Ани Публикувано 21 Февруари Публикувано 21 Февруари МУЗИКАТА В ПРИРОДАТА Музиката като една дълбока сфера в Битието съпътства всяка форма, всяко явление, всяко движение и принцип, тъй като по начало всичко вибрира, резонира и се хармонизира според средата, в която се изявява. Хармонията и резонансът като основни условия за изявата на музиката проникват като принципи в цялата вселена. Затова се казва, че музиката, подобно на светлината, изгражда тоново пространство или т.нар. континуум, по израза на физиците. Ето защо Учителя Петър Дънов казва, че "ако се вгледате в природата, ще видите, че в нея има музика, изкуство и наука. Музиката не се заключава само в такта, нито само в тоновете. Музиката представлява съвкупност от много неща; тя е нещо повече от такта; тоновете са израз на музиката, а самата музика е велико, неизразимо нещо. Тя съдържа такта, тя съдържа тоновете, тя съдържа ритъма. Звукът се предава чрез трептенията на въздуха, но нито звукът, нито трептенията правят същинската музика. Музиката е истинският път за реализирането на каквато и да е мисъл, чувство или желание. Без музика нищо не се постига. Музиката е израз на свещения трепет на душата. Затова в нея има не само изкуство, но и наука - математика, физика, биология, космология и т.н." Например, честотата в равномерно темперирания звукоред е геометрична пропорция. Принципът на съответствието позволи на Н. Бор да изчисли излъчването на атома като музикален акорд. Според други автори равномерното разпределение на честотата в един темпериран строй, описано от геометричната прогресия, отговаря на уравнението на логаритмичната спирала. Тези примери показват, че музиката лежи в същността на природата и живота. Тя е математични принципи и закони; музиката е цветоусещане; музиката е хармония и дисхармония като подтик към движение и прогрес; тя лежи в основата на време-пространствения континуум на вселената. Защото законите на октавите, при които качествата на поредицата химически елементи се преповтарят, лежи в основата на музикалната стълбица, на цветовете, на математическите отношения, в конструкцията на атома и редица други природни явления. "Всеки музикален тон има седем качества, казва Петър Дънов... Онова качество, което взема надмощие и което се проявява в даден момент, заставя останалите шест да се проявяват слабо, почти незабелязано. Те поддържат исо* на главното качество. Когато два тона заемат мястото на три тона, казва Учителя, имаме терца; например, "до-ми" е терца. Между тях е тонът "ре", който не се чува. Когато два тона се чуват, а два мълчат, имаме кварта. Тонът, който мълчи, определя вътрешното съдържание на музиката или специално на дадена песен." Такава взаимовръзка наблюдаваме и при багрите на светлината. Третият цвят между два цвята е решаващ; той дава характеристика на смесицата или съзвучието на двата основни цвята. Това доминиране на "третия" имаме и в биологическите форми. Третият тон при биологическите форми е поколението - детето, семенцето или плодът като принцип. Музиката можем да приемем и като трансформирана светлина, тъй като всеки тон се долавя от много чувствителни натури като определена багра. Учителя определя съответствието между тоновете и багрите на светлината по следния начин: "Всеки музикален тон има специфичен цвят. Например, тонът "до" има червен цвят, "си" - виолетов, "ла" - син цвят, "сол" - светло-син, "фа" - зелен, "ми" - жълт, а "ре" - портокалов. Значи, между музиката и цветовете има известно съотношение." Известно е, че при светлината имаме три основни цвята: червен, жълт и син. Различната комбинация от тези цветове дава останалите: портокаловият е съставка на червено и жълто, зеленият цвят - на жълто и синьо, виолетовият - на синьо и червено. Ако вземем съответстващите на цветовете тонове, установяваме, че тонът "ре", който е между "до" и "ми", има портокалов цвят, т.е. съчетанието на червен -"до" и жълт - "ми"; също така "фа" лежи между "ми" и "сол", т.е. между жълто и синьо и има зелен цвят и т.н. За числовата поредица Учителя казва: "И числата 1, 2, 3, 4, 5, 6 и 7 представляват една музикална система със седем цвята". Затова музикалните тонове можем да вземем като азбука на живота, счита Петър Дънов. "В музикално отношение тялото на човека, сърцето и умът имат свои основни тонове. Основният тон на тялото е "до", на сърцето - "ми", на ума - "сол". Червеният цвят е врата, през която животът влиза. Същевременно червеният цвят е основен тон в музиката; това е тонът "до". Трябва да разберете терцата добре. В нея има един потенциал. Той е средната нота, която не звучи. Обаче, той е най-важен, най-мощен. В терцата "до-ми" най-важен е тонът "ре". Като изучавате музиката, изучавайте и природата, за да правите верни преводи. Например, "дур" означава главната мозъчна система, а "мол" -симпатичната нервна система; "дур" означава още поемането на храна, почивка. Доброто разположение, здравето на човека е "дур", а неразположението, болестта - "мол". Мажорната гама е свързана с еволюцията, а минорната - с инволюцията на човека." "Нервната система на съвременния човек не може да издържи абсолютната хармония в тоновете на звуковете, следствие на което и в речта, и в музиката се допуска поне един дисонанс... Абсолютната хармония създава голямо напрежение върху нервната система на човека, а дисонансът е почивка, той е необходим за смяна на състоянието. В съвременните песни няма съответствие между думите и тоновете, вследствие на което те не могат да произведат нужния ефект. Но при това положение за предпочитане е човек да пее, отколкото да не пее. С музиката аз изучавам света, изучавам хората, гадая с нея. С музиката изследвам мисълта на човека. Когато правя тия изследвания, аз свиря тихо, никой не чува. Когато се свържа с великия свят, създаден от Бога, свиренето има отзвук. Ако някой слуша, няма да чуе една цигулка, а множество цигулки. Тоновете на тия цигулки се сливат с моята в един величествен акорд. Това показва, че Божият свят е хармония и музика.” "Ето, аз употребих цели 40 години, докато разреша един български мотив. Често мислех да прекъсна задачата, да не я разрешавам, но нещо ме караше да продължавам. Каква беше тази задача? Да разреша една игрива българска песен", говори Учителя Петър Дънов. _________________________ * исо - (гр.) - равномерно пригласяне в църковното пеене. - Бел. ред.
Recommended Posts
Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате
За да коментирате, трябва да имате регистрация
Създайте акаунт
Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!
Регистрация на нов акаунтВход
Имате акаунт? Впишете се оттук.
Вписване