е добре, не ви трябва ядене. Ще пазите диета.

13. Турете малко вода в черната земя, направете от нея кал, каша, и ако ви боли ръката, наложете я е тази кашица - този компрес помага.

14. Всички болести може да се лекуват с 50 - 60 слънчеви бани и водни. Във ваната се налива вода (до половината), сяда се в нея така, че краката да са отвън и се правят разтривки на корема и слабините. Кръвта с тази силна реакция се пречиства. На ден да се правят по две изпотявания и преобличания. Порите трябва да се отварят чрез изпотяване и чрез къпане. Силното изпотяване всякога лекува.

15. Здравецът има здравословна миризма.

16. Боси трябва да ходите лятно време, особено от месец май, за да може краката ви да се свързват със земята и у вас да преминава електричество и земен магнетизъм. Но това да става извън градовете, по тревата, пясъка, камъните, водата.

17. Ще избягвате много лютите чушки, киселото, студената вода, дишането през устата, спането денем, пиенето на течности по време на ядене, смесването на храните.

18. За кашлица пийте равнец. Лятно време събирайте всички равнец - бял и жълт, синя тинтява, мащерка, зелени листа от ягода, дребна лайкучка. Те са магнетични растения и лекуват.

19. Водата на Маричините езера па Рила е отлична, лековита.

20. Светлината лекува, а не топлината. Ако беше топлината и печката щеше да лекува.

21. Ако гърлото ви заболи, веднага си сложете един млечен компрес или от маслини, или пък ще вземете квас, ще направите тархана, изобилно посипана с черен пипер. Вие сами ще си го счукате чак сълзи да ви потекат - приятно ядене и лековито. Ще знаете при простуда или млечен компрес, или компрес от маслини или тархана.

22. Киселото отнема възпалението, действа успокоително, а черния пипер - съгряващо.

23. С песента "Фир фюр фен" всякога може да се тонирате. Всички мъки на душата, на тялото може да лекувате с нея, да се хармонирате.

24. Защо трябва да се пие гореща вода? При хранене по стените на стомаха и червата остават мазнини и утайки, които пречат на правилното храносмилане. Горещата вода ги разтваря и регулира процесите в стомаха и червата.

25. Постът обновява и подмладява организма.

26. Когато имате болки в сливиците, вземайте лют чесън - хем лекува гърлото, хем дезинфекцира. Против безсънието също вземайте чесън.

27. Ако ви атакуват отвред, вие начертайте мислено един светъл кръг около себе си, после един кръг отпред назад, като стоите неподвижно. Застанете в центъра на тези кръгове и си кажете: "Със силата на Духа Божий, всички ложи мисли да се разсипят и разпръснат".

28. При известни условия на храненето остават утайки в организма. Луи Куне препоръчва седящи горещи бани за отстраняване на тези утайки, което става чрез обилно изпотяване.

29. Главата си ще миете със сапун само веднъж в месеца и то с хубав чист сапун. Иначе може да я миете често само с вода или хума. Ще опечете добре хумата, ще я залеете с малко оцет и ще я размиете с топла вода. С тази каша ще измиете няколко пъти главата си и ще я изплакнете с много вода. Така косата става мека и запазва магнетизма си. Мазнината е нужна за косата, затова не трябва да се мие често със сапун, да не става суха, електрична. Ако главата е добре измита, кожата ще диша добре, но ще се лишите от топлината и активността на мозъка.

30. Първата работа на майката е да даде рициново масло на своето дете, когато е болно. После да му даде да изпие няколко чаши гореща вода. После да му направи постна картофена супа. Тази е първата помощ на всеки болен.

31. Не трябва да миете косата си нито с много топла, нито с много студена вода.

32. Ако животът на моя приятел е тежък и той страда, ще му кажа да вземе с три пръста малко цвят от пелин, да го тури в джезве с вода, да го държи около пет минути да клокне. И така всеки ден около десет дни ще пие от тази вода по една чашка без захар.

33. Какво яде болният? Малко препечен хляб на огъня, лека зеленчукова супица и компот.

34. Ония, които почват да дебелеят, да носят памучни дрехи, а онези, които са слаби и електрични, да носят вълнени дрехи, за да придобият магнетизъм.

35. От време на време е необходимо човек да остане сам, без допир външен е когото и да е, за да уякне душата му.

36. Няма по-силна отрова от гнева, омразата, завистта, лъжата, подозрението. Това са утайки, които се наслояват в кръвта и я тровят.

37. Щом кожата на ръката ви се охлузи, ще я намажете е малко зехтин.

38. За гастрит ще вземете първо очистително (рициново масло), после ще пиете топла вода на глътки, после ще пиете отвара от лайка, преди ядене. Хубаво е да пиете житена вода, царевична вода, проста картофена супица, зехтин да се пие по една чаена лъжичка на гладно. Да се яде препечен хляб.

39. За киселини в стомаха ви препоръчвам: варен ориз, без подправки, варен червен лук, варени моркови, варено цвекло и лесно смилаеми храни.

40. Ако дълго време не можете да заспите, натопете една кърпа в топла вода, изтрийте тялото си, като мъничко влага остане, и тогава си легнете.

41. Когато се лекувате, понякога ще употребявате магически формули и то през времето, когато луната се празни. Някой страда от ревматизъм, нека вземе половин килограм сол на бучки, морска или каменна, и в един чист съд с чиста изворна вода да туря всеки ден по една бучка от тази сол. Ще стане рано, преди изгрев слънце, ще тури бучката сол във водата и ще каже: "Както солта се разтопява във водата, така да се разтопи и да изчезне моят ставен ревматизъм". Този опит ще правите, докато се празни луната - две седмици. Може опита да се прави и при залязване на слънцето. Докато трае опитът, никой не трябва да ви вижда и да знае за това. Може от четвърт килограм да мине, може от половин, може и от повече, важното е да се постоянства, докато оздравеете. Вяра и постоянство имате ли, със солта ще се излекувате.

42. Заболее ли някой от артериосклероза, първото нещо е да яде по възможност по-малко и по-проста, чиста храна - варено жито, варен ориз, плодове.

43. Организмът на съвременния човек е заразен от месото, от виното, от консервираната храна.

44. Всеки човек, който е отделен от Бога, е луд, няма тил в живота си, няма опорна точка, лута се насам-натам.

45. Само лудият може да бъде обсебен от бесове. Бесовете са непокорни духове, излезли от Бога, понеже искали да станат божества. Много от атмосферните промени се дължат на тях.

46. Многото говорене е хабене на енергия.

47. Хремави ли сте, ще стоите в топла стая, ще изпиете няколко чаши гореща вода, докато хубаво се изпотите и веднага се преоблечете. Повече от седмица да не позволявате на хремата да седи у вас.

48. Някои баби лекуват болния така: измерват пръстите му, написват на едно листче числата на бяла хартийка, после я изгарят. Пепелта от тази хартия разтварят във вода и дават на болния да пие.

49. Лозите пускат един сок, когато се изрязват - може да се употребява този сок против очеболие.

50. Едно упражнение за очите: Поставете дланите си на очите. Накъдето и да сте обърнати, ще бъдете свободни. На физическото поле изток е отпред, запад - отзад, север - отляво, юг - отдясно. Накъдето и да се обърнати, на някой може да е изток вашия изток, на друг - да е запад. Погледнете веднъж нагоре и няма да мигате и ще броите до пет. Очите в хоризонтално положение - то е основното положение. Пак очите нагоре, пак ще броите до пет. После очите надолу, по хоризонта, няма да мигате, ще броите до пет. Всичко три пъти нагоре и три пъти надолу. После три пъти наляво и три пъти надясно, упражнението да става бавно. с това елементарно упражнение ще си служите, за да укрепите очните мускули, мускулите трябва да се движат, да не изгубват своята пластичност.

51. Прането ще го перете само с топла вода, а не със студена и топла. Прането е топла вода после със студена предизвиква свиване и разширяване на мускулите.

52. При неразположение направете си една топла баня - водата действа магнетично.

53. Когато сте неразположени нещо, започнете да се движите. Достатъчно е да извървите един-два километра, за да се успокоите.

54. Ревматизмът може да се лекува с глад.

55. Ако имате ревматизъм, направете следния опит: Вземете седем глави червен лук, нарязвате ги на ситно или ги спуквате, слагате 25 г сол в лука и го слагате на болното място, да стои около десет-дванадесет часа, ще усетите сърбеж но краката. Сутринта ще го махнете и ще сложите пак същото, така няколко компреса ще направите. Лукът е много лековит.

56. Вземете си малко чиста пепел от изгорели клекове, пресейте я добре и когато сте неразположени, вземете малко от тази пепел на върха на ножа, изсипете я в чаша гореща вода и като се утаи, изпийте водата.

57. Ще ви дам едно упражнение за 40 дни. То има резултат, ако не се прекъсва, а се постоянства. Или ще го правите, или не. В продължение на 40 дни, всяка сутрин преди закуска ще изпивате по една чаша студена вода на глътки. Ще пиете бавно, съсредоточено, спокойно, без да бързате. Ще знаете, че вършите велика работа за стомаха си. Онези, които имат стегнат стомах, ще почувстват облекчение - стомаха ще се регулира. Това упражнение има значение и за каляване на волята.

58. Змията е най-здравото животно. Старите алхимици са вземали мъничко от кръвта на змията и с нея са инжектирали хората, за да продължат живота им.

59. Качвайте се по върховете да предизвикате дълбоко дишане. Това е особено добре за онези, които страдат от астма и които са предразположени към затлъстяване.

60. Ако ви боли корем или стомах, турете дясната си ръка на слънчевия възел, може и на стомаха, а лявата на кръста.

61. Който е болен да пее и свири, а който е само недоволен, да започне да рисува.

62. Една чаша вода на ден е недостатъчно, най- малко един литър вода да се пие.

63. Има болести, които не се поддават на никакво лекуване, а се лекуват само с глад. Когато се лекуваш с глад, не бива да се тревожиш, ще си потопен само в добро, мир и молитва. Ако човек гладува и се тревожи, тогава положението ще се влоши.

64. Всеки, който спи много, е изложен на болести.

65. Ако искате да сте червени, ще дишате, ще пиете мляко и малко вино.

66. Водата е едно от мощните средства за лекуване. Аз препоръчвам водата да се употребява по една чаена лъжичка на минута. Ако те боли стомах, употребявай в продължение иа три четири часа, по една лъжичка вода на минута, като участва и мисълта, ще има резултати. За опита ще вземеш чиста, планинска вода.

67. Докато не се смъкне коремчето и всички тлъстини, не може да сте здрави.

68. Ако имате разстроен черен дроб, ще изяждате на ден по два лимона. В лимоните - в корите, има витамини. Ще пиете по кило и половина вряла вода сутрин, на обяд и вечер.

69. За хрема - стопляш малко вода, туряш сол в нея и даваш на болния да смръкне няколко пъти от солената вода, вечерта да повтори същото.

70. Не си мажете носа с нищо. Никога не си мажете носа с глицерин.

71. При силна простуда, ще вземеш една ябълка, ще я обелиш и дълго време ще дъвчеш коричките, а после ще ги изплюеш. После ще си свариш синя тинтява, цветове от пелин и подбел и ще пиеш по една кафена чашка на ден.

72. Когато в стомаха се отделят повече киселини, трябва да ядете червен лук, пиперки, чесън, да се изпотявате повече. Тези лютиви български пиперки са за препоръчване.

73. Добре е да се правят частични измивания на тялото. Понякога те са за предпочитане пред целите бани. Изобщо природата обича разнообразието. Германският лекар Луи Куне е схванал този закон и затова на слаби, па болни хора той препоръчва седящи бани, т. е. да се измива само едната половина от тялото, а другата да остане суха, на другия ден ще измие долната част на тялото си. от кръста нататък, а горната ще остане суха. При това, като миете краката си, не бързайте изведнъж да ги измиете. Бързото миене показва неразбиране на закона. Потопете краката си във водата и поседете в това положение малко време.

74. Често хората се повреждат от баните, понеже не знаят как да ги използват. Например някой направи една топла баня, а след това отиде на студен душ. Тези резки промени върху Тялото не са за обикновения човек, те са само за боговете.

75. Ако е въпрос за студени бани, аз бих ви препоръчал на всички хора дъждовни бани, главно през месеците май, юни, юли и най-много до половината на август.

76. Душата е Божественото в човека, за което именно пише Исая. Затова, когато човек се обезсърчи, нека прочете 54 глава от Исая.

77. Ревността е една от причините за състаряването на човека.

78. Сръднята е една разточителност. При всяка голяма сръдня умират хиляди клетки, по четири-пет милиона кръвни телца стават жертва на гнева.

79. Ако някой носи диамант, той ще оздравее.

80. Сутрешното слънце не е опасно до към 10 часа, но около обед, между 11,20 и 11,50 ч. черната светлина може да те атакува, ако не си в будно състояние.

81. Взирайте се в тъмни нощи, взирайте се в небето, за да усилите зрението си. Търсете нощем в стаята си мислено разни предмети. После ходете на високи върхове, постойте там около един месец, очите ви ще се засилят и нервната система ще укрепне.

82. Който страда от очи, да реже лук. Ако очите на някого се зачервяват, също да реже лук.

83. Вместо капките, които лекарят ви дава, за да оздравеете, може да ви даде известна доза прана и с това да имате далеч по-добри резултати. Също може да ви даде следната рецепта: 50 г домати, 60 г моркови, 10 г лук, 15 г чисто дървено масло, 15 г ситно нарязано зеле. Всичко това да се свари и да се изяде. На такава рецепта вие всички ще започнете да се превивате от смях, но аз ви казвам, че този лекар е много по-добър.

84. При температура и неразположение, ще пиете гореща вода, докато се изпотите няколко пъти, като на всяко изпотяване се преобличате.

85. Когато се простудиш, разтрий гърба си, за да подобриш кръвообращението, да разшириш капилярните съдове.

86. Всяка сутрин ще правите упражнения, но така, че цялото ви тяло да се раздвижи, клетка да не остане нераздвижена.

87. Обаче има силни големи ветрове, топли течения, които са опасни за човека, понеже извличат влагата от тялото му. Такива топли течения се явяват понякога денем, някога нощем. Тихите ветрове са приятни за въздушни бани. Човек може да се излага на тях без никакъв страх.

88. Казвам: който е дошъл сега на Рила, той непременно трябва да се освободи от някакъв лош навик. За пример, някой ходи много прегърбен. Щом сте дошли тук, никаква гърбица, никаква болка, никакъв недъг не трябва да имате. Всички болки, всички недъзи трябва да оставите във водата и да отидете у дома си свободни. Всички можете да се лекувате с чистия въздух на планината. Ще дишате чист въздух, ще се миете по няколко пъти на ден. За пример, вие можете да си миете ръцете по 5 - 6 - 10 пъти на ден и при всяко миене да си казвате по едно хубаво изречение.

