Jump to content

5. ПРЕЗ МЕСЕЦИТЕ МАРТ, АПРИЛ И МАЙ


Recommended Posts

5. ПРЕЗ МЕСЕЦИТЕ МАРТ, АПРИЛ И МАЙ

 

Голямата съкровищница от Знание, от Мъдрост и Обич - беседите - е винаги отворена, готова да отрони от своето богатство на всеки, който пожелае от него. И всеки от нас - учениците - чете и прелиства непрекъснато скъпоценните страници.

Един ден прочитам: "През месец март имате условия да изправите отношенията си с Бога; през месец април имате условия да изправите отношенията си към вашите ближни, а през месец май имате същите условия да изправите отношенията си към самите вас. Как? - Като влезете във връзка със силите, които влияят през тези месеци".

На следната година пак ми попаднаха под погледа тези мисли. Пак си поспрях мисълта върху тях, пак ги преписах и раздадох. И толкова.

Но ето, че дойде и третата година. Извадките са пак пред моите очи. Аз пак ги чета, препрочитам, но констатирам, че това не е истинското знание, което носят в себе си и задавам въпрос. На кого? На Разумното. На Цялото.

След няколко вечери, приготовлявам се за нощуване и усещам, че ще узная нещо. Превръщам се в слух. Сядам в леглото. Притеглям завивките към себе си и все слушам. Нещо у мен слуша. И ето, от към прозореца усещам, че приижда една вълна, едно дихание живо, топло и светло, придружено с мисълта: това е великата майка, която иде да събуди своите деца, за да ги нахрани.

Изведнъж - знание. Става ми светло, става ми ясно, че тази майка, това именно е праната, която приижда през месец март, да събуди и нахрани своите деца цялата природа, включително и нас, хората.

Радостта ми беше безкрайна, че тази енергия - праната - това е живото дихание на Бога, на великата Майка.

След като погълнах с всяка моя клетка това голямо знание, аз си отправих ума към второто положение през месец април - условията, при които имаме възможност да изправим отношенията си към нашите ближни. Не закъсняха да се явят пред мен малките ранни пролетни пъпки по дърветата, малките листенца, където видях какво е отношение. Отношение към ближни. Те, малките пъпки разтварят последователно, хармонично листца без да се притискат, без да избързват, без да се засенчват.

Велика Майко, повтарях. Велика Божия разумност!

Бях чула веднъж моята сестра да казва: "През май всички цветя се разцъфтяват". Това ми помогна да разбера и третото положение. Значи, през месец май и ние, хората, също деца на природата, да разцъфнем с най-хубавите си, ценни и скъпоценни качества.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...