Jump to content

48. ЛЮБОВТА В ЖИВОТА


Recommended Posts

48. ЛЮБОВТА В ЖИВОТА

23.ХII. "Степени на съзнанието". От томчето четем:

"Хората наричат любов много от чувствата, които влизат в сърцето на човека, като неканени гости. Това не е любов. Това са особен род чувства, които минават през сърцето и заминават, като оставят следи от себе си. Любовта, обаче, не е преходна, тя е нещо постоянно.

Едно от качествата на любовта е, че тя не познава злото. Любовта никога не прави зло. Дето любовта присъствува, там всякакво зло и престъпление отсъствува. Животът на любещия е подведен под особена гама. Каквото да му се говори, каквито неща да гледа, той навсякъде вижда и чува красивото. На всички неща той гледа особено, не както обикновените хора. Как може този човек да отрази отрицателното в света, когато няма достъп до него? Пред любовта злото и престъпленията се стопяват."

Отварям томчето "Божествен и човешки ясвят", стр. 170.

"Какво трябва да прави човек, за да не губи любовта? - Той трябва да я пази като зеницата на окото си. В любовта има едно свещено място, което трябва да се пази внимателно. Никой няма право да пипа там. Дойде ли до това място, човек трябва да събуе обущата си и да стъпи бос."

Какво по-голямо страдание от това, да желаеш едно благо, да ти го покажат и да не ти го дадат?

Какво по-голямо страдание от това, да ти дадат благото, което желаеш, и да не можеш да го ползуваш?" (Добри и лоши условия, стр. 17)

"Какво значи да обичаш и да те обичат? Да обичаш и да те обичат, значи да си помагате взаимно." (стр. 416, "Човешки и Божествен свят)

"Приятно е на човека да го обичат. Той мисли, че това благо му е дадено за вечни времена. Не, човек се ползува от благата на любовта, докато чешмата тече. Човек се ползува от любовта, докато водата е чиста. Щом чистата вода престане да тече, и от чешмата почне да излиза мътна вода, човек се отказва от любовта." ("Човешки и Божествен свят", стр. 416)

5.I.1941 г. "Как може човек да измие своите погрешки и престъпления? -Чрез прилагане на закона на любовта. Преди да приложи любовта, човек трябва да я придобие.

Дето е любовта, там няма насилие. Любовта се придобива по пътя на прилежанието. Защо трябва да обичаме? Да придобием онова, което нямате и да усилите онова, което имате. От различните хора ще черпите различни неща. Като обичате известни хора, вие ще станете по-здрави, отколкото сте били; от любовта си към други ще увеличите добротата си; от любовта си към трети ще увеличите разумността си. И най-после от любовта си към четвърта категория хора ще светнете/красотата ви ще се увеличи, ще станете подобни на ангелите." ("Човешки и Божествен свят", стр. 325-326)

9.I.1942 г. "Дето има състезание, там любовта отсъствува. Дето любовта отсъствува, там идат ограниченията." "Какво да правим, за да се освободим?" "Дайте място на Божията любов в себе си. Щом Божията любов обхване човешката душа, любовта му минава в по-висока степен: от човешка в Божествена. Божията любов прави човека силен, тя му дава възможност да се справи със старите си навици, да изправи всичките си погрешки." ("Човешки и Божествен свят", стр. 26)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...