Jump to content

30. БОГАТСТВО И СИРОМАШИЯ В ЖИВОТА


Recommended Posts

30. БОГАТСТВО И СИРОМАШИЯ В ЖИВОТА

Вергилий Кръстев: Сега вие ми разказахте миналия път, че Учителят е казал, че един ден ще разберете, че това ви са най-хубавите дни на живота ви при Него. В какъв смисъл?

Димитър Грива: Ние бяхме много млади, много зелени хора. Единия мечтаеше да отиде еди къде си да учи, другия не знам къде си и т.н. А ние не преценявахме къде се намираме. Имаше такова нещо, например сега аз съм увлечен в музиката, търсих, както Той ми каза, че един ден ще отида във Франция, след това има условия за Германия.

В: Какво ти каза Той?

Д: Че ще отида във Франция и действително отидох. От друга страна Той ми каза, че имам карма с българския народ. "Нищо няма да му искаш на този народ, ще пишеш хубава музика и ще си мълчиш." Аз когато изляза извън България съвсем друг се чувствам. Даже в една Москва. Една Москва. Питат ме: "Какво правиш, че тук като че си бил и пребил тука?" А, дихармата ми е във Франция. Във Франция аз се чувствам като у дома си.

В: А тука ти е кармата и трябва да се изпълни.

Д: Тука си мълча и съм свит.

В: А през време на Школата на Учителя, това бяха най-хубавите дни.

Д: Той каза: "Един ден ще разбереш, че тука са ти най-хубавите дни". Действително. Сега като го гледам, такава пълнота, защото виж какво, имаше тревожен момент, тревожни времена, събития, войни и т.н., всички живеят в тревоги. Като влезеш сутринта на беседата Учителят като те подеме и те заведе е-е в един свят толкова далече от всичкото, след това отидем на поляната, изиграем Паневритмията. Такава една модулация, не можеш да си представиш какъв Дух беше Учителят, да може да повдигне, защото това бяха страшни течения при това знаеш какво беше, как загиваха хора, че евреите ги претопяваха, че такава жестокост, която беше през втората световна война и всичко става. Ние сме присъствали, ние живеем в същото време и да ни измъкне така от това нещо и говори за Учението, великите работи, на едно Божествено учение в една такава тревожна обстановка. Много тревожно беше всичко това. Бомбардираха София, гърмяха.

В: Аз искам да се върнем в Мърчаево при онези събития 1944 г. през време, когато е обявена войната от СССР на България.

Д: На 7.IХ.1944 г. аз бях в Мърчаево. Трябваше да занеса една кола. Аз всяка кола като оркестрирах Паневритмията Му я носех в Мърчаево. Защото аз работех на Изгрева. С Него излязохме нагоре над Мърчаево към Витоша, Той ме попита, беше много сериозен Учителят, мълчалив: "Дойдоха ли руснаците в София?" "Не, току-що са се спуснали надолу към турската граница." "Всичко ще платят", казва. "Всичко ще платят." И аз се чудя какво ще плащат тия хора, та те сега идват.

В: И за зло идват, така ли?

Д: "За зло ще дойдат", казва Учителят. "За зло ще дойдат, но всичко ще платят." "И ще ни прекопаят канала Енос-Мидия и проливите ще останат безпредметни."

В: Но досега не прокопан.

Д: Не е прокопан. Това за руснаците при съвременната техника не е голяма работа да се прокопае.

В: До 1990 г. не е станало.

Д: Не е станало още. Но и много неща има още. А, както каза, първия ми разговор обаче с Него трябва да си го спомня, бях още ученик, ми каза, че на Балканите ще стане конфедерация и след това ще станат европейски щати. Така, че примера ще дойде от Балканите. И мен ми се струва, че даже каза, че турците ще бъдат отхвърлени в Мала Азия.

В: На този етап конфедерация на Балканите не е станала.

Д: Не е станала.

В: Но Европа се строи вече.

Д: Да, мост се строи, да, тя се стреми вече, търси пътищата и все пак никой не се надяваше така светкавично, така бързо и безболезнено ще се разруши един от позорите на Европа. Това беше стената в Берлин. Един град разделен с една стена с телена мрежа върху нея с електричество и оръдия, това беше позора на Европа.

В: И тя се разруши.

Д: Тя се разруши по един много лесен начин.

