Jump to content

6. КОЙ Е УЧИТЕЛЯТ


Recommended Posts

6. КОЙ Е УЧИТЕЛЯТ?

Димитър Грива: Това е една светлина върху Школата за ония хора, които разбират. Как да ти кажа, нашата интелигенция например, не можа да разбере Учителя. Даже хора, които са теософи, един Мавров например, той беше един много просветен човек, теософ, беше сам в България, той беше много слаб, неговите приятели бяха в чужбина, не разбираше Учителя. Един Софрони Ников, водача и създателя на теософското движение в България. Аз имам случай с него. Той живя също много мизерно и когато се евакуира сестра му и другите от София, той остана да живее в къщата на сестра си на Редута и аз понеже имах на разположение храна на Изгрева от време на време му носех в една кошница и се разговарях с него. Той беше възрастен човек. Но един ден той ми показа една карта на Учителите по йерархии - Христос, Кришна, Буда и пр. и надолу и другите и там долу някъде го има и него - Софрони Ников. И аз си мълча. Пита ме: "Защо мълчиш? Аз знам какво мислиш. Сигурно мислиш къде е Учителят ви." Казвам: "Аз знам защо го няма". "Е, защо?" "Защото Той е над вас, вие не можете да го нанесете във вашата таблица." На него му стана криво гдето се казва. В края на краищата Той е един духовен водач в България. Но това са вече за мене църковни съзнания. Няма нашо и вашо. Един папа дойде днеска, който иска да обедини двете църкви даже. Ходи чак в Цариград да се среща с Патриарха Цариградски. Ами те продължават християните да разпъват Христос. Днеска се бият в Ирландия. Католици с протестанти след като са изминали хиляди години. Това не е ли разпъване на Христос? Това го има и тук. Има го и в Братството. Тук има представители на всички съсловия в нашето общество. И там има хора в Братството, ако направиш нещо за Братството и той не е участвувал, гледа с неприязненост на цялата тази история. Чакай, какво си ти? Какво е това католицизъм? Къде остава Христовото Учение? Създадоха такива едни институти, влезе в тях човешкия елемент, затуй Учителят създаде общество. Той не споменаваше думите наши последователи и почитатели. Той казваше: "Нашите приятели". Той нямаше такава дума "почитатели". Михаил Иванов във Франция ги има почитатели и последователи. Та искам да ти кажа, че ние робуваме още на много догми. Това са боклуци, които се носят и прехвърлят от век на век.

Но християнството е още в едно първоначално състояние. Те гледат още като децата. В неделя ходи на църква и се изповядва католика, на другия ден прави същото. И пак отива да се изповядва. Това са още детински неща. Затуй казва Учителят: "След 2000 години вие ще ме разберете".

Вергилий Кръстев: Във връзка с това си спомням, че един ден приятелите са били на екскурзия с Учителя до Мусала. И Той им е чел някаква беседа за Христа. Интересно е какви идеи тогава е засегнал.

Д: Виж какво, аз съм много доволен, че бях от тази група, бяхме само 7-8 души, запомних темата, защото Учителят ни вдигна много рано, в тъмно още от хижата на Мусала, това е било в годината 1938 или 1939 г. Там някъде. Когато ни заведе на югоизточния край на върха, слънцето не беше още изгряло, седнахме и Учителят започна. Веднага Б. Боев както винаги изважда тетрадката си и стенографира. Той му рече така с ръката, значи трябва да си прибере тетрадката. Аз бях най-млад между останалите. Там беше Борис Николов, Георги Радев, Славчо Печеников, Неделчо Попов, беше Боян Боев. Това бяхме. И ми се изостри съзнанието, че трябва да се помни това нещо, щом няма да се записва. Цялата беседа беше за Христос. Тогава видях величието, какво значи от космично гледище, от окултно гледище един Христос. Той казва така: „До идването на Христос на земята, астралното тяло на земята е било неорганизирано, затова душите като излизат от тялото не могат да се ориентират". Тогава още се говори за вампирясване, за не знам какви си, защото душата не може да се оправи. Виж какво голямо значение е идването на един УЧител на земята. Цялата аура на земята се обърна. Значи Словото, това е една част само, дейността на Учителя е съвсем друга. Както например до идването на Христа на ръката на човека я е нямало тая линия на съдбата. Черните нямат такава линия. Бялата раса има само. Линията на съдбата излиза на човешката ръка след идването на Христос. И много интересно вече, че тази беседа свърши много голяма работа във Франция. Там се запознах с един Клод, който е по баща германец, по майка - французин, който пише книга за духовните общества. Когато му говорих аз за Христос от позицията на тази беседа, той ми каза: "Слушай, аз смятам, че тази глава за Христос не е завършена, трябва да я започна отново". Защото ако е въпрос за книги за Христос, може да има толкова много, щото да напълним цялата стая тука. Но от какво гледище. От друго гледище вече. Какво значи един Учител! Ние не можем с нашето съзнание да имаме една представа за дейността на гения. Даже в усилията на един живот, човек може да приложи учението на един гений. Да научи наизуст Шекспира, да може да свири Паганини, да научиш наизуст Омира, но да приложиш християнството - люби врагът си, затова трябват хиляди години. Да приложиш един закон, едни нови методи на отношения.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...