89. Ще лекувате черния си дроб, постоянно ще го разтривате. Който почва да отслабва физически, да прави разтривки на стомаха си. За това Луи Куне препоръчва лекуване с вода. Ще седите във водата около 5-10 минути и ще си правите разтривки, до като се произведе реакция. По този начин вие ще можете да се лекувате.

90. Колкото и да те предизвикват, ще се въздържаш, няма да се гневиш, ще търпиш, защото при разгневяването, не само че умират хиляди клетки; но цялото тяло се замърсява.

91. Когато вътре лошите същества започнат да вдигат много шум, ще кажете: "Бог е Любов" и ще им направите тархана, без сирене, с мъничко масло. Човек е неустойчив, лесно може да бъде обсебен. Има духове отвътре, които те нападат. Създай им работа, те са хубави вол чета. Може е тях цяла нива да изореш. Духовете ще ги карате да ви служат.

92. Сутрин, като станете, потъркайте костилката зад ухото, първо с палеца, после с показалеца, с третия пръст, с четвъртия, петия. Тази костичка като я разтривате, ще ви даде здраве, издръжливост, самоувереност.

93. За всички нервни заболявания яжте много ябълки, круши; варете си царевична и житена вода.

94. Повторението е сила Божия. Когато искаш да постигнеш нещо положително, ще го повтаряш 100, 1000 пъти. Не можеш да учиш, ще си кажеш: "Нямам ревматизъм, всичко мина, всичко ще се оправи".

95. Чрез молитва човек се огражда от тревогите и страховете си. Чрез молитвата човек става неуязвим за по-низшите околни влияния.

96. Вярата усилва здравето.

97. Сълзите лекуват - те пречистват съзнанието.

98. Малките импулси, всеки ден вложени в душата, ще допринесат някога своите плодове: "Ще стане това". "Ще оздравея". "Ще направя това, ще постигна".

99. Всяка седмица по един ден ще постите, 24 часа. Нищо няма да ядете, нищо няма да пиете.

100. Ако постиш, по-лесно ще оздравееш, отколкото ако ядеш.

101. Горделивите хора скоро остаряват. Гордостта е една духовна болест. Да пазиш своята свобода това е самоуважение, но горделивият търси своето право, където го няма.

102. Духовете ни завземат чрез прозявката и чрез гнева. Първите не са толкова опасни, но все пак винаги затуляйте устата си, когато се прозявате. При гневно състояние, когато разсъдъкът спре да действа, духът се изтласква вън, тялото остава празно и в такъв момент може друг дух да се загнезди в кръвта, който мъчно после се изгонва. Лошите духове, които са те обсебили, могат да излязат е пост, молитва, сила и знание.

103. Всеки разгневен човек е окраден, защото е извън тялото си и духовете го обират. Затова всеки да пази своята "къща".

104. Когато се чувствате зле и в безизходно положение, произнесете името на Господа Исуса Христа, защото то съдържа равновесие, и с произнасянето му съзнателно и с благоговение повиквате деветте ангелски чина да работят всички заедно.

105. Всички хора, които спят сутрин до късно и през деня, са подложени на страдания.

106. Не купувайте и не носете дрехи от бит-базар. Не носете дрехи от болни или умрели хора.

107. Синаповото семе има свойството да изтегля простудата от организма.

108. Старите българи знаят много хубави начини за лекуване, пък и в храненето са имали правила, които са много ценни. Например, първата вода на боба, когато ще варят боб са я хвърляли, готвят го с втората вода, защото първата вода е нездравословна.

109. След като сте боледували, изкъпете се и се облечете с нови дрехи. Старите ги изгорете, защото са наслоени с болезнени състояния.

110. Който мисли, че много знае, скоро остарява. За да не остарява, нека мисли, че има още много да учи.

111. Лягайте си рано, с птичките.

112. Ако ви боли корем, всяка сутрин ще изпивате по една супена лъжица зехтин, ще пиете гореща вода, ще дъвчете добре.

113. Ако стомахът е разстроен, три супени лъжици сок от ряпа да се вземат сутрин, обед и вечер - така 10 дни, три пъти по три лъжици.

114. Чесънът е добро средство, защото увеличава вибрациите на организма.

115. Когато ходите в планината, подпрете се на някое дърво, здраво, изправено. Дървото ще внесе във вашия организъм известен род енергия, която може да пречисти кръвоносната ви система.

116. Като се опържи лукът ще изгуби всичките си витамини, всичкия си живот, елексира и ще останат само отровите в него.

117. Хората ядат неправилно, затова живеят кратко. Сърцебиенето понякога се дължи на неправилното хранене.

118. Гладът удължава живота, апетитът го скъсява.

119. Най-важни са упражненията, които се правят по обяд, но те не са още за вас. За вас са най-важни сутрешните. Като вдигнете ръцете си нагоре, енергията отгоре минава през вас, ръцете привличат енергията на слънцето, по-скоро тя самата идва и вие я възприемате. Зависи много от вашето разположение, с което приемате тази енергия.

120. Поклоните са най-хубавата гимнастика. Който страда от ревматизъм, да прави най-малко сто поклона.

121. Който не прави поклони, той всякога боледува. Какво ви струва да правите на ден по сто поклона? Когато човек прави поклони, не трябва да допира пръстите си до земята да се осакатява.

122. Ако нещо зрението не е в ред, всяка вечер преди да заспите ще си кажете: "Ще се отворят очите, утре много добре ще виждам, ще бъда много добре". Който вярва, всичко може.

123. Ти не можеш да си здрав, ако не вярваш в това което правиш.

124. Ще кажете на ревматизма, който се е загнездил в крака ви: "До седем дни ти давам срок да напуснеш крака ми!" и забрави това. След седем дни ще видиш. Ако ревматизма е изчезнал през тези седем дни, вие сте човек с вяра и силна мисъл.

125. Всички цветя лекуват болестите и същевременно поддържат известни добродетели в човека.

126. Сега ще ви дам една рецепта: "Вземете думите на Христа "Аз съм Пътят, Истината и Живота". Ще напишете този стих чисто на пергаментова хартия. Книжката с този стих ще я изгорите и пепелта ще разтворите в сто грама вода, и сутрин ще вземате по три лъжички от тази вода, на обяд също три и вечер три лъжички от тази вода.

127. Който се чувства стар, немощен, нека се обърне към няколко свои братя или сестри, които се чувстват бодри, вдъхновени и ги помоли да му направят няколко паси и духнат по три пъти, няма да мине много време и ще видите, че този стар човек се е подмладил и започнал да работи. Човек лесно може да се преобрази, но знание се изисква за това.

128. Ще дам един метод, чрез който да си въздействате при разстройство на черния дроб. Турете дясната си ръка отпред, на корема, с длан към корема, а лявата на кръста, пак с длан към тялото и мислено прекарайте енергиите на слънцето към центъра на земята. След 10-15 минути състоянието ви ще се подобри и ще станете весели.

129. Върху доброто състояние на стомаха, т. е. воденицата на човека, голямо влияние оказват порите на кожата. Когато порите са отворени, стомахът действа добре, запушат ли се порите, храносмилането става неправилно. Порите представляват канали, чрез които енергиите на природата се вливат в човешкия организъм.

130. Чувате някой да казва, че характерът му се е изопачил, ще знаете, че има киселини в стомаха си, които го безпокоят. Какво трябва да прави човек, за да освободи стомаха си от киселините? Трябва да го промие няколко пъти. Ако и това не помогне, нека пости. Промий воденицата си с чиста вода, а след това я спри, да не работи няколко дни. Подложи се на строг пост, да не ядеш два три дни нищо. Постът пречиства стомаха, освобождава го от излишните киселини.

131. Ако някой се оплаква от болка в крака или ръката, наложете болното място с печен лук и малко масло. Лукът смекчава болката и отнема температурата.

132. Потопете парче памук във вряла вода и бързо го поставете на болното място, да стои около две минути. После пак го потопете и така десетина пъти, докато мине болката.

133. Тревогите, безпокойството също стават причина за отслабване на зрението.

134. Всяка храна, която не е прекарана през устата определено число пъти, не може да принесе никаква полза.

135. Ако искаш да бъдеш здрав, не свършвай работата си докрай. Във физическите работи, трябва да остане поне малка част незавършена,

136. Няма по-лоши очи от змийските. Обаче змията е най-здрава от всички животни. Старите алхимици са вземали малко от кръвта на змията и е нея са инжектирали хората за да поддържат живота им. Каквито и да са очите на змията, ако знаете, че няколко капки от нейната кръв могат да лекуват туберкулоза или рак, веднага ще се подложите на инжекция от тази кръв и ще забравите очите й. Отде дойде тази целебност в змията? Жестока е змията, но тя лекува човека.

137. Всички хора, у които благоутробието е развито, долната част на пръстите са дебели, няма междини. Такива хора обичат да си угаждат. А всички онези, на които стомашната система е слабо развита, този пръст е малко сух долу. Същият закон е и за дихателната система.

138. Правилното и дълбоко дишане е лекарство за болестта, а не инжекциите. Това е ключът на здравето. Дишането е хвалене на Господа. Онзи, който не може да диша, нито себе си хвали, нито Господа хвали. Ако дишате правилно, вие сте оградени с Божието благословение.

139. Като дишате, казвайте в себе си: "Да се прослави името Божие в мен". Като задържате въздуха, казвайте: "Да се въдвори Царството Божие и Неговата Правда в мене". Когато издишвате, кажете: "Да бъде волята Божия". Може много да знаете относно дишането, но този метод никъде няма да го намерите.

140. Гледайте поне две минути да задържите въздуха в дробовете си.

141. Когато сте нервни, разгневени нещо, направете следното упражнение: запушете с палеца на дясната си ръка дясната ноздра, а през лявата поемайте въздух, като броите до седем. След това не поемайте повече въздух и мислено бройте до десет. После запушете лявата ноздра, а през дясната изпущайте въздуха бавно, ритмично като броите мислено до девет. Това упражнение помага за регулиране на нервната възбуда, за успокояване на мозъка или за усилване на паметта. Това е особено необходимо, когато изучавате някакъв предмет. Сутрин и преди обяд ще поемате въздух през лявата, а ще го изпущате през дясната. Вечер ще поемате въздух през дясната ноздра, а ще издишвате през лявата. Ще правите упражнението по 21 пъти на ден: сутрин, преди обед и вечер по седем пъти.

142. Тъй щото не мислете, че е невъзможно да задържите дишането си половин час и повече. Това е невъзможно да стане изведнъж, но е възможно постепенно. Човек трябва да започне да задържа въздуха в дробовете си от 20 секунди и всеки ден да увеличава по няколко секунди. Постигне ли това, човек лесно ще се справи с мъчнотиите и противоречията си. Те ще се стопят като лед.

143. Който може да задържа въздуха в дробовете си половин час, той е богат човек, богатството само иде при него. Този човек е господар на условията.

144. За да не изпадате в мрачни състояния трябва да подобрите дихателната си система и черния дроб. Щом подобрите дишането и чувствата си, подобрява се състоянието на нервната и симпатичните системи. Това се постига чрез систематично изпотяване. Ето защо през летния сезон направете 20 потни бани в продължение на 20 дни. След всички бани пийте по две чаши гореща вода, облейте се с топла вода и се преоблечете. Чрез изпотяването се отварят порите на кожата и организмът започва да диша правилно.

145. Дишайте дълбоко, за да гоните от вас онзи дух, който иска да ви обсеби. А щом го изгоните чрез дишане от физическото поле, то в по-висшите полета е по-лесно да го гоните. Един лош дух никога не може да влезе през носа, а винаги ще влезе през устата и като отиде в стомаха ви, по течението на кръвта се връща в сърцето чрез вените, а не чрез артериите. Ако кихнете, изхвърляте духа от устата. Когато усетите, че някой дух се е загнездил у вас, ще дишате дълбоко, ще си представяте че светлосивият цвят прониква у вас, слизайки отгоре, може да ползвате и някоя формула, и по този начин ще се освободите. Оставите ли се лош дух да ви командва, той ще ви демагнетизира, ще ви нападат какви ли не мрачни мисли и по този начин ще изгубите благословението, което е определено за вас.

146. Малокръвието се явява и тогава, когато кръвта не се окислява, дишането не е правилно, не се приема достатъчно въздух.

147. Божественият живот прониква в нас чрез въздуха. Въздухът е склад на Божествени енергии. Понеже въздухът е наситен със светлина и прана, като диша, човек приема тези два елемента, необходими за кръвта.

148. Ако на Запад се приложи науката за дишането, която индусите прилагат, тя ще даде отрицателни резултати. Защо? Защото тия системи са добити при слизането на човечеството, т. е. по закона на инволюцията. А понеже бялата раса започва своето развитие по закона на еволюцията, т. е. по пътя на възкачването, тия системи трябва да се видоизменят.

149. Има много методи за дишане, все хубави, но им липсва един съществен елемент - волевото дишане. Индусите хиляди години са се занимавали с дишането като наука, откривани са за това цели школи и те имат постижения в това отношение, но колкото и да са добри техните методи, те не са за европейците. Европейците нямат тези вътрешни състояния, тази духовност, преживявания, дълбочина, отношение към Бога, каквито имат индусите. А всичко това е важно, за да е правилно и пълно дишането.

150. Ако дишате добре, можете да останете на земята до дълбока старост.

151. Ако човек не диша правилно, никое лекарство не може да му помогне.

152. Боледуват всички тези, които не знаят да ядат, които не знаят да дишат, съвременните хора вдишват и издишват по 20 пъти на минута. Това е бързо дишане, при бързото дишане окисляването на кръвта става бързо, поради което част от нея не може да се пречисти.

153. Знаете, че Бог е във въздуха, и трябва да се държите пред Бога с всичкото си уважение и почитание. Следователно като дишаш, ще мислиш само за дишането.

154. От каквато и болест да страдате, търсете помощ в дълбокото дишане. То лекува ревматизъм, гръдни и стомашни болести, главоболие и прочие.

155. Правете следното упражнение: ръцете свити на юмрук, поставете на раменете. Разтваряте бавно ръцете настрана, вдишвате дълбоко въздух, задържате го и след това спущате бавно ръцете надолу, отстрани на тялото и бавно издишвате. Ако се уморите, починете си малко и направете упражнението още няколко пъти. По този начин вие поемате достатъчно прана от въздуха и кръвта се раздвижва, капилярите се разширяват, кръвообращението се усилва.

