Jump to content

014 ВОЙНАТА


Recommended Posts

Книги със спомени за Учителя

Изворът на доброто

ВОЙНАТА

Днес, в следобедния разговор, се отвори въпрос за войната. Изказаха се няколко братя и сестри. Учителят каза:

– Какво нещо е войната? Гняв Божий върху синовете на непокорството. Това значи: когато хората направят много престъпления, тогава се дава власт на Марс и почват войните, т.е. ликвидацията на кармата става чрез страданията на човечеството.

Някой намират, че е невъзможно човек да се отрече от баща си, от майка си и от себе си, за да служи на Бога, както казва Христос. Сега не карат ли хората със закон да се отрекат от близките си – баща, майка, жена, деца и да отиват да се бият? Ако доброволно не направите жертва, ще ви я наложат насила отвън. Всички виждат предстоящата катастрофа, но не знаят как да я избегнат. От векове, несъзнателни, механични сили са се събирали, както водите пред бентовете. Напрежението е толкова голямо, че катастрофата е неизбежна. Още малко и бентовете ще се пропукат. Енергията, която се е събирала у хората, крие големи опасности. Тази енергия и досега стои неизползвана. И в миналото, и сега, хората се отличават с голяма жестокост. Днес милиони хора стават жертва на човешкото безумие. След това се оправдават с външни причини. Със сегашните технически средства за воюване – земни, водни, въздушни и подводни – се горят толкова материали: газ, масло, бензин! Това е прахосничество. Природата е строго определила, колко може да се използва от тези блага, които тя дава. И като прекаляват с прахосване, тя строго ги наказва. Човечеството ще понесе последствията на прахосничеството на тези горивни материали.

Хвърлят бомби върху беззащитни градове. Тези войни са небивали! Този терор е небивал в историята – нападението на един град с две хиляди аероплана, с бомби от голям калибър. Никой няма право да отнема на човека това, което Бог му е дал! Ако ти имаш един прозорец, през който гледаш Божията светлина, никой няма право да ти отнема тази светлина.

Когато двама родни братя се скарат и си дърпат косите, това не е по желанието на майката и бащата. Също така, когато народите се бият днес, това не е по волята на Бога.

Искат да оправдаят идейно войната като казват, че това го правят за народа. Обаче тези, които воюваха в миналото за народа, какво направиха? Египет, Сирия, Вавилон, Рим бяха велики. Те воюваха, какво направиха? Нищо.

Има една клика, която фабрикува оръжия и отваря войни. Като се свърши оръжието, идва мирът. После пак фабрикуват оръжие. Че милиони хора стават пушечно месо, за тях това няма значение!

Някой казва: „Да няма войни!” Не, войните са резултат. Ние казваме: За да няма войни, трябва благата да се разпределят правилно, справедливо. Докато хората не се подчиняват на Божествения закон, войната ще съществува. Ако изпълняват Божественият закон, никога няма да воюват.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...