Jump to content

Едно официално изказване за Учителя


Recommended Posts

ЕДНО ОФИЦИАЛНО ИЗКАЗВАНЕ ЗА УЧИТЕЛЯ

И институтът по философия при Българската Академия на науките е издал книгата „Кратка история на българската философска мисъл”, с редакционна колегия: проф. Райчо Караколов, к. ф. н. Стою Стоев и к. ф. н. Васил Субашки, при отговорен редактор професор Михаил Бъчваров, издадена от Партиздат, София, 1975 г., в която на страница 452 се казва за Учителя и Учението му:

... Едно своеобразно българско философско-богословско учение е дъновизмът. Негов основоположник и теоретик е Петър ДЪНОВ /1864- 1944/. Изучавал медицина и философия, Дънов формира своите възгледи в САЩ по време на следването си. Изградено върху теософски основи, неговото учение е един опит да се съчетаят еклектически спиритуализмът с данните на медицината и на най-новите открития в науката. За първопричина и същност на света се приема Бог, който е налице във всички неща. Светът не се изчерпва с материята, която съществува в триизмерното пространство, а се проявява и в други форми и измерения. Цялата природа е изява на божествената същност, на Божествената Любов и Разум. Еволюцията на органическия свят е проява на тази Божествена същност, продукт на която е и човекът.

Като проява на Божествената разумност и любов, човекът не е нещо противоположно на природата, а частица от нея. Той е в единство с нея и с целия свят. Разумността и Любовта са най-висшите прояви на Бога, и затова дъновизмът призовава човека да се откаже от животинското си съществуване, от робуването на материалните вещи и да се възвиси към Божественото начало.

В своята етика дъновизмът призовава към чисти нравствени отношения, към природосъобразен и първобитно-комунален живот. Излекуването на някои заболявания в резултат на природосъобразния живот и ползуването на народната медицина, допринасят дъновизмът да вербува значителен брой свои последователи...“

УЧИТЕЛЯТ

Един народ има в света всред несъвършеното човечество - Божият народ. Тоя, който в материалната дреха съзнава своята дума и живее за Бога.

Едно учение има в света за всички търсещи пътя към Бога: - Благовестието на Царството Божие и за синовното отношение на Бога към човека като Баща към син.

Един Учител има в света, който ръководи тая свещена връзка, изявен в много форми - Истината на Бога.

Никога светът не е бил сирак. Никога неговото съзнание не е било без фар, без посока към вечната Истина. Колкото времената, условията, историческите вътрешни кризи са по-големи, идеите в по-голяма борба, толкова личността, която поема по небесните закони учителствуването, ръководството на космичното Божествено царство - е по-сюблимен образ за една връзка между Бога и целия свят.

В сегашната най-кардинална епоха, всред нараствалото и възмъжало човечество, живя, работи и представлява Божествената мисъл - УЧИТЕЛЯТ ОТ СЛЪНЧЕВАТА СИСТЕМА.

Досега, в ранни епохи, идваха не веднъж силите на тоя свят в стълкновение с представителите на Божието благовестие.

Днес борбата е в съзнанието на пробуденото човечество. По-реална е тази борба между съзнанието на небесния човек и земния двойник. В сегашното историческо пепелище - човешките души се принасят в изкупителна жертва, защото вече две хиляди години не приеха Учителя. Той идва много пъти.

Днес е представен с целия си Божествен спектър. Това е най-пълното изявление на Учителя през цялата мирова история. Той дойде да свърже живота от неговото проявление до последното му обожествяване.

Любовта му е живота на света. А Истината е слънчевия му метод, с който работи в съзнанието на цялото видимо и невидимо Битие. В неговия образ лъха хармонията на космичната красота. Неговата мисъл спасява света от разрушение, защото тя носи светлината на живота.

В неговото Слово земната аура се пречиства и душата на човека живее в лекота и мекота.

Между космичните сложни тайни за обожествяване на човечеството. Той раздробява Божественото знание на просени зрънца, за да бъде погълнато от малките птички.

Безпределно смирение! Слънчева красота! Учителят - това е небесно музика. При Него всичко земно се губи.

Съзнанието диша Любовта на Бога.

С мекото си Слово отвежда душата в света на примирението и добротата. Всичко при Него е виделина, поема на Рая, който човечеството търси. - И тоя Учител е днес на земята! В безмълвие отпраща злото от нас и ни влива живота на Истината.

О! Ако човечеството би го приело, всичката земна лъже би изчезнала, света би се обожествил.

Божият народ единствен Го позна. Той тръгна след Него, както винаги, когато е бил на земята.

В сегашната епоха Учителят присътствува на своето възкресение. Две хиляди години съзнанието на хората бе в сянката на мрака. Не приели Словото, душите страдаха и страдат ...

Милиони духове се въплътиха в човешка форма, и сега по всички полета на земното човечество се борят със злото за едно: да се приеме Словото на Учителя.

Слънцето ще огрее всички съзнания. Мировата култура ще приеме Новото Учение.

В общото безсилие - космичният човек ще падне при нозете на Учителя и ще чака изгрева на Слънцето. Това ще бъде Второто пришествие.

Идването на царството Божие отвътре, не отвън.

Това ще бъде изгрева на съзнанието - новата култура.

Има в света едно учение, което никога не овехтява. Учението за слънчевия живот, за първия рай. Има в света един народ - при който е пратен Слънчевия Учител. Синовете на тоя народ по цялата земя приеха Учителя и работят за новата епоха в света: Царството Божие на земята.

Учителят е предтеча на приложение Божието учение в целия космичен свят.

Това време дойде. Това време е сега!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...