156. Колкото повече задържате въздуха в дробовете си, толкова повече енергия приемате от него.

157. При вдишване ще изговаряте мислено "Отче наш", също при задържане, един път и при издишване още един път. По 10 пъти сутрин, обед и вечер.

158. Може да изговаряте мислено при вдишване, държане и издишване "Добрата молитва" общо един път.

159. Може да изговорите думите "Сила, живот, здраве". Същото ще изговорите при задържане и при издишване. Сутрин, вечер, обед по 10 пъти.

160. Има една прана, която се усвоява през лявата ноздра, а друга която се усвоява през дясната, през лявата ноздра се приема магнетичното течение, което има връзка със слънчевия възел и се нарича слънчево течение. А през дясната ноздра се приема електричното течение, което има връзка с главния мозък и се нарича лунно течение. Първото има връзка със сърцето, а второто с ума. Когато искаме да развиваме повече сърцето, приемаме с лявата ноздра и издишваме с дясната. А когато искаме да развиваме повече ума, приемаме въздуха с дясната ноздра и го изпускаме през лявата.

161. Когато изкарваме въздуха през дробовете чрез подсвиркване, то е за гимнастика на дробовете, за тяхното усилване. А когато дъхаме, т. е. с дъхане изкарваме въздуха, го е за пречистване на нервната система.

162. Когато човек се намира в електрично състояние и се сърди, кипва, бушува вътре, да диша дълбоко и да задържа въздуха до 100 бройки и ще се успокои.

163. Можем да направим следния опит: чиито лица са набръчкаш!, като почнат да правят упражнения за дълбоко дишане ще видите, че след три месеца няма да останат бръчки по лицата им.

164. Ще ви дам друго дихателно упражнение, което е от друг характер и с друга цел. Това упражнение ще има за цел да увеличи вашата способност да задържате въздуха. При това упражнение няма да си служите е никакви бройки. Ще вдишвате по-бавно и по-дълбоко, след това ще задържате въздуха колкото се може по-дълго време и ще издишвате колкото се може по-бавно. Времето за задържането постепенно ще увеличавате: 1 минута, 1 и половина, две минути, 2 и половина и пр.

165. Колкото яде повече човек, по-малко помни. Стомахът мели много, но паметта се обременява и отслабва.

166. Ако стомахът ви е слаб, ще усилвате дробовете си.

167. И като болни, и като здрави не яжте много, за да не изразходвате повече енергия, отколкото трябва.

168. Ако някой много яде и не работи, ще затлъстее много и скоро ще вика лекар. Затлъстяването е един признак, че мислите и чувствата не са правилни. Същият закон е и за сухите хора.

169. Там, дето има недояждане, стомахът е здрав, там, дето има вяра, нервите са здрави, там дето има любов, мозъкът е здрав.

170. Тези болести, които не можете да премествате от едно място на друго в организма си, мъчно се лекуват.

171. Лекуване от рак с кукуряк, според Учителя: Вземат се корени от кукуряк, набождат се в една ябълка и така заедно с ябълката се пекат във фурна. След това коренчетата се изваждат от ябълката и се варят. Тази отвара се пие против рак, дозата е неизвестна.

172. За язва: нека се откаже от месото и да пости по един ден в седмицата, като не яде нищо и през този ден да взема по една кафена чашка зехтин.

173. За язва ще кажа следното: 150 г чист зехтин се размесва със ситно счукан чесън, така че да се получи гъста каша. Да се взема три пъти на ден по една чаена лъжица.

174. Нервен стомах да се лекува с портокали.

175. Ако искате да бъдете здрави, правете често екскурзии през късната зима и ранна пролет, докато растенията не са развити и докато няма животни по планината, за да се ползвате от праната, която е в изобилие.

176. Ябълките влияят добре за тониране на нервната система. Орехите влияят добре на мозъка като храна, а житото добре влияе на сърцето.

177. При зъбобол - да се сварят орехови листа и се жабурят венците с тази вода.

178. За екзема - да се маже мястото със зехтин. Когато се обливаш с вода ще четеш "Отче наш" съсредоточено, с мисъл да се отмие екземата.

179. Росата да се събира в шишенца и да се запечатват с восък, за лекуване. Сутрин рано при абсолютно ясни дни, когато луната се пълни през месеците май и юни, да се събира.

180. Правила за спане: мисли правилно. Яж малко и рано. Ще имаш определено време за яденето да е ритмично, а не безразборно. Дъвчи много добре храната. Не оставяй в ума си никаква излишна мисъл. Не приемай мисли, дошли отстрани и отвън. Преди да си легнеш, леко овлажни тялото си, главно слабините, е влажна кърпа. Нека остане тази малка влага. Лягай в 20 часа или в 22 часа и то десет минути преди тези часове.

181. Ако човек сам не може да живее, той е никого не може да живее.  Ако сам може да живее, е всички ще може да живее. Да живееш сам, това значи да живееш с Бога, който пребъдва в твоята душа. Божията Любов включва всичко. Ако не можеше да живееш с Бога, свършено е с тебе.

182. Когато сте нервни, възбудени, концентрирайте ума си към края на носа или към центъра на веждите, вътре във веждите в началото на космите има празнина, наречена "празнина на безмълвното наблюдение". Ще се концентрирате докато дойде просветлението.

183. По планинските върхове ще се качвате много внимателно. Изпречи ли се пред вас едно цвете, не го тъпчете, а го помиришете, помилвайте, изпратете една мисъл към художника, който го е направил. Внимателни бъдете и към цветята, към клоните, камъчетата, изворите. Така ще възпитате съзнанието си. Българинът в това отношение има още много да работи. У него деликатните чувства не са развити. Хване едно клонче, скърши го и го захвърли, откъсне цвете и го захвърли.

184. Умният човек, като вижда, че организмът му е лишен от известна енергия, той я събира от Слънцето. Той знае, че Слънцето може да набави всеки недоимък от енергия в човешкия организъм. Когато се парализира известен орган, или крак, или ръка, или отслабнат очите, или отслабне паметта, всичко това се дължи на недоимък на енергия, недостатъчно приижда кръв, храна в този орган. Умният и разумен човек няма да каже: Такава е волята Божия, но ще си набави веднага необходимото, ще събере енергия, ще се изцери.

185. Горчива е лайкучката, но е много лековита. И скърбите са горчиви, но лекуват.

186. Нужно е дълбоко вътрешно единство, хармония, бани със слънчева вода, обливане с виолетовия цвят, всеки ден да се яде кромид лук.

187. Мисълта лекува, радостта лекува, водата лекува, чистата храна, светлината лекуват. Човек вода гази, жаден ходи, защото не знае как да се ползва от всички тези прекрасни и безплатни средства.

188. Цветята са лечебно средство за много болести. Например, карамфилът лекува някои нервни болести. Розата лекува други болести, минзухарът, кокичето, гергината и всички цветя лекуват известни болести.

189. Пазете тялото си от изгаряния и нарязвания, не го разтривайте е газ, йод или други медикаменти.

190. Особена атмосфера ще се създаде около вас, ако знаете как да произнасяте думите - живот, благост, Любов, Мъдрост, Извор, Христос, Дух. Използвайте силата на думите и за лекуване - метод прост и евтин. Трябва да ги произнасяте със сили, концентрирано, за да има резултат.

191. Всъщност свинската мас не е за препоръчване. Свинята е символ на краен индивидуализъм. Ако само една свинска клетка влезе в човешкия организъм, други 4-5 клетки трябва да я обиколят и пазят, да не направи някаква пакост. Свинските клетки причиняват но-големи пакости, отколкото могат да свършат някаква полезна работа. Като знаеше това, Мойсей забрани на евреите да ядат свинско месо. Ако бяха приложили Мойсеевия закон, евреите щяха да бъдат в по-добро положение, отколкото днес. Но те приложиха само онези закони, които бяха в техен интерес. Последователите на Мойсея разбираха много неща буквално, поради което се натъкнаха на големи противоречия и недоразумения. Като се натъкнаха на закона за жертвата, евреите започнаха да колят агнета, овце, кокошки, да ги принасят в жертва, за да умилостивят Господа, но Той им отговори чрез пророците: Кой ви даде право да жертвате живота на другите същества?

192. Най-силни храни са сладките. Но трябва да знае те как да преработите тази сладчина. Ако организмът не може да я обработи, тя ще причини в него захарна болест - диабет. След сладките храни идват киселите. Те са причина за буйния, сприхав характер на човека. Който употребява водни храни лесно затлъстява. За да дойде в нормалното си състояние, той трябва да яде повече кисели храни, после сладки и след това да употребява в малко количество вода, главно водни храни.

193. Болният сам трябва да кладе огън. Много болни не оздравяват лесно, защото те очакват всичко от своите ближни. Болен ли си, стани полека от леглото си, донеси малко вода и си почини. После наклади огъня, тури водата да се вари, като заври водата, пий няколко чаши гореща вода и пак си почини. След това направи няколко дълбоки вдишки, да поемеш въздух с целите дробове. Само по този начин болният може да се лекува.

194. Ако можете да постите така, че да бъдете весел, с добър дух и никой да не те познае, този пост има смисъл. Така може човек да пости десет и повече дни. Който не може да пости по този начин, да не се заема за голям пост, а да пости само един два дена.

195. Когато някога по тялото ви се образува абцес, сложете отгоре му да постои най-хубавият хляб, който можете да намерите.

196. Ако ви се разтупа сърцето неравномерно, сложете си ръката върху него леко и се помолете.

197. Старите хора оглупяват, защото искат да живеят само за себе си.

198. Когато човек се обезсърчи, нека стои прав и да не ляга. Да се изправи добре и да стои като свещ.

199. Ако не можете да спите добре, направете следния опит, сложете възглавницата си на север, главата ви да е на север, като легнете да спите, ще вечеряте около два часа преди залязването на слънцето и ще прочетете цялото Евангелие на Йоана. По този начин и скръбта ти ще се обърне на радост.

200. Облаците пречат да видите слънцето, но неговите жизнени енергии минават и през тях. Никаква външна сила не е в състояние да противодейства на слънчевата енергия. Ето защо на всички анемични и слаби хора препоръчвам при всякакво време да излизат вън половин час преди изгрев слънце, да възприемат ранните слънчеви лъчи и после да отидат на работа. Зората дава на човека такива енергии, каквито никоя друга сила не е в състояние да му даде.

201. Който яде без да дъвче, съкращава живота си. Храната трябва да се задържа по-дълго в устата, за да може част от енергията й да се всмукне от езика. Чрез езика енергията се предава на мозъка, а оттам - на сърцето. Езика възприема духовната енергия от храната, която по друг начин не може да се възприеме.

202. Ако всеки ден някой ви разтрива по гръбначния стълб, всяка болка, която имате, ще мине.

203. Носете вода, ако искате да се подмладите. Болният да носи вода със стомна. Така се подобрява кръвообращението, ще се развие дихателната система, ще се предизвика изпотяване. От друга страна, като носиш вода, приемаш нейния магнетизъм. Така могат да се лекуват много болести.

204. Излезе ли ви цирей, ще знаете, че злото излиза през него.

205. Засега един от начините за лекуване на съвременните хора е да се яде по-малко. Многото ядене изтощава човешкия организъм. Колкото по-малко яде човек, толкова повече живота му се продължава.

206. Лятно време топлете вода на слънце и се измивайте със слънчева вода.

207. Който мисли за себе си, умира по-скоро от този, който не мисли за себе си.

208. Ако искате да ликвидирате по-скоро с кармата, ще пеете сутрин "В началото бе словото", на обед "Бог е Любов", а вечер "Духът Божи".

209. Нервните хора да правят екскурзии, да правят гимнастически упражнения и да се лекуват с музика. Студена вода да не пият и малко да ядат.

210. Неврастеникът да яде по три кюфтета, направени от праз - сутрин, обед и вечер - така десет дни и неврастенията ще изчезне. Праз лук, малко брашно или галета, масло, яйца.

211. За нервната система много е добре да се подложите на грахова диета.

212. Ти си скръбен, защото мислиш че си скръбен. Ако мислиш че си щастлив, ще бъдеш такъв.

213. Ами че съвременните хора почнаха да страдат от не излизане на разходки сред природата. Ние сме осъдени хора, затворници. Мислите ли, че едно здание от 4 - 5 - 10 и повече етажа е здравословно? Във всяко едно здание се развиват болести. Всичките тези хора трябва да плъзнат вънка, из природата и тогава да се върнат да работят, да има едно съответствие между думите и делата ви.

214. Там е грешката ти. Преди да започне поста ти трябваше да вземеш очистително, да освободиш стомаха си от всякаква храна. Добро е желанието на човека да пости, но знание е нужно за това.

215. Казвам: Пейте на болестите и на страданията си. Болестта обича спокойствие, като разбере, че при тебе няма спокойствие, тя хуква да бяга и те напуща. Щом нарушаваш мира й, тя казва: Тук не се живее. Като не знаеш как да се лекуваш, викай лекар. Сегашните лекари угаждат на болестта. Турят болния да легне - тъкмо това иска болестта.

216. Изобщо, най-малкото бяло петно на ноктите е признак на някакво болезнено състояние.

217. Ако някой от вас заболее, вие можете вечер, когато той спи, да изпращате към неговото подсъзнание добри мисли, че той ще оздравее, ще се поправи скоро. Ако някой от вас отпадне духом или се съсипе материално, вие пак можете да му изпращате насърчителни мисли. Чрез закона на внушението вие можете да помагате на болни, на бедни, на отчаяни хора. Велик, мощен е законът на внушението.

218. Постът трябва да трае дотогава, докато човек се усеща бодър, крепък. Ако отпадне много и силите му съвършено го напуснат, този пост няма смисъл.

219. Когато човек повдигне ума си в култ и мисли как повече знания да придобие, стомахът в него ще пострада. Когато пък той повдигне стомаха си в култ, главата му ще пострада.

220. Който иска да запази здравето си, да продължи живота си, той трябва да запази подвижността на тялото си. За тази цел човек трябва да не преяжда и да пие гореща вода, която помага за разтварянето на утайките, които се образуват при храненето. От друга страна, горещата вода предизвиква изпотяване, при което чрез потта се отделят токсините в организма. Това са елементарни правила, които трябва да спазват както здравите, така и болните.

221. Поради изсичане на горите и избиване на млекопитаещите, хората се натъкват: на големи страдания, без да могат да си помогнат. Те не подозират, че животните и растенията представляват резервоар на жизнени сили, за растенето и развитието на човека.

222. От какво се развалят зъбите? От рязката промяна на температурата.

223. Който има слаби венци, да ги жабури с вино.

