Jump to content

Recommended Posts

Публикувано

ЕВАНГЕЛИЕ ОТ ЙОАН

ГЛАВА ДВАДЕСЕТА

В първия ден на седмицата - казва се в тази глава, Мария Магдалина дойде рано на гроба и видя, че камъкът е отвален. Изненадана, тя изтича при Симон Петър и при другия ученик, когото обичаше Иисус, и разтревожена съобщи: „Вдигнали Господа от гроба и не знаем къде са Го положили.” Тогава двамата ученици тичешком тръгнаха да видят какво е станало, като по-младият изпревари Петър и стигна пръв при гроба. Без да влезе вътре, надникна през отвора и видя две положени плащеници. Когато дойде Петър, той също видя плащениците и кърпата от главата на Иисус, която беше сложена встрани. Тогава влезе и първият ученик и видя същото. Чак тогава и двамата си спомниха, че в Писанието е казано, че Той трябва да възкръсне от мъртвите (Йоан 20:1-10; б.р.).

Мария остана вън от гроба и плачеше за Него. Тогава очите й се отвориха и тя видя два ангела с бели дрехи, които седяха вътре. Единият — там, където беше главата на Иисус, а другият — при мястото на нозете Му. Ангелите я запитаха: „Жено, защо плачеш?” Тя отговори: „Взели Господа и не знам къде са Го положили.” Като рече това, обърна се и видя, че там стои човек, но не разбра, че това е Иисус. Мария помисли, че говори с градинаря, и каза: „Ако ти си Го изнесъл, кажи ми къде Го положи, защото аз ще ида да Го взема.” Тогава Иисус я позова: „Марийо!” Тя се обърна и рече: „Равуни!”, което значи „Учителю!” Иисус отново й заговори: „Не се допирай до Мене, защото още не съм възлязъл при Отца Мосго и Отца Вашего, при Бога Моего и при Бога вашего.” И заръча: „Това съобщи на братята Ми.”

Мария Магдалина отиде и съобщи това на учениците (Йоан 20:11-18; б.р.).

Достойно за дълбок размисъл е обстоятелството, че първият човек, който узна Великото Знамение, е Мария Магдалина, която символизира пробудената душа. Другите ученици разбраха това по-късно, когато Иисус се яви на тях в оня дом, където се бяха събрали. Макар че вратата беше заключена, Иисус застана сред тях и каза: „Мир вам!” След това показа ръцете Си, прободени от гвоздеите, и ребрата Си, между които бе влязо копието на римския войник. За Мария не бяха необходими тези доказателства.

Отново Иисус каза: „Мир вам!”, и добави: „Както Отец изпроводи Мен, така и Аз провеждам вас.” Това като рече, духна и каза: „Приемете Духа Светаго. На които простите греховете, простени ще бъдат, а на които задържите, задържани ще бъдат” (Йоан 20:19-23; б.р.).

Тома, който не беше с тях, след като ги срещна, като отговор на това, което му казаха, изрече следните думи: „Ще повярвам, че сте видели Господа, само когато аз видя раните по ръцете Му и туря пръст там, където беше прободен.”

След осем дни, когато учениците се събраха отново, там дойде и Тома. „Мир вам!” — поздрави Иисус събраните ученици и се обърна към Тома: „Ела и виж ръцете Ми, тури пръст в раната Ми и не бъди неверен.” Отговори Тома: „Господ мой и Бог мой!” Иисус му каза: „Защото Ме видя, Тома повярва. Блажени са тези, които без да видят, повярват” (Йоан 20:24-29; б.р.).

Има следователно неща, които трябва да се приемат на вяра. Това е особено важно за духовния живот на човека. Там не са необходими рационални доказателства.

Заслугата на човека, който е повярвал и възприел една истина, е по-голяма, отколкото на този, който е приел същата истина, след като са му били дадени несъмнени доказателства.

Томовците са за земната наука, а другите - за онова живо знание, което не подлежи на доказване.

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Създай нов...