Jump to content

ТЕОФАНА САВОВА (7.I.1894-5.V.1990 г.)


Recommended Posts

ТЕОФАНА САВОВА

(7.I.1894-5.V.1990 г.)

На моите читатели

Написах, мили мои читатели, всички тези скъпоценни преживявания, които имах при Учителя, за да дам и на вас една микроскопична част от голямото богатство, което Той остави.

сестра Теофана

1. ПЛАНЪТ

Всичко у Учителя е отмерено, точно, светло. Ученикът пристъпва към Учителя неосъзнато, плахо, стеснително, а Учителят го посреща знаещ, можещ; приятелски и освобождаващо.

Така и аз отидох в "66", т.е. на ул. "Опълченска" 66. Плаха, стеснителна. Аз отидох, защото е трябвало да отида, а предлогът у мен беше да питам Учителя за мой предстоящ изпит в университета. Учителят беше много голям, за да Го разберем, особено в първите срещи. Но Той е велик. А търпението Му - Както само Бог търпи. Та аз бях още в мъглявина, а Учителят с факел ме посрещна.

Когато влезах в двора, аз се поогледах да вида човек, но никой нямаше. Поспрях и почаках. И Учителят излезе от своята стая, но приготвен да отива някъде.

Той слезе по стълбата, отправи се към мен и ме попита за причината на моето посещение. Аз съвсем се смутих и казах нещо, но Той потръгна към пътната врата, отговаряйки ми и аз трябваше да Го последвам, за да чуя отговора.

Милият Учител! Той вече има план за моя живот при Него, а аз нищо не разбирам.

Тръгнахме по улица "Опълченска", влязохме в "Пиротска", сега улица "Жданов", и се отправихме към булевард "Мария Луиза", сега "Георги Димитров". Аз не мога да се сбогувам и отделя. Учителят върви леко, пластично, но сериозен и концентриран. От дясната страна на Учителя върви брат. И двамата сме внимателни към стъпките на Учителя. А Той, когато срещне някоя група от хора или файтон, минава в страни, така че, аз отивам до тротоара и стъпвам дори на бордюра. Това се случи два и или три пъти през целия път, а у мен остави силно впечатление.

Достигнахме булеварда. София беше тогава тиха и безшумна. Тук та-ме се виждаха файтони, които откарваха пътници към гарата, или пък, които очакваха такива. Братът повика един от тях, от чакащите и Учителя, след като ми подаде ръка, се качи. Братът се качи също, колата тръгна (сбогувахме се) и аз се отправих към своя дом.

Имаше гости когато пристигнах и аз, радостна, разказах за моето пътешествие. Учудиха се тези, които познаваха от по-рано Учителя, но както аз, така и те, нищо друго не разбрахме.

Много по-късно, от това как Учителят посреща своите нови ученици, на мен ми стана ясно, че в това "пътешествие" - така го наричам, ми е бил откриван плана на моето ученичество и моята служба при Него. Аз значи, поемах пътя на моето ученичество - качване и слизане по стръмния път, при голямата привилегия - красота и светлина на Учителя, на Когото вървях от лявата страна.

И това беше моят път при Великия ми Учител, моето ученичество и служене, състоящо се от 25, а с думи - двадесет и пет епохални години.

Бъдете благословен, Учителю! Благодаря.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...