224. Ако искаш да оправиш работите си и да бъдеш здрав, легни на топлата земя и отправяй погледа си нагоре, отдето иде светлината. Когато земята е студена, обърни гърба си на слънцето, а погледа си към земята.

225. Важно е какво да се прави против изгореното. Най-напред трябва да се намаже с кисело мляко.

226. Горко на този, който не пости. Човек, който никак не пости, е натоварен кораб, който ако влезе в развълнувано море, опасност го застрашава. Човек, който пости много, е празен кораб, без никакъв товар. И той може да се обърне, като влезе в бурното море.

227. Щом раздвижи известни енергии, които са застояли в стомаха и в червата на човека, рициновото масло излиза навън. Излезе ли навън, човек се успокоява и се чувства облекчен и подмладен. Който лекар и да извикате при някакво физическо неразположение, той непременно ще ви препоръча рициново масло.

228. Иска ли човек да се освободи от някаква тъжна, отрицателна мисъл, няма защо да маха с ръка. Нека вземе една лъжица рициново масло, да се пречисти.

229. Една рецепта за кашлица: мед, чер пипер, ленено семе, индийско орехче - всичко счукано и смесено много добре, се взема на всеки час.

230. Има черкви, в които хората се лекуват. На какво се дължи това? На силните молитви на богомолците.

231. Някой път сте неразположени, цяла нощ не можете да спите. Какво трябва да правите? Станете от леглото си, застанете на един крак, като гъска, а другия - подгънат под прав ъгъл. Легнете след това. Ако неразположението ви още не е минало, пак станете, подгънете 3-4 пъти ту левия, ту десния крак и отново си легнете. Краката на човека означават неговите добродетели. И тогава човек, като съедини своя ум-главата със своите крака-добродетелите, образува едно колело, което се завърта. Завърти ли се това колело, цялото небе работи с него. Голяма е енергията, която може да се придобие чрез това упражнение.

232. Повтаряй десет пъти всяка сутрин "Ще се подмладя".

233. Ако искате да постигнете желанията си, казвайте на себе си "Мога да бъда добър, мога да бъда разумен, мога да бъда силен, мога да бъда богат".

234. Искаш ли да добиеш спокойствие, иди при дърветата. Искаш ли промяна на съзнанието, иди на планината, качи се на някой аероплан. Има 10-20 метода за добиване на магнетизъм, но вие седите и казвате: Не ми се върви. Всички богати хора са магнетични. Всички учени хора са магнетични. Всички здрави хора са магнетични.

235. За кашлица вземи троскот, вари го 15 минути и пий водата за кашлицата. После си мажи гърлото със зехтин и вътрешно вземай по малко зехтин. Изпивай сутрин, обед и вечер по една чаша троскот. Тя е хранителна, а от друга страна действа лечебно. Ще се запознаеш с троскота. Много го хулят, обаче той е много добър. Лекар е той. Вкус хубав има той.

236. Когато някой е в подтиснато състояние на духа, трансформирането, обновлението на духа може да дойде по много начини: първо, чрез вдишване на въздух; второ, чрез ядене на малко плодове; трето, чрез ядене на малко хляб; четвърто, чрез пиене на една чаша гореща вода и пр. Защо? Защото Бог е във въздуха, в плодовете, във водата, в хляба.

236. Например седиш и не можеш да оправиш нещо. Отвори Библията и това което ще прочетеш, ще внесе нови мисли в тебе.

237. Всяка болка е свиване на капилярните съдове. Като почнеш да пееш става разширение и престава това свиване на капилярните съдове, престават болките.

238. Песента "Благославяй, душе моя, Господа!“ действа лечебно, тя лекува. Ако се научите да пеете както трябва песента "Зора се светла зазорява", то всички възможности ще дойдат у вас.

239. Съдбата дебне човека всеки момент. Като знаете това, непрестанно се молете. Без молитва не сядайте да ядете. Молете се на Бога да ви пази от лошата съдба, която всеки момент ви преследва.

241. На екскурзия хубаво е човек да има термос. Когато някой прави фрикции със студена вода, това не е хубаво. Това след време ще даде обратна реакция, вреда.

242. Човек, като е дошъл на Мусала, продължава му се животът с една година. А една година колко много струва. Вие все сте приели тук, колкото и да са примитивни вашите апарати. На Петровден Мусала приема специфични енергии от слънцето.

243. Идва една жена болна от рак да иска съвет, дали да се оперира или не. Казах й: трябва първо да внесеш хармония между мислите, чувствата си. Понеже чувствата ти са подтиснати, ще ги освободиш първо тях. Ще се излагаш на слънце, ще дишаш дълбоко и ще пиеш само гореща вода, ще ядеш всеки ден сутрин, на обяд и вечер печен или суров кромид лук. Ракът, който е в тебе, е аристократ, затова ще го храниш само с лук, ще го свикваш на проста храна. На него ще му кажеш да си излиза, а на себе си ще кажеш: "Не съм болна, здрава съм. Здрава съм, здрава съм, всичко у мене е така, както Бог го е създал." Всичко това ще правиш няколко месеца, като същевременно обикнеш хората, ще им вярваш, ще посещаваш болни, ще обикнеш чуждите деца като свои. Когато чувствата на хората станат противоположни на ума, влизат в стълкновение, когато мислите станат егоистични, ракът се образува, индивидуализира се клетката, не се подчинява на общия закон на организма, иска да води самостоятелен живот - това са раковите образувания.

244. При гимнастическите упражнения, за да нравите контакт с невидимите светове, трябва да опънете мускулите си. Ако ръцете са отпуснати в хлабаво положение, нищо няма да придобиете. За да възприемете нещо, трябва ръцете да са опънати.

245. За да бъде здрав и силен човек, от време на време да се подлага на глад доброволно. Гладът усилва организма. Има смисъл човек да гладува, но да не прегладнява. Природата си служи с глада, като велик мощен двигател. Всички химически реакции се основават на глада. Стремежът на елементите да се насищат взаимно, не е нищо друго, освен задоволяване на глада им. Съзнателният глад продължава живота.

246. През май и юни в хубави слънчеви дни, сутрин рано събирайте билки, сушете ги и после ги поставяйте в стъклен буркан, запушени да постоят още малко на слънце, една мъничка незначителна тревица или цветче при нужда са най-добрите лекари.

247. Светлината говори на човека едновременно на седем различни езика. Всеки цвят на светлината има специфичен език. Който разбира тези езици, той е здрав, учен, силен или ако е болен, невежа, слаб, посредством тези лъчи на светлината може да се лекува, защото всеки цвят е свързан с известен род сили в човешкия организъм. Така червеният цвят е свързан със силите на сърцето, портокаловия със ума, зеленият със силите на волята, жълтия със силите надутата, синият със силите на цялото небе, виолетовият със силите на Духа.

248. Ако вземеш една чаша дестилирана вода и в продължение на два часа да пиеш капка по капка, ти ще обновиш организма си. Мисълта обновява организма. Сега вие правите точно обратно, бързо ядете, бързо пиете вода, бързо работите, бързо се движите. Казвам, никога не бързайте - нито в мисълта, нито в храненето, пито в говоренето. Нека всичко става по-бавно, но обмислено. Тази е най-простата философия, която осмисля живота.

249. Така не се пие вода. Ще вземеш чашата с водата, ще я погледнеш, ще я приближиш до устните си и ще приемеш с устата си само една глътка. Докато я пиеш ще мислиш само за нея. Само така водата пречиства организма. Съвременните хора правят водни бани външно, но резултатът им е слаб, ако човек не прави редовно, всеки ден по три пъти, сутрин, на обяд и вечер по една вътрешна баня с чиста вода, не може да разчита на никаква хигиена.

250. Българинът често страда от стомах. Една от причините е, че става нощем и пие вода студена, не на глътки, а наведнъж, после по време на ядене пак пие вода. Водата трябва да се пие гореща, на глътки и никога по време на ядене или веднага след ядене.

251. Топлата вода предизвиква разширяване на кръвоносните съдове, вследствие на което и кръвообращението се подобрява.

252. Ако някой страда от коремоболие, нека направи следния опит: сутрин да пие по десет глътки гореща вода, на всеки пет минути. Като правите това няколко пъти, коремоболието ще изчезне. Горещата вода, приета на глътки, чисти нервната система от наслоявания, които подпушват мислите и чувствата на човека.

253. Причината за главоболието се крие в тънките и дебелите черва. Щом те не са в изправност и стомахът не работи добре, щом стомахът не е добре, човек страда от главоболие. За да се справи с главоболието първо той трябва да тури краката си в гореща вода, после да изчисти червата си, щом облекчи червата и стомаха си, главоболието престава.

254. Няма по-хубаво лекарство от горещата вода. Хининът не струва нищо пред горещата вода. Другите лекарства само подпушват болестите. Най-мощното лекарство в света е горещата вода. Елексирът на живота е горещата вода. Хининът пресича треската, но не я лекува. Вместо да употребявате хинин, пийте три дена гореща вода без да се храните и треската ви ще мине. Така се лекува и хремата. Чумата се лекува с гореща вода. Болният от чума трябва да се отдели от здравите и на всеки час да му се дава по една чаша гореща вода. Като пие гореща вода, серумът в кръвта, който служи за храна на микробите, се разредява и те постепенно престават да се размножават. През време на болестта никаква храна не трябва да се употребява.

255. В студената вода има известни примеси и енергии, които са опасни. Тази вода може да е била под влиянието на нощта, под влиянието на звездите, под влиянието на облаците. Ако тази вода не я сгорещите на слънце или ако не я турите на огъня да възври, като я пиете може да ви навреди. Щом не знаете как да възприемете слънчевата енергия, по-скоро ще остареете.

256. За много чувствителните към температурните промени: лъжичка по лъжичка по три чаши гореща вода на ден. Водата регулира нервната система.

257. Микробите се размножават чрезмерно много. В една нощ те се увеличават с милиони и отравят организма на човека. На тия дребни необуздани същества, които се размножават тъй много и бързо, трябва да разредим серума. Болният да изпие 4-5 чаши гореща вода, за да се намали силата на размножението им и процесът ще спре.

258. Трябва да знаете, че дъждът в планината през месец юли е голямо благодеяние и благословение. Такава дъждовна баня се равнява на сто обикновени бани.

259. Който пие вода от ръката си, а не направо от извора, той не се простудява.

260. Дестилираната вода подобрява здравословното състояние.

261. Добре е дъждовните бани да не се правят направо на тялото, а през някаква тънка дреха, при така правени бани дъждовните капки развиват особена енергия, която се отразява върху организма благоприятно.

262. Ще ви дам един съвет: не правете студени душове. Ако е въпрос за студени бани, аз бих препоръчал на всички хора дъждовните бани, главно през месеците май, юни, юли и най-много през първата половина на август.

263. Никога не изливайте водата от лицето си на нечисти места. Де да хвърляме тази вода? На цветята, на дърветата, но в никакъв случай дето минават хора или на нечисти места.

264. Вторият начин за лекуване с вода е чрез абсолютно отказване от вода за няколко дни. През това време болният или простуденият ще пости пет-шест дни без да приема абсолютно никаква вода и храна. Тогава порите на тялото силно се отварят и възприемат водата, която се намира в пространството, във въздуха.

265. Музиката е мощно средство за изгонване на злите същества от вас.

266. Всички стари мантри от най-дълбока древност са вложени в песните, които съм ви дал. Ако ги пеете както трябва, ще се ползвате. Тези песни са създадени по законите на бъдещата музика. Това са песни, които не умират. Сега ли мислите се създават те?

267. Песента "Фир фюр фен" е за ума. "Махар-Бену" е за сърнето. "Давай-давай" е за тялото. Здравето се възстановява чрез човешката мисъл, а се поддържа чрез човешките чувства.

268. "Киамет" да се пее за разрешаване на мъчнотиите, за да излезете от безизходни положения.

269. Който пее, малко боледува. Ако заболее лесно се лекува.

270. Ако накарате болния всеки ден да пее по малко, той скоро ще оздравее и обратно, ако здравият престане да пее, той лесно ще заболее.

271. Който псе, се подмладява, който не пее остарява.

272. Музиката действа и върху храносмилането. Когато стомахът ви не действа правилно, пейте.

273. Когато дойде някой меланхоличен, изпей му песента "Цветята цъфтяха".

274. Вкъщи накарайте болния да пее и той ще се излекува. "Сладко-медено" го накарайте да пее, после другите упражнения. Така може да се лекуват с музика не всички болести. Само дето е възможно.

275. Има едно просто средство против ревматизъм: изпей му песента "Мога да постигна, що желая". Болестите се страхуват от песните.

276. Жизненият елексир - праната - се намира във въздуха, истински цяр за всички болести. От този жизнен елексир може да се вземе сутрин, тогава праната е в изобилие, особено от 14 януари до 14 юни. Вечер тя е най-малко, а през нощта отново почва да се набира.

277. Ако се чувствате нервен, неразположен, изяжте две круши или две ябълки, малки или големи, законът действа еднакво. Силата не седи в големината, а в числото две, като принцип. Числото две е магнетично, смекчава енергиите.

278. Недоволството е духовна нечистота, която запушва порите на човешкото тяло.

279. Паневритмията (музика и движения дадени от Учителя) обновява и подмладява човека. Тя лекува не само болести, но и всички телесни и душевни неразположения. При нея целият човешки организъм трепти музикално. А в музикалния Свят няма болести, няма смущения. Този, който играе една година упражненията съзнателно, ще бъде здрав, ще се освободи от много болести или ще ги предотврати чрез повдигане на жизненото ниво на организма.

280. Ако се отнасяте по-добре с дърветата, растенията, ще живеете по-добре и по-дълго.

281. Според мен здравословната храна се смила за 1 час и 20 минути. Всяка храна, която се смила за повече от това време, е вредна за организма.

282. Черешата действа разхлабително на стомаха и организма. Ако искате да подобрите кръвообращението си, яжте череши.

283. Обиколката на кръста трябва да бъде два пъти по-малка от обиколката на раменете. Ако обиколката на кръста е равна на тази на раменете, много ще плащате на лекарите.

284. На онези от вас, които минават за неврастеници, препоръчвам следния метод за лечение: в продължение на един месец да употребявате препечен хляб на добре разгорени въглища. Хлябът трябва да се препече хубаво, да не остане в него никаква влага.

285. При малокръвие яжте краставици.

286. Виното, в малки количества, помага на храносмилането. То се препоръчва на слаби стомаси.

287. На болния не давай нищо да яде, ако искаш да оздравее. Остави болния да гладува, за да събудиш в него подтик за живот.

