Jump to content

11. ПРИЯТЕЛИ ОТ ИЗГРЕВА


Recommended Posts

11. ПРИЯТЕЛИ ОТ ИЗГРЕВА

Веска: Но неделните дни прекарвах на Изгрева, където след беседа се събирахме на обяд в малкия салон и заедно с Учителя се хранехме, разговаряхме и пеехме братски песни, а следобедите бивахме канени от приятели, които живееха на Изгрева, най-често у брат Славчо Печеников или в