Jump to content

033. П Р И Л О Ж Е Н И Я


Recommended Posts

033. П Р И Л О Ж Е Н И Я

Обяснителни бележки

 

I На с. 266 от романа на Иван Вазов “Под игото” е дадена “шарадата” (пророческо буквосъчетание) “Турция ке падне”. Руско-турската война бе обявена официално на 12.IV.1877 г. и завършена на 19.II. (3.III.) 1878 г., но Русия изявява готовността за обявяването ¢ на Цариградската конференция още през 1976 г.

II Борба на българските и гръцките патриоти за независимост срещу османските поробители през 1820-1821 г.

III По-големите села, които имали физиономия на градчета, възлагали функции на чорбаджията, добивали кметско-наместни-ческа физиономия, поради което приемали изборен характер. По този повод проф. Ив. Гошев в своята монография “В Трявна през времето на последните търновски владици (1820-1870 г.)”, публ. в т. ІІ, г. ІІІ (1930 г.) на Бълг. Истор. Б-к, с. 208, където се казва: “... Ежегодно ставал избор на един “временен чорбаджия”, един негов заместник, на който било възлагано дори събирането на данъци.”

IV Тази война по време съвпада с нашествието на Наполеон в Русия и разгрома на французите пред Москва.

V За ролята на солуняни при проникването на християнството в Балканския полуостров апостол Павел в своето Първо послание, отправено до жителите на Солун, казва: “Защото не само се прог-ласи Господното слово от вас в Македония и Ахаия, но се разчу навсякъде и вашата вяра в Бога” (стих 7).

VI На славянски език цифрите се изписват със съответни букви от азбуката.

VII Антиминсът в Николаевската църква има съвършено друг текст, носи дата на издаването месец септември 1920 г.

VIII В Цариградския вестник № 469/19.ХІІ.1959 г. се казва: “А. В. Рачински е познат чрез своите научни издирвания на древни български ръкописи в манастирите на България.”

IX Това е третото дете на свещ. Константин Дъновски. Преди не-го той има дъщеря Мария, а първородният му син се казва Атанас.

X В “Петдесетгодишнина на Първата българска църква “Св. Арахангел Михаил” във Варна”, с. 26, се твърди неправилно, че официалното откриване на църквата е станало на 14.ІІ.1865 г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...