288. На болни хора аз препоръчвам два-три дена глад, а след това може да хапете малко чорбица от сливи, след няколко часа пак, но с малко хляб. Като се позасили малко болният, ще му дам една хубава ябълка, да я сдъвче заедно е кората, за да поеме всичките й сокове и чак след това ще пристъпи към обикновената храна, която той употребява.

289. Гладът лекува. Ако боледуваш от ревматизъм или друга болест, можеш да се лекуваш е глад. Трябва да ти е приятно, че гладуваш. Гладът пречиства тялото, порите се отваря и дишането става по-дълбоко. Гладът внася повече светлина в ума. Още от старо време хората се лекуват е глад.

290. Онзи, който пости, на разходка да не излиза. Туй е едно от правилата. На екскурзия всички ще трябва да бъдат сити.

291. Закон е: нямаш право да плюеш и да се секнеш на земята. Тя е твоя майка, ще я пазиш чиста. Ако ти вървиш и плюеш до себе си, знаеш ли, че плюеш върху твоя ангел, който върви до тебе?

292. Който иска да бъде здрав, да не страда, нека отглежда цветя. Те лекуват, съживяват и подмладяват човека.

293. Там, дето хората садят и отглеждат плодни дървета, по-малко боледуват от ония, които не се занимават с това.

294. Ония, които има кафяви очи, се нуждаят от топлина. Те трябва всяка вечер да си мият краката с топла вода. Ония, които имат сини очи, се нуждаят от влага. Щом ръцете и краката им започнат да изстиват, те трябва да изпиват по 3 - 4 чаши гореща вода. За хора със сини и сиви очи се препоръчва вътрешен мир и спокойствие.

295. Кръстът на човека, както и гърдите му, трябва да бъдат добре запазени. Съвременните хора излагат именно тези части най-много.

296. Пиете ли студена вода, капилярните съдове на гърлото и стомаха се свиват чрезмерно и причиняват ред болезнени състояния. Никога не дишайте през устата си, защото капилярите на дробовете се свиват.

297. Високите върхове са динамични центрове. Те представляват резервоар на сили, които ще се използват в бъдеще. Планинските върхове са свързани с центъра на земята и слънцето.

298. Добре е от време на време човек да бъде бос, защото през краката като антени, той влиза в контакт със земята. Между енергиите на земята и неговите става правилна обмяна.

299. Вън е топло, слънцето грее. За предпочитане е тогава да ходиш бос, да възприемаш енергиите на земята. Така ще се излекуваш.

300. Като знаете, че старите дрехи са напоени със заразителни микроби, с лоши мисли и чувства, с отрицателни състояния, хвърляйте ги или ги изгаряйте, но никога не ги давайте на бедни.

301. Сънят не е естествено състояние. Ангелите например не спят.

302. Дългата коса задържа повече електричество и магнетизъм. Като реже косата си, човек се лишава от тази енергия. Аз не одобрявам рязането на косата. Добре е косата да достига дължина поне до долната част на ухото. Чрез космите човек се свързва с духовния свят. Ето защо не ги хвърляйте, дето попадне. Събирайте ги в плик и когато отидете на планината, накладете огън и там ги изгорете. Също така събирайте и ноктите си и ги изгаряйте заедно с космите.

303. Според мен дървените къщи са по-здравословни от каменните.

304. Човек не трябва да ходи бос по камъните, а още повече зимно време. Едно е важно да се знае: камъните поглъщат силата на човешкия живот.

305. Някои болни идват при мен и мислят, че ще ги излекувам, за да повярват в мене. Аз съм готов да им помогна, но ако те повярват в Бога, а не в мене.

306. Който вярва, че сам лекува хората, той има право да вземе пари, обаче, който знае, че Бог лекува чрез него, той няма право да взема пари.

307. Голяма е отговорността при лекуване с пари. Вие ще излекувате този човек, ще вземете пари, но след една година той ще умре. И какво ще стане след това? Той ще се всели във вас и вие ще носите неговата карма. Вземете ли пари, ще изхарчите от себе си повече от това, което сте получили. Ето защо, лекувайте някого без пари, ако ще го лекувате. Казвам: ръката на окултния ученик трябва да бъде чиста, безкористна.

308. Непозволено е да се лекува който и да е. Ако един духовен лекар освободи един престъпник, той ще носи неговата карма.

309. Отиде ли при някой болен, нека човек първо се обърне към Господа и каже: "Господи, моля ти се, помогни ми да излекувам този болен." Свърже ли се човек с Божественото съзнание, Бог работи вече чрез него.

310. Когато отиваме да лекуваме болен и влизаме в контакт е него, не вземаме ли част от неговата болест върху себе си? За туй не мислете. Най-първо се запитайте: трябва ли аз да го лекувам?

311. Който разбира силата на кръга, той ще го използва за лекуване. Например: ще начертае този кръг около брадавицата на своя пръст, ще отдалечи ръката си и след половин час най-много брадавицата ще изчезне.

312. Ако разказваш на хората как се лекуваш, преди да си видиш резултата, болестта ще се върне обратно.

313. Ако наистина болката е голяма, турете ръцете си на болното място, съсредоточете мисълта си и кажете: "Това е живот вечен, да познае тебе, Единого, истинаго Бога и Христа, когото си изпратил. Това е живот вечен, да позная Любовта, Мъдростта и Истината. Това е живот вечен, да позная, че Бог е дух, който царува навсякъде".

314. За да не се простудява, човек трябва да се огражда по два начина: чрез концентриране на мисълта и чрез молитва. Ако се молите механически, никакъв резултат няма да постигнете.

315. Как да подобрим паметта си? Прави упражнения за дълбоко дишане. Никога не преяждай. Не приемай противоположни храни, които са мъчносмилаеми.

316. Да кажем, че някой от вас има слаба памет. Всяка вечер, когато си ляга, да влага в подсъзнанието си мисълта: от утре моята памет ще е по-силна.

317. Сега ще ви дам едно упражнение за усилване на паметта. Ще турите ръцете си на кръста. След това ще вдигнете десния си крак и ще го подпрете, колкото може по-нагоре на бедрото на другия крак (левия). След това ще направите същото и с левия крак в продължение на 10 минути.

318. Причината за отслабването на паметта се дължи на излишък на млечна киселина, която се събира в мозъка на човека. Губенето на паметта произхожда от дразнене, тревога, насилия, Още една причина за губенето на паметта е неправилното разпределение на енергиите.

319. За да усилите зрението си, излизайте вън след полунощ, от 12 до 1, когато небето е звездно, да наблюдавате звездите.

320. Ако краката не са топли и често изстиват, човек не е здрав.

321. Ако сте нервни, правете опити да гледате спокойно, без да мигате. Така ще концентрирате мисълта си и ще регулирате нервната си система.

322. Българинът по естество е практичен. Той търси лек в народната медицина и е дошъл до следните резултати: като заболее от хрема употребява праз.

323. Друго правило: щом се простудиш, първата мярка е да вземеш нещо очистително, да се очисти стомаха и червата ви от всички ненужни вещества. Един, два дена въздържане от ядене, 3-4 чаши гореща вода, 2 чаши спаначен сок със солчица, две паници супа, направена от картошки, по малко ще сърбате, няма да преяждате и всичко ще мине по-лесно.

324. Когато болният иска да се излекува от болестта си, да гледа луната, когато се разпада, и да се свързва с нея. Пълни ли се луната, той трябва да затваря кепенците на прозорците си, да не прониква светлината в неговата стая.

325. Когато човек затлъстее много, какво трябва да прави? Всички хора, които не мислят, затлъстяват. Такъв човек става един чувствителен обект, той само чувства, но не мисли. Задебелееш ли, мисълта ти не е сериозна, не е дълбока. Силната мисъл е едно сигурно средство против затлъстяването.

326. Стъпалата, кръста и врата са трите най-уязвими точки на човека - те трябва да бъдат винаги топли.

327. Трябва да правите опити. Ако десет души се съберат и концентрират ума си върху един болен човек, те могат да го излекуват, като с мисълта и молитвата си привлекат положителни и оздравителни сили.

328. Събувайте се в топли дни, когато слънцето е огряло росата и ходете боси по земята. Росата, като навлажни краката, всички непотребни сили на човека отиват в земята и той възприема други енергии от земята.

329. Ако сте човек на 50 - 60 години, всяка вечер, когато си лягате, кажете на себе си: "Утре ще бъда с пет години по-млад, отколкото днес". Правете този опит една седмица. Ако сте успели да вложите тази мисъл в подсъзнанието си, в края на седмицата наистина ще бъдете е пет години по-млад. Така правете няколко седмици наред, докато толкова се подмладите, че стигнете до 25 годишна възраст. Възможно ли е това? За онзи, който вярва, възможно е, за онзи, който не вярва, не е възможно.

330. Разумният човек е лекар на себе си, той сам си помага.

331. Ако Бог желае, ще оздравея. Не се говори така. Ако ти пожелаеш, ще оздравееш, а после Бог.

332. Човек не може да бъде всякога здрав. Ако не боледува, той скоро ще ликвидира с живота си. Болестта калява човека. Който не боледува, още първата болест го отнася в другия свят.

333. Според мене три причини има за заболяване на човека: яденето, дишането и мисленето.

334. Когато ти изстинат пръстите, помилвай ги малко. Когато ги изгориш или нараниш, ще вземеш зехтин и ще ги намажеш и ще се извиниш: причиних страдание и на вас и на себе си. Не бях внимателен - извинявайте.

335. Трябва ли да бъде косата къса? Ако си останал много мекушав по характер, вследствие на което волята ти е отслабнала, можеш да отрежеш косата си като войник, до кожа. Така ще проявиш воля. Ако пък си станал много груб, остави косата да расте дълга.

336. Всеки да носи по една златна монета постоянно в джоба си за здраве. Също едно копринено парче с червен цвят, едно копринено - зелен цвят и копринено жълто парче.

337. Скъпоценните камъни имат един астрален блясък и са в състояние да противодействат на лошите влияния на планетите.

338. Хубави пръстени от чисто злато, със скъпоценни камъни, без примеси носете. Това злато помага. Хубаво е всеки един от вас да има по един златен пръстен и по един сребърен. Ако материалните ви работи не вървят, носете сребърен пръстен на малкия си пръст. Той (Меркурий) ще уреди работите. Ако нямате чувство към хубавото в природата и към изкуствата, ще носите сребърния пръстен на безименния си пръст. Ако искате да сте справедливи, съвестни, ще го носите на средния (Сатурновия) пръст. Ако искате да имате благородни чувства, носете го на показалеца (Юпитеровия) пръст. Ако искате по Божествен начин да постъпвате, носете го на палеца. Ще кажете: Ами ако нямаме нито златни, нито сребърни пръстени. Ще носите невидими пръстени.

339. Всички болни да носят по една златна монета, като муска. Златото е добър проводник на жизнените сили в човека.

340. Ако ти се присмееш на някой човек за негов недъг, този недъг ще те постигне.

341. Сълзите са скъпоценна течност. Много пъти досега съм ви казвал да си ги събирате в шишенце, да не падат така безразборно. Те са лековити. Не причинявайте никому страдания, за да няма плач.

342. Щом причинявате страдания комуто и да е, непременно ще дойде страданието и върху вас. Този закон е неумолим. Всеки, който причинява и най-малката вреда някому, ще страда. Ако кажеш една празна дума или дума, с която ще разтревожиш някого, ще бъдеш съден за тази дума:

343. За да бъдете здрави, носете в две стомни вода (от по 2 - 3 литра) по няколко пъти, поливайте цветята и дърветата, и носете вкъщи. Ако от много далече носите водата, само по един път ще ходите, ако е по- близо - може по три четири пъти. Препоръчвам ви вечер да носите вода. Давам ви това правило, за да сте здрави. Ако не можете правилото от любов да го правите, не го правете.

344. Ако някой път нещо ви е тъжно, или ви боли нещо правете си разтривки. Ако викате хора да ви разтриват, не би имало този резултат, който би се получил, ако вие сами се разтривате. Правете разтривки на лявата ръка и раменете, после правете разтривки е лявата ръка върху дясната. Сами да сте, да няма никой около вас, за да се концентрирате по-добре.

345. С внушение може да си служите при всички случаи на живота си: за лекуване, за усилване на паметта, за насърчаване на понасянето на скърби и страдания, за самовъзпитание и възпитание на другите, за да изглаждате отношения и т. н. Внушението е оръжие, чрез което човек може да воюва със злото, с отрицателните сили в света. Чрез внушение може да развивате своите способности. По-добре е сами да си внушавате и сами да си влияете, отколкото други да правят това за вас. „Да се подобри положението ми.“ - служете си с това изречение, когато ви е налегнало отчаянието.

346. Всичко, каквото може да се вземе и което може да се ползва, е преди и при изгрева на слънцето. През деня, каквото си вземеш, това са триците.

347. Това, което човек постоянно мисли, ще дойде и това, което постоянно отрича, и то ще дойде. Ако помислите, че ще забогатеете, ще забогатеете, а ако помислите, че ще загазите, ще загазите. Ако мислите, че ще се разболеете, болестта ще дойде.

348. Старите астролози, които са проучвали много добре месечината, са турили среброто за емблема на месечината. Среброто има лечебни свойства. То убива много вредителни микроби. Ако често ви боли глава, носете сребро. То пречиства. Нервно болните да гледат месечината - тя притегля отровните и отрицателните сили. За емблема на слънцето е турено златото. В златото е скрито условието на новия живот, но онова злато, което не е попаднало в ръцете на пито един престъпник. Всеки от вас да се стреми да намери чисто злато, самородно, и да го носи със себе си винаги. Златото расте, цъфти, зрее като плод, има ухание и благотворно въздействие върху човека, когато се носи на голо, а не скрито в сандъци.

349. Вие мислите, че като се измиете 3 — 4 пъти с миризлив сапун, че сте се измили. Не само че не сте се измили, но сте запушили порите си. Сапуните ги правят от умрели животни и разни други нечисти материали. Има едно миене, което вие не сте научили. Процесът на миенето не е външен, той е вътрешен. Един външен метод за миене е изпотяването Чрез изпотяването се отварят порите на кожата и така става едно много важно дишане, а чрез измиването със сапун става задръстване на порите.

350. Когато децата ви боледуват, добре е да разтривате костта зад ушите им - там е центърът на живота. Тези разтривки правят организма еластичен, издръжлив. Не позволявайте човек, неприязнено настроен към вас, да ви пипа на това място, нито пък да пипа децата ви.

351. Ако си постил 40 дни, няма да седнеш и се наядеш, но ще вземеш едно гроздово зърне, ще го разделиш на четири части и тези четвъртинки ще изядеш в продължение на един час, значи едно зърно ще изядеш за един час, за да може стомахът и червата да се раздвижат.

352. Краставицата действа благотворно върху нервната система, но да се яде сутрин и на обяд, вечер да не се яде. Изобщо вечер, ако не ядете, ще бъде сто пъти по-добре.

353. Ако имаш някаква болка, вземи чисто сребро, тури го във вода да стои 24 часа и от време на време после си пий от тази вода.

354. Ако искате да знаете какво е състоянието ви, още със ставането си сутрин начертайте няколко прави успоредни линии. Колкото линиите се по-прави, толкова сте по-устойчиви.

355. Тук имаше една сестра, която страдаше от ишиас. Тя ми каза: "Учителю, осакатях". Казах й да отиде при кошера и да раздразни пчелите и като я ужилиха, изчезнаха болките.

Та казвам: С друго лекуване не върви така лесно. Който има ревматизъм, ишиас, трябва иначе две-три- четири години да го лекувате. Ще викате лекар, излагане на слънце и пр. И то е хубаво.

Който от вас има ревматизъм, да накара пет-шест пчели да го ужилят. Да ги раздразни и да го ужилят. "Коприва не може ли?" - Пчелата е по-добре.

356. Ще помните: Когато дишате обикновено, ще правите 10-12 вдишки в минута. Когато се упражнявате, ще правите от 4 - 1 вдишки и издишки в минута. Ще започнете от 4 и постепенно ще слизате. Ако стигнете до една вдишка и издишка в минута, вие сте придобили много нещо.

357. Забелязано е, че колкото по-дълбоко диша човек и повече време задържа въздуха в дробовете си, толкова носът му е по-широк. Сплеснатият нос показва, че дишането и кръвообращението на човека са слаби. Ако носът е много заострен, човек е нервен, сприхав, раздразнителен. За да се успокои, той трябва да диша дълбоко.

358. Който не е упражнен в дълбокото дишане, нека задържа въздуха до 2- 3 секунди и всеки ден да увеличава задържането с още 1 секунда. Като увеличава задържането на въздуха с по една секунда в продължение на един месец, човек задържа въздуха до 30 секунди. Ако може да задържи въздуха до 30 секунди, той ще се справи с много от своите неразположения и болести.

359. Защо при дълбокото дишане страхът изчезва? При дълбокото дишане става разширяване на капилярите, които при страха се свиват.

360. Който иска да се разходи до луната, трябва да задържа въздух в дробовете си до половин час, а до слънцето - около 24 часа.

361. Като ученици вие трябва да се лекувате с дълбоко дишане. Ако стомахът или коремът ви боли, направете 6 упражнения по 4 пъти на ден. Като правите упражнението, турете лявата ръка на корема си с дланта надолу. Като дишате дълбоко, трябва да усещате свивания и разпущане на диафрагмата. Който не диша дълбоко, не може да бъде ученик на новото учение.

362. Като дишате, диафрагмата трябва да се вдига и спуща, да се свива и разширява. Диафрагмата представлява граница между духовния и физическия свят. Една от причините за сърцебиенето, задуха и някои гръдни болести се дължи на изместване на диафрагмата от естественото й положение. Ако тя се повдигне по-високо отколкото трябва, дробовете и сърцето се притискат и не действат правилно.

363. И тъй, дишайте дълбоко, съзнателно при всички случаи в живота. Неразположени сте, скръбни сте, дишайте дълбоко. Боли ви гръбнака, кръста, дишайте дълбоко. Боли ви крак, ръка, дишайте дълбоко. Не се страхувайте от болките. Те са благословение за вас. Ако нямаше болести и страдания в живота, положението ви щеше да бъде по-лошо от това, в което се намирате днес. Болестите и страданията ще оправят хората.

364. Тези упражнения са нужни за всички хора, особено за тези, които се занимават с умствен труд. Те са необходими и за здрави и за болни. За предпочитане е да правите упражненията вън, на чист въздух, отколкото в стая. При това добре е всеки да бъде сам, да не гледат другите хора, как се упражнявате в дишането.

365. И тъй когато дишате, не мислете за нищо друго, освен за въздуха, който приемате. Знайте, че Бог е във въздуха, който приемате.

366. Упражнение за дишане с движение на ръцете: Издигнете ръцете нагоре, над главата, допиране пръстите на ръцете на темето, спущане на ръцете надолу.

367. Изнасяне десния крак напред, дълбоко поемане на въздух и бавно клякане. След това тялото се издига нагоре е бавно издишване и прибиране крака на място. Същото упражнение се прави и с изнасяне левия крак напред. И двете упражнения се правят но 3 пъти.

368. Упражнение за дишане. Ръцете се изнасят бавно настрани, като се поема дълбоко въздух, после се издигат нагоре, а въздухът се задържа. Ръцете на главата, бавно спущане на ръцете надолу, като се издишва бавно.

369. Упражнение за дишане. Бавно издигане ръцете над главата и дълбоко поемете въздух. С издигане на ръцете се повдигат и очите нагоре. Задържане на въздуха известно време. Бавно сваляне на ръцете надолу, издишване и бавно сваляне на очите надолу.

370. Енергията, която нашето слънце получава от централното слънце на нашата видима вселена, първоначално е положителна, но после се поляризира на положителна и отрицателна. По-голямата част от енергията, която нашето слънце приема от централното слънце, се консумира от нашето слънце и сравнително малка част от нея отива на планетите. Енергиите, които земята приема от слънцето, значително се преобразяват. Като проникнат в земните пластове, последните поглъщат от тях всички хранителни елементи и остава само това, което не може да се ползва. Така преобразени, тези енергии вече не са полезни за развитието и затова се изпращат в космическото пространство и оттам по известни пътища пак на слънцето. То от своя страна ги препраща към централното слънце, за по-нататъшно преработване, за да добият своя първоначален ритъм.

371. Слънчевата енергия минава всеки ден през 4 периода: От 12 часа среднощ до 12 часа на пладне има прилив на слънчева енергия, а от 12 часа на пладне до 12 часа среднощ - отлив. Приливът дохожда до най-високата си точка при изгрева на слънцето. Този прилив е най-силен и животворен. Той постепенно намалява до пладне. След това започва отлив, който е най-силен при залез

372. Един час преди изгрева на слънцето, неговата енергия има психическо влияние.

373. Преди изгрев лъчите, които се пречупват през атмосферата, имат влияние повече върху мозъка. Във време на изгрева лъчите на слънцето, които идват по права линия, имат влияние върху дихателната система и върху нашата чувствителност. А колкото наближава към пладне, същите лъчи имат влияние върху храносмилателната ни система. Затова лечебността на слънчевата енергия е различна: преди изгрев слънце - за подобрение на мозъчната нервна система; при изгрев слънце - за уякване на дихателната система, а от 9 - 12 часа - за уякване на стомаха. След обед, изобщо, слънчевата енергия има малко целебни резултати. Причината за гази разлика се крие в различната възприемателна способност на земята и на организма.

374. Като изучавате влиянието на светлината, ще забележите, че има часове през деня, когато слънцето изпраща на земята благотворни лъчи, главно сутрин до обяд. Има часове през деня, когато слънчевите лъчи не се отразяват благотворно върху организмите. Това са т. нар. черни, негативни лъчи. За да не попаднете под влиянието им, пазете се да не спите през деня.

375. Когато земеделецът работи на нивата по цели дни и е принуден да се излага по всяко време на слънце, за да се предпазва от вредните лъчи на слънцето, той трябва да носи шапка във форма на многоъгълник, за да пречупва вредните лъчи.

376. Като се излагаш 2-10 дни направо на слънцето, почерняваш. То дава нещо, но и взема нещо. Понеже ние още не сме склонни да го разбираме, нашето естество е такова, че още не знаем как да възприемаме слънчевите лъчи, то ни хапе, гори. Причината за това е, че около нашата земя се образува един червен пояс от изпаренията на нашите мисли, на нашите чувства, на нашите желания, и вследствие на това се образуват тия палещи лъчи на слънцето. Тъй че ние възприемаме слънчевите Лъчи чрез отражение.

377. Ако можеш от сутрин до обед да издържиш на слънцето, ти си здрав човек. Ако не можеш да издържаш дълго време на слънцето, ти не си здрав човек.

378. Пролетно и лятно време от 22 март всяка година, препоръчително е да се ляга и да се става рано, за да посреща слънцето и да приеме човек своя дял от него, тъй както пчелите събират нектар от цветята. Всеки трябва да прави опити ред години, за да се убеди в гази истина.

379. Посрещайте светлината с любов, за да се ползвате от нея. Не гледайте слънцето, когато грее силно. Гледайте го сутрин, когато изгрява. При това има особен начин за възприемане на слънчевата светлина, не само чрез очите. Малко хора могат да използват правилно светлината, въздуха и водата. Повечето хора дишат само с дробовете си. Има и друг начин на дишане - чрез астралното тяло или чрез етерния двойник.

380. Съвременният човек малко спира вниманието си на слънчевата енергия. Ще посрещнем слънцето гологлави, за да възприемем слънчевата светлина. Ако децата ти са слаби, ща ги излагаш на слънце.

381. Ако имате екзема, ако ви падат косите, ако имате ревматизъм в ставите си или пък някакви подутини в корема си, ако сте богат, направете си някаква веранда, тераса, изложена към слънцето и оградена със стъкла, хвърлете ризата си до пояса, легнете на един креват с глава на север, а краката на юг, изложете си гърдите на слънцето, като пазите главата си от него и стойте така 1/2 час; после 1/2 час гърба, 1/2 час пак гърдите и т. н. докато се изпотите. Ако направите 20 - 30 - 40 такива бани, всичко ще ви мине - и екзема и ревматизъм ще изчезне.

382. Ето защо на всички анемични и слаби хора препоръчвам при всяко време да излизат вън, половин час преди изгрева на слънцето, да възприемат ранните слънчеви енергии. Зората дава на човека такива енергии, каквито никоя друга сила не е в състояние да му даде.

383. Хора, които не почерняват от слънцето, не могат да се лекуват от него.

384. Когато се правят слънчеви бани, добре е да сте облечени в бели или яснозелени дрехи.

385. Когато правите слънчеви бани, съзнанието ви трябва да бъде съсредоточено, да не мислите за странични неща.

386. Много от болестите се лекуват със слънчева енергия. При това е доказано, че всяка болест има определено време, когато се лекува. Някои болести се лекуват през май, други през юни, юли, изобщо през цялата година.

387. Когато искате да се лекувате със слънчеви лъчи, най-добри часове са от 8 - 10 часа. Пазете се от следобедните слънчеви лъчи.

388. Няма защо да стоите с часове пред слънцето, щом то изгрее, обърнете си гърба и кажете: искам да ми направиш една разтривка. Няма по-добри масажи от тези, които слънцето прави на гръбначния стълб. Като се разболееш, не бързай да викаш лекар. Излез навън, изложи гърба си на слънце, концентрирай ума си, попей си тихичко и болката ще мине без лекар и лекарство. Като седнеш да се печеш на слънчевите лъчи, така ще се нагаждаш към лъчите, че да те стоплят хубаво, и ще съсредоточиш слънчевите енергии към болното място. Малко или никаква храна няма да ядеш. Може малко топла водица в термос, хем ще се печеш, хем от време на време по една глътка си пийвай. Тази вода привлича енергиите, които идват от слънцето.

389. На главата си може да носите бяло, на краката тъмни цветове, на врата - червено или синьо. Светложълто също може на главата да слагате.

390. Някои от вас се възхищават само от някои цветове. Нямат еднаква любов към всички цветове. Ще обичате всички цветове еднакво, защото здравето зависи от тези седем лъчи. Ако сте пристрастени и обичате само един цвят, нарушавате хармонията. Заедно съединени, тия цветове образуват светлината. Цветовете са кредитори. Цветовете се кредитират един друг. Червеният цвят кредитира портокаловия. Портокаловият кредитира жълтия, жълтият.- зеления, и т. н. Трябва да изучавате светлината, както музиката се изучава. Човек, който няма ясна представа за червения цвят, никога не може да вземе правилно тона "до". Между червения, аления цвят и основния тон на животи има отношение. Има един червен цвят като огън. Гледаш ли или се обливаш с червения цвят, ще оздравееш. Гледаш ли разгорял се голям огън, ще оздравееш.

391. Ако са ви нужни пари, приложете зелената краска, т. е. четене на съответните стихове и обливания с тази краска. За свежест, за благополучие, за растене, използвайте този цвят.

392. Всеки ден ще изучавате по един цвят от спектъра. Следете кои цветове през кои часове на деня преобладават. Това е работа за вас. Червеният цвят за пример действа върху личния живот на човека, прави го голям индивидуалист. Жълтият цвят дава простор и успокояване на ума. Колкото повече навлизате в тъмните цветове, например тъмносиния, вие усещате тъга, скръб в душата си. Светлите цветове - ясносиният, ясножълтият, действат успокоително на нервната система. Синият цвят е среда на за духовния живот на човека.

393. Зеленият цвят регулира магнетичните и електрическите течения в човешкия организъм. Той е свързан с растенето. Който иска да расте и здрав да бъде, гой трябва да се свързва със зеления цвят. Виолетовият цвят има отношение към волята на човека.

394. Като изучавате влиянието на цветовете, започнете по следния ред: понеделник - червен цвят, вторник - портокаловия, сряда - жълтия, четвъртък - зеления, петък - ясносиния, събота - тъмносиния, неделя - виолетовия.

395. Било е време, когато хората са виждали само 3 цвята, после 4, 5, 6, а днес виждат 7 цвята. Ще дойде ден, когато те ще виждат повече цветове от тия, които днес виждат.

396. Ако човек има повече от червената светлина, а другите светлини липсват, тогава гой има предразположение да се гневи.

397. Белият цвят е здравословен, той е цвят на щедростта. Докато косата е черна, човек събира само в себе си. Щом побелее косата му, той започва да раздава. Хората с черни коси са нетърпеливи, избухливи. Те изразходват много енергия напразно. Хората с бели коси са кротки.

398. Всеки цвят има органическо и психическо въздействие. Чистият червен цвят произвежда оживотворяване, но ако се възприеме нечист червен цвят, той произвежда дразнене в човека. Чистият портокален цвят произвежда благородното индивидуализиране, а нечистият - подхранва егоизма. Чистият жълт цвят произвежда вътрешно равновесие на чувствата: уравновесяване, мир, тишина, спокойствие. Ако е приет в нечист вид, образува болезнено състояние. Чистият зелен цвят произвежда растене във всяко отношение, А в нечист вид произвежда съхненеи физическо и психическо. Синият цвят в голямо количество и в чист вид причинява подем, разширение на чувствата проявление на най-възвишените чувства в човека. В малко количество и в неестествен вид, произвежда съмнение, безверие. Тъмносиният цвят в чист вид дава твърдост, решителност, устойчивост в убежденията в чувствата. А в нечист вид - непостоянство. Моравият цвят в чист вид произвежда сила на характера, а в нечист - малодушие.