В: 1989 г.-1990 г.

Д: Точно така, така че може би някои събития като ги гледаме от днешна гледна точка са страховити, в смисъл, че разрешаването може би с кръв искат. Не, Берлинската стена тъй лесно се разруши.

В: Никой не очакваше.

Д: Никой не очакваше. Сега има един страх да кажем, че двете Германии, като се обединят, ще стане опасна. Англичаните, французите не са много благосклонни да идат да се бият за Германия, но ако един ден станат едни щати, нали, няма никаква опасност да има. От друга страна и нашата надежда също ще се осъществи в края на краищата. А Той също каза, че богатството и сиромашията ще се разберат. Значи Русия и Америка ще се разберат.

В: Значи богатството и сиромашията.

Д: Да, така говори, ще се разберат, защото каза: "Имайте предвид, че жълтите са по-интуитивни и ще се обединят преди белите и ще дадат голям урок на бялата раса, заради безлюбието й". Че една от най-жестоките раси е бялата раса. Каквито престъпления е извършила бялата раса никой не е извършил. Само за една война десетки милиони хора загиват по най-жесток начин.

В: Искам да се върнем в Мърчаево, когато Той ви е казал, че американците ще строят вили. Къде точно?

Д: На същата тази среща, когато ми говореше се виждаше Люлин, дето е сега там санаториум някакъв правителствен, това беше някое време един санаториум на Хаджи Иванов, един мой братовчед по майчина линия. И казва: "Един ден ей там долу ще дойдат американците и ще строят вили". Значи по сегашно време ако се родя, да може би ще дочакам да станат европейските щати, както всеки един може да пътува където си иска и си прави вила, където си иска, когато може би тогава и в Калифорния някой българин да си направи вила. Както сега тия неща ни се виждат абсурдни, тогава ще настане друго, щото самите проблеми, с които се занимават и политика и човешката общественост и култура ще бъдат други. Щото Той казва така за изкуството: "Досега изкуството се е ръководило и се движело от двата принципа - на умът и на сърцето. Ще дойде време когато ще се регулират от духът и душата". Значи можеш да си представиш тогава ако ние създадохме такова човечество една огромна култура с ума и сърцето си, каква култура ще се изгради с участието на духът и душата, което не сега, че го нямаме като душа и като дух, но проявата му да намери отражение сигурно ще бъде нещо велико.

В: Сега, връщаме се отново в Мърчаево в онези години. Въпросът за така нареченият Отечествен фронт.

Д: В една от беседите, когато Учителят се върна на Изгрева и продължи, каза: "Да, горе има един Отечествен фронт и ако този днешен Отечествен фронт върви по неговия път...".

В: Този, който е на земята, който е образуван.

Д: Да, "ако върви по този път, по който върви небесния, но ако не, казва, ще ги сполети по-лошо отколкото тези, които си отидоха". Щото знаем, че у нас Народния съд беше почнал да работи.

В: Беше почнал Народния съд и бяха избити много хора.

Д: Много хора, ах, беше много жесток.

В: фактически ако Народния фронт, който е долу не изпълни онова, което беше горе при другия Народен фронт.

Д: Това беше едно предупреждение. Едно предупреждение, с което да се внимава.

В: Интересно, че Учителят допуска да се организира и образува Народен фронт в невидимия свят, а онзи Народен фронт, който се образува тука в София е благодарение на оня горния и не му изпълнява програмата.

Д: Добре, ами Той още в Христовата молитва е казано, както горе на небето, така и долу на земята. И всъщност това е силата на християнството. Силата на християнството от тук се създава култура, докато изтокът там само съзерцава източния човек. Но той не създава нищо около себе си. А именно Христовата молитва казва, както горе на небето, така и долу на земята. И затуй е казано, по делата ще ги познаете, нали? Затова Учителят казва: "Приложение искам", Той не търси проповедници в нас, а да го приложиш. "Направи едно добро, ето ти си в Бялото Братство, направиш нещо лошо, ти си от Черното." Нямаме ние документ в джоба си, че сме били ученици на Школа. Това са въобще нелепости. Самото Учение на Учителя трябва да се постави на една нова основа, ако трябва да стъпим здраво и да нямаме противоречия. А Той посочи толкова много закони, толкова много светлина даде по всички проблеми. Това са 7000 беседи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...