399. Колкото по-подвижни са пръстите ви, толкова по-здрави ще бъдете. Горната част на ръката е положителна - волева, а долната - отрицателна. Добре е от време на време да търкате дланите си една в друга, да махнете неразположението си.

400. Анемичният трябва да се облича в червени дрехи. Той трябва да взема червения цвят от цветята, а не червената боя, с която бояджиите си служат.

401. Най-красивите шарки ще намерите в растенията. Растенията представляват най-великата художествена изложба. Те представляват страници от великата Божествена книга.

402. Когато страдате от главоболие, очеболие, ревматизъм или друга някаква болест, правете опити с цветните лъчи, да видите, как ще се отразят върху организма. Много начини има, по които човек може да се лекува, но лекуването с цветни лъчи е един от най-евтините.

403. Страхът се лекува само чрез жълтия цвят. Гневът с какво се лекува? С розовият цвят. Това показва, че тъмночервеният цвят трябва да се превърне в розов или в син.

404. Силното удряне на токовете в земята разтърсва нервната система. Здравословно е, когато ходите, да стъпвате на пръстите си тихо, спокойно, да не внасяте разстройство в нервната система.

405. Дойде някой да ми се оплаква, че страда от стомах или от друга болест. Казвам: "Прави разходки!"

406. Ако някой ви хване е лявата си ръка, той ви предава чувства, хване ли ви е дясната си ръка, той ви предава мисъл. Обаче, ако ви хване е двете си ръце, той едновременно ви предава и чувство и мисъл. Значи всяко движение, всяка промяна в' природата има свой дълбок смисъл...

407. За да може човек да се справя с всички свои енергии в себе си, той трябва да изучава закона на концентрирането. Като изучава закона на концентрирането, човек трябва да прави опит да съсредоточава погледа си върху някой предмет, без да мигне е очите си. Правете този опит, като започнете от 1 минута и постепенно увеличавате. Той помага за усилване на очите. Като правите опита, съзнанието ви трябва да бъде съсредоточено. През това време не се позволява никакво разсейване на мисълта, нито на съзнанието.

408. Вземете два предмета в ръцете си и ги насочете един срещу друг. Концентрирайте мисълта си в точката, дето тези предмети леко се допират и след време ще видите, че на това място се явява малка искрица. Колкото по-бързо произведете искрицата, толкова мисълта ви е по-силно концентрирана. После направете следния опит: насочете двата си показалеца един срещу друг, без да се допират, и концентрирайте мисълта си към тях. След известно време ще видите, че от това място излиза светлинка. Направете този опит вечер, за да се забележи светлинката.

409. Хубаво е да се направи този опит: Ще изпратим 10 души при някого, който е на умиране. Единият ще отиде и ще каже: "След 10 дена ще бъдеш здрав". На другия ден ще отиде друг и ще каже: "След 9 дена ще бъдеш здрав". На следващия ден ще отиде друг и ще му каже "След 8 дена ще бъдеш здрав". Последният ще му каже: "Утре ще бъдеш здрав". Когато се произведе благоприятният процес, ще видите каква сила е това насърчение. Човек трябва да има вяра в организма. Като повярваш, ще почнат клетките да работят. Клетките знаят как да лекуват, но човек ги ограничава.

410. Много хора са против внушението. Обаче няма човек, който съзнателно или несъзнателно да не работи със закона на внушението и самовнушението.

411. Човек може да се лекува чрез лекарствата, но може и мислено да се лекува. Имате хрема, за пример. Какво трябва да направите? Някои препоръчват да седите в топла стая, да правите промивки със солена вода или да изпиете няколко чаши гореща вода, докато се изпотите и след това да се преоблечете. Но същото може да се направи мислено: седнете спокойно на един стол и започнете мислено да пиете гореща вода. Като изпиете няколко чаши, ако опитът ви е сполучлив, ще се изпотите. След това ще се Преоблечете и ще видите, че на другия ден още хремата ви ще мине. Това показва, че мисълта ви е силна. Силната мисъл лекува всички болести.

412. Ако отправяте често мисълта си към корените на космите, в продължение на една година вие ще постигнете много нещо: космите ви ще се заздравят и ще пораснат.

413. Всяка сутрин, като станете от сън, кажете си: "Аз искам да стана умен". Тази мисъл отива към мозъка и започва да храни клетките. Ако правите това цяла година, в края на годината ще имате малък резултат.

414. Сега ще ви дам едно лекарство и за най-силната кашлица. Вземете сухите люспи на 10 глави лук и ги сварете във вода. Прецедете водата и в нея турете половин килограм мед, 1 - 2 лъжички счукан синап, 1 - 2 лъжички ленено семе. Вземайте по 1 лъжичка от тази смес по 3 пъти на ден: сутрин, обед и вечер.

415. Вземете си малко равнец, попийте малко и ще ви мине кашлицата. Лятно време събирайте всинца равнец, всеки вкъщи да си има набран равнец - бял и жълт, та който не може да се лекува с волята си, да пие тия треви. После да имате от синята тинтява. Наберете си, те са магнетически растения, които помагат. Наберете си още мащерка, зелени листа от ягоди и те са лечебни. Наберете си и от дребна лайкучка. Ще си имате цяла аптека стъкленички.

416. Качвайте се на върховете, да предизвикате дълбоко дишане. Това е особено добре за онези, които страдат от астма, както и за ония, които са предразположени към затлъстяване. Планината крие в себе си всички условия за лекуване и за придобиване на знания.

417. Забележете, всички растения у които венчето на цвета е петлистно, действат разхлабително. Значи числото 5 е етикет, показва някакво свойство.

418. Тези от вас, които кашлят, един цяр ще им дам. Ще настържете черна ряпа и от сока й всяка вечер ще изпивате по една кафена чашка. Отлично действа на стомаха.

419. Когато имате болки в сливиците, вземайте лют чесън. Това е един добър начин за лекуване на сливиците и добра дезинфекция на гърлото.

420. Чесънът действа отлично и за тези, които страдат от безсъние.

421. Ако цяла година ядеш коприва, косата ти ще почернее.

422. Обикновено хипнотизаторите на черната ложа правят паси отгоре-надолу. Ученикът трябва да прави движения т. е. паси нагоре, обратно на тия от черната ложа. Всяко движение, което правите, има свой дълбок смисъл и оказва влияние върху вас.

423. Кръстенето означава магнетизиране. Едно време хората са си служили с кръста за лекуване. Когато някой човек го втресе, като го прекръстят няколко пъти, треската изчезва.

424. На ония от вас, които са отпаднали физически или душевно, съм казвал: ще отидете при някой стар дъб, който не е изгнил, и ще опрете гърба си на него. Така ще постоите 5 - 10 - 15 минути, най-много половин час, и ще му кажете: "Понеже в тебе има изобилие на Божиите мисли, изобилие на Божиите форми, бъди тъй добър да ми дадеш от своите енергии". Дъбът ще отнеме част от вашите дисхармонични енергии и вие ще се успокоите, ще се възстановите и ще си отидете зарадван.

425. Ако си неразположен, иди в гората и започни да обикаляш дърветата. Обиколи едно дърво и подскочи, обиколи второто, третото, и подскачай около тях. Като обиколиш 20 - 30 дървета, състоянието ти ще се измени.

426. Ако не искаш да правиш това, иди в планината, дето има изворчета. Наведи се, изчисти тия изворчета и продължи пътя си. Като минаваш от едно изворче на друго, състоянието ти ще се смени. Болезненото състояние, което се е създало в тебе, ще изчезне. Отрицателните сили в тебе ще се превърнат в положителни, ти ще се почувстваш ободрен и ще се върнеш у дома си готов за работа.

427. Когато стоите на камъни, трябва да стоите около 1 - 2 часа. Хубавите места за лекуване са каменистите, защото като стоите върху камъните, намагнетизирвате се. Те не трябва да са ръбести, защото през ръбовете им ще изтичат магнитните сили. Камъните са особено лековити през септември.

428. Има баби, които знаят да лекуват урочасани хора по много прост начин. Те вземат едно здраво яйце, чукнат го в челото на бивола или на урочасания човек и той в скоро време се окопитва. Яйцето лекува, като поглъща излишната енергия, която се е натрупала в организма на човека, и по този начин той се освобождава от своето болезнено състояние. Всяка баба не може да лекува. Само тази баба лекува, която е добър проводник на това електричество. Значи нейният организъм трябва да издържа на влиянията, които се отделят от болния. Същото може да се каже и за лекарите.

429. Когато сте неразположени духом, начертайте 100 отвесни, успоредни линии и неразположението ви ще изчезне. Така ще калите и волята си. Успоредните линии са знак на разумност.

430. Когато сте неразположени и не знаете какво да правите, хващайте последователно с дясната си ръка първо палеца, после показалеца, средния, безименния и малкия пръст. След това следете какви промени стават у вас.

431. За да си възстанови здравето, човек трябва по няколко пъти на ден да тегли пръстите. Първо ще хване големия си пръст. Ако не оздравее, ще хване втория. Ако болестта му е сериозна, той трябва да изреди всичките си пръсти, на ръцете и на краката. Като тегли пръстите си по няколко пъти на ден, в десетина дни ще оздравее напълно, или поне ще подобри състоянието си.

432. Когато се лекувате, турете една златна монета във вода да стои известно време и след това пийте от нея, по една чаена лъжичка на ден.

433. Като знаете свойствата на златото, вие можете да се лекувате с него по хомеопатичен начин. Вземете един грам чисто самородно злато, турете го в 10 грама вода и я оставете да стои няколко дена на слънце. Щом сте неразположени или затруднени, вземете 10 капки от тази вода и неразположението ви ще мине.

434. Казвам: ще вземеш мляко, ще го свариш и после ще го пресечеш с лимон. Ще вземеш пресеченото мляко и от него ще направиш компрес. Няколко такива компреса ще подобрят положението ти.

435. Представете си, че краката на някого се схванат от ревматизъм и не може да върви. Той се моли, обръща се към своя вътрешен учител за помощ. По едно време един ангел дойде при него и му подшушне следното: Вземи 7 глави червен лук, нарежи ги и ги счукай ситно. Тури в тях 25 г сол. Тури този лук на стъпалата на краката си и го дръж 10-12 часа. През това време ще усетиш малко сърбеж на краката. Сутринта ще махнеш лука и ще усетиш микроскопическо подобрение на краката си. След това ще направиш още два такива компреса и ще можеш да се движиш. Като започнете да се движите, ангелът ще ви накара да отидете на някой близък извор, да измиете краката си с чиста вода. Ако точно изпълнените неговите думи, вие съвършено ще се излекувате.

436. Заболи те нещо пръста, започва да бере, природата казва: Сдъвчи една смокиня, обвий хубаво с нея пръста си и ще ти мине. Или свари няколко смокини във вода, направи лапа от тях и я тури на пръста си. Добро лечебно средство е смокинята.

437. Тресе ли ви, или сте се простудили, едно правило за лечение: може чай да пиете, може гореща вода - 1, 2, 3, 4, 5, 6 чаши, докато у вас се образува една реакция на изпотяване. Снемете си ризата, изтъркайте се. Седнете пак, отново една, 2, 3 чаши вземете и малко дървено масло, намажете си краката и ръцете и си легнете.

438. Краката на човека трябва да бъдат топли. Това говори за неговото здравословно състояние. Ако краката не са топли и често изстиват, човек не е здрав. Студените крака са първото условие за неврастенията в човека. Онези, които са неврастеници и които често губят разположението на духа си, нека от време на време се събуват боси и ходят по ситен пясък или по меки треви. Така именно краката влизат в пряк контакт с жизнените сили на земята и се тонират.

439. За усилване на очите, добре е да излизате вечер, в бурни, тъмни нощи и да прекарвате вън, на открито около 1 час. По този начин очите се напрягат и към тях приижда повече кръв.

440. Съвременните хора се оплакват от отслабване на очите. Много естествено е, че отслабват - не се движат. Правете упражнения за очите си, да отправите повече кръв към тях, Ето защо, повдигайте често очите си нагоре, отдето слиза светлината, и след това ги сваляйте надолу в посоката, дето тревите растат и никнат.

441. Причината за отслабване на паметта се дължи на излишък на млечна киселина, която се събира в мозъка на човека.

442. Не се страхувайте от дъжда. През пролетта и през лятото, когато вали дъжд, излизайте вън да ви намокри добре. Ако сте на пътя някъде, свалете шапката си, нека да се намокри главата ви добре. Този дъжд е благословение за човека. Щом ви вали дъжд, благодарете, че сте се окъпали, че сте направили една електрическа баня.

443. Когато излизате на разходка или екскурзия, избирайте за пиене води, които имат южно изложение, защото изворите на води, поставени в такова положение имат творческа енергия, те са здравословни.

444. Като станеш сутрин от сън, намокри малко главата си с топла вода, според температурата на тялото си. След това вчеши косата си с гребен. Не трябва да миете главата си нито с много гореща, нито с много студена вода. Тя трябва да бъде толкова топла, че като турите пръста си, да издържи.

445. Как да махнем пърхота от косата? Като живеете редовно. Нередовният живот е причина за пърхота. Кожата обеднява поради нередовния живот.

446. Росната капка крие в себе си електричество и магнетизъм, които трябва да се използват разумно. Като знаете това, не изтръсквайте дъждовните капки от дрехите си. Чистата росна капка носи благословение. Оня, който има силно обоняние, усеща уханието на росните капки.

447. Когато порите са отворени, стомахът действа добре, правилно.

448. Мозъкът и стомахът са двата полюса на живота. Ако ви боли главата, трябва да знаете, че стомахът ви е в безпорядък. Ако ви боли стомахът, трябва да знаете, че и главата ви не е в ред.

449. Хубаво е жените да носят дълги коси. Всеки косъм е антена.

450. В страданието всякога се печели. Който не страда, той е в застой. Който страда - расте.

451. Всички болезнени състояния не са болести. Например хремата, треската не са болести, но състояния за пречистване. Чрез тях организмът се чисти от излишни утайки и наслоявания.

452. Има невидими същества, в чиито интерес е да възбуждат енергиите в човека, за да черпят от него. Като се гневи, те използват тази енергия в него и го обезсилват.

453. Ако някога сте се присмели на болестта на някой човек, тази болест непременно ще ви посети.

454. Човек трябва да мисли само 50 процента за себе си, това трябва да е един максимум, и 50 процента за окръжаващите го, ако иска да изпълни Божия закон.

455. Ще даваш, за да се чистиш.

Ще даваш, за да се подмладиш.

Ще даваш, за да растеш. Ще даваш, за да си здрав.

Който обича, дава. Бог постоянно дава.

456. Това, което българите наричат "уроки" се дължи на обстоятелството, че човек е стъпкал някоя трева или растение, с което му е причинил вреда.

457. Причината за главоболието се крие в тънките и дебелите черва. Щом те не са в изправност, човек страда от главоболие. За да се справи с главоболието, първо той трябва да тури краката си в гореща вода, после да изчисти червата си. Щом облекчи червата и стомаха си, главоболието престава.

458. Правилно е когато искаш да видиш нещо, да не въртиш главата си на една и на друга страна, но да движиш очите си.

459. Не дръжте нито своите, нито чуждите погрешки в ума си - това е един метод за подмладяване.

460. Много начини има за подмладяване. Стани рано сутрин, хвани долната, месестата част на ухото. После разтрий костта зад ухото си. Прави всяка сутрин това.

461. Аз не препоръчвам на болните да се мажат с газ, не препоръчвам лекарства, които обелват кожата.

462. Видите ли, че някой болен се моли и тихо пее в себе си, ще знаете, че той ще оздравее. Страшно е положението на болния, ако няма разположение да се моли и да пее.

463. За очите ще ядете леща. За бъбреците - фасул. За хубав тен на кожата - грах.

464. Кожени калпаци и гумени обувки по-добре е да не носите.

465. После ще обърнете внимание на шапките си, на косите си. Купувате ли си шапка, ще гледате по възможност да е валчеста, да няма много гънки, да не е много надиплена или начупена. Когато човек си начупва шапката, начупва си характера.

466. Никога не обличайте нови дрехи върху стари.

467. Носете едноцветни, светли дрехи, не шарени, най-много може на райета или точки, носете се хубаво, скромно.

468. Мнозина носят връзки или дрехи е ярки, неподходящи за тях цветове, които се отразяват вредно върху тяхната нервна система.

469. Ръкавите да бъдат широки и роклите дълги.

470. Като знаете, че старите дрехи са напоени със заразителни микроби, с лоши мисли и чувства, с отрицателни състояния, хвърляйте ги или ги изгаряйте, но никога не ги давайте на бедните.

471. Един съвет: при ресане космите, които паднат не ги хвърляйте, а ги събирайте в една торбичка, като съберете повече, занесете ги на Витоша и там на някой чист камък ги изгорете. Нека пепелта от космите се разнесе из въздуха, за да се оплодят идеите, които са минали през главата ви.

472. Хумата е за предпочитане пред сапуна. Не трябва да миете главата си нито с много студена вода, нито с гореща. Пърхота от косата ще премахнете, като живеете редовно.

473. Когато главата е покрита с косми, тогава магнетизмът функционира много правилно, а пък когато главата оголее, хората стават нервни.

474. Човек какви ли средства не е опитвал, за да възвърне косите си. Ти, като концентрираш мисълта си и кажеш: "Господи, да израсте косата ми, да се сгъсти малко" - ще имаш по-скоро резултат, отколкото с другите начини. Окапването на косата се дължи най-често на тревогите.

475. Окапването на косата се дължи на безпокойства, страхове, смущения.

476. Главата побелява някога и от много знания, но най-често от големи тревоги. Понякога косата побелява от глупост, понякога от много голяма разумност. Тя може в 24 часа да побелее, но може и в 24 часа да почернее.

477. Когато сядате между вас трябва да има поне един метър разстояние, да не влизате един друг в аурата си.

478. Колкото по-големи са прозорците в един дом и по-често се отварят, толкова по-здрави са хората.

479. По това как седи човек, може да се определи характерът му.

480. Не позволявайте никой да влиза в дома ви с кални или прашни обувки. Ще ги карате да се събуват и тогава да влизат.

481. Единственото спасение на човека от микробите се заключава в чистата кръв. Когато кръвта е абсолютно чиста, човек устоява на всякакви микроби. И да попаднат в кръвта му, те нямат условие да се размножат.

482. На болен човек не давайте да ви пипа. На лош човек - също. Здравият, ако си сложи ръката на тебе, ще ти предаде нещо.

483. Боли ли те ръката или плешката, направи си компрес с топла вода и болката ще мине. Ако в това време дойде някой твой приятел, накарай го да прекара ръката си през болната ти плешка или ръка и болката ще мине. Ще кажете, че не обичате да ви бутат, но понякога едно докосване на приятел действа благоприятно върху организма ви. Ако вятърът и слънце- го не ви докосват, какво щеше да стане с нас.

484. Чудни са хората, които и при най-малко неразположение търсят лекар да им прави масажи и нагревки. Бог е поставил слънцето на небето, човек да се грее на него. А той търси лекар да се нагрява изкуствено, това не е лекуване. Ако се грее човек всеки ден по половин час на слънцето съзнателно, но с участие- го на мисълта ще, придобие повече, отколкото да търсите лекарите, какво казват по този въпрос.

485. Ако заболееш, остави болестта си на Бога, забрави я, така по-скоро ще оздравееш, отколкото като мислиш постоянно за нея. Вярата на човека се изпитва чрез болестите.

486. Електричеството е, което движи кръвта в организма.

487. Болестите се предават и чрез внушения - девет десети от хората се разболяват от страх. Едно болезнено състояние може да се предаде на по-слабите. Затова човек трябва да бъде буден, с будно съзнание, когато е в съприкосновение е болен. Има неща, на които човек трябва да противодейства с добри мисли - тогава приемаме положителното. Често 4-5 години микробите приготовляват условия за болестите. Затова необходимо е винаги човек да пие гореща вода, тя разрежда серума им. Тази топла преварена вода е една вътрешна инжекция.

488. Един народ, ако иска да бъде здрав, не трябва да изсича горите си безразборно. Често на едно дърво отсечено, един човек умира, а две дървета ако се отсекат, двама души умират - така дълбоко са свързани дърветата, растенията с хората.

489. За да познаете дали вашето кръвообращение е правилно, разгледайте има ли бял полукръг в началото на ноктите ви. Колкото този полукръг е по-голям, толкова кръвообращението е по-добро. Изчезне ли този полукръг по ноктите, кръвообращението е слабо, трябва да дишате дълбоко.

490. Полудяват всички ония, които водят порочен живот. Туй да го знаете. Но за един човек, който живее чист живот, полудяването е абсолютно изключено. Заболяване може да стане, разстройство в нервната система от пресилване може да стане, но не и полудяване.

491. Човек с бели петна по ноктите е крайно активен, отделя повече енергия от себе си, вследствие на което чрезмерно се изтощава.

492. Като пуши, човек задръства порите си и не може да диша добре. Щом не диша правилно, той не може и да мисли добре.

493. Когато сърцето работи добре и дишането е правилно... Светлите мисли и възвишените чувства регулират нервната система, кръвообращението, дишането, а оттам и храносмилането.

494. Когато човек мига бързо, нервната му система е разстроена.

495. Колкото по-голям е броят на вдишките, толкова по-зле за човека.

496. Между дишането и пулсът има известно съответствие.

497. Здравият човек се отличава с доброта, със способност да пее и да пише, да се проявява като поет и писател.

498. Докато е на земята човек трябва да боледува. Ако никак не е боледувал и му дойде една болест, веднага ще го завлече. Ако често е боледувал, той се е калил, придобил е имунитет, вследствие на което организмът му е станал устойчив.

499. Боли те гърба. Изложи гърба си на светлината, мисли за нея, за това, което тя съдържа, и болката ще изчезне.

500. Чрезмерното изпотяване не е добро, не е здравословно състояние.

501. Болестите се дължат на нечиста кръв. Болестите се дължат и на нечиста храна.

502. Нечистата храна внася нечистотии в стомаха, които постепенно тровят кръвта.

503. Човек с чиста кръв се отличава с голяма енергия и пъргавина.

504. Що е ревматизъм? Ненужен товар в ставите. Имате излишни мазнини в организма си, поради което гръбначният мозък не работи правилно. Някои от каналите на гръбначния стълб са запушени, затова нервната енергия не може да се разпределя навсякъде в организма. Като резултат на това състояние се явява парализа. Излагайте гърба си на слънце. Мислете право, да се отворят каналите на гръбначния стълб, да потече енергията по цялото тяло.

505. Ако искате някакви лекарства, било като лечебни средства или като средства за чистене, ще ви препоръчам следното: изпивайте на ден по 2 - 3 литра чиста гореща вода. Ако сте на крак, носете сами вода.

506. Защо страдате от кашлица? Гледам, постоянно пиете студена вода и то тъй, както не е позволено да се пие... В туй отношение кокошките са по-умни... Кокошката пие много добре. Млекопитаещите защо страдат? Те смучат, смучат водата изведнъж и умират. А кокошката - глътне-спре, глътне-спре. Ако те страдат, то е защото някой път им дават нечиста вода, от което умират. Иначе, тъй като пият вода, те не биха страдали.

507. В главата на човека не трябва да има топлина, трябва да има хладина, т. е. в главата да има светлина, а в стомаха - топлина.

508. Като влезе рициновото масло в организма, то най-напред изхвърля всички нечистотии.

509. Светлите цветове - ясносиният и ясножълтият действат успокоително върху нервната система.

510. Изобщо добре е човек да отправя сини, жълти или портокалени лъчи към онези органи на тялото си, в които чувства излишна енергия.

511. Един лекар най-първо трябва да даде очистително на болния и после да му даде лекарство. Ако даде лекарството преди очистителното, туй лекарство не е ефикасно, не действа.

512. Докога може да се гладува? Докато изпитвате приятни чувства.

513. Вечер не трябва да си лягате, докато не отправите слънчевите енергии към центъра на земята и от центъра на земята не вземете земни енергии. Сутрин ще направите обратно - всички земни енергии ще ги отправите към слънцето и от него да възприемате слънчевите енергии. Дълголетието се дължи на тези методи.

514. Някои мислят, че като ядат кисело мляко и чесън ще продължат живота си.

515. Преди години един наш брат заболя от язва на стомаха. Дойде при мене да ме пита, какво да прави. Казах му: "През лятото ще се печеш на слънце. Ще излагаш корема си на слънцето. Така ще се лекуваш 2 - 3 месеца наред. Всеки ден ще пиеш по една чаша зехтин." Той изпълни моите съвети и оздравя.

516. Никога не лягайте с немити ръце и крака. Ако сте неразположени, измийте лицето, ръцете и краката си с топла вода. Ако неразположението ви не изчезне, окъпете се, разходете се на чист въздух.

517. Дишането има смисъл, когато и мисълта и чувствата и волята вземат участие. Дишане без концентрирана мисъл нищо не допринася. Като дишаш бавно, ще приемеш въздуха и бавно ще го изпускаш. Както влиза въздухът, така трябва и да излиза. Пет минути ще дишаш, но ще мислиш само за Божествени за възвишени неща, няма да се смущаваш от обикновените работи.

518. Много от болестите се дължат на отсъствието на органично злато в кръвта.

519. Когато мисълта на човека е неподвижна, това показва, че той има малко фосфор в кръвта си.

520. За възпалението на сляпото черво (апандисит) - няколко дни абсолютен пост, без храна и вода. Да не се яде месо един месец, да се мият краката с топла вода, колкото може да се търпи, да се измиват слабините с топла вода и тогава да се ляга за спане.

521. Човек понякога хълца с часове, не знае как да се справи с хълцането. Като пие 1 - 2 чаши гореща вода или като диша дълбоко, то престава.

522. Ако се е инфектирала ръката вследствие на рана, направете си компрес от ленено семе.

523. Боли ли ви кракът, ще искате да се излекува само кракът ви, другите десет болести, които имате, ще оставите за после. Постепенно, едно по едно ще лекувате. Това се отнася до всичко, което искате. Десет работи наведнъж няма да искате. Едно по едно.

524. Сърбежът по тялото се дължи на набиране на енергия, която трябва да се пласира.

525. Колкото и хубаво да миришат сапуните, по- добре е да не се миете с тях. Понаплискайте се малко с приятно топла водица и толкова. Който е много мръсен, разбирам да се мие със сапун и то рядко. Но една дама, която нищо не похвата, да се жули със сапун, е вредно дори за кожата. Сапунът ще измие най-хубавото от лицето.

526. При заболяването на гърлото човек може да си послужи с млечен компрес или с маслини, счукани и малко камфор в тях, на прах, на кристали. Или един много лесен и приятен начин - вземете квас от хляб, направете си тархана, като в нея сложите изобилно счукан черен пипер, така че да ви текат сълзи из очите. Сгрявате се по този начин и ако се изпотите, защото тарханата я ядете горещичка, ще се преоблечете. Черният пипер е хубаво лекарство и антисептично. При всички простуди вземете и се наяжте един, два и три пъти наред с тархана и черен пипер, ще се излекувате лесно, но непосредствено след изстудяването, за да избегнете всякакво усложнение.

527. Когато вътре лошите същества започнат да вдигат много шум, ще кажете: "Бог е Любов" и ще им направите тархана, без сирене, с мъничко масло. Човек е неустойчив, лесно може да бъде обсебен. Има духове отвътре, които те нападат.

528. Една друга причина за ревматизма е недоволството, като знае това, човек винаги трябва да е доволен от положението, в което се намира. Ако днес нямате нещо, след време ще го придобиете.

529. Боли те стомах - свари си малко равнец. Кашляш - свари си синя тинтява. Простудил си се - изкачи се на някой връх 2-3 пъти и се изпоти, преоблечи се и ще ти мине. Това изкачване предизвиква и дълбоко дишане. Това е добро за онези, които страдат от астма, и които са предразположени към затлъстяване.

530. Много здравословно е да се ядат черници, особено са хубави за тези, които имат слаб стомах.

531. Добре е да се взема очистително, за да се премахнат ненужните чужди вещества от стомаха и червата ви. Избийте до 6 чаши гореща вода, изпотете се, преоблечете се, като изтъркате добре тялото си, и пак изпийте 1-2 чаши гореща вода бавно - да не се изпотите наново. Намажете краката и ръцете си с дървено масло и си легнете. Един два дни въздържайте се от ядене, само 3-4 чаши вода гореща, две чаши спаначена супа - една две паници картофена супа, направена с малко сол. По малко ще пиете от тях, няма да преяждате и ще мине всичко, ще се явяват и кризи, неизбежно. Въобще болестите ще дойдат даже и за най- здравите, те са необходими, то е тониране на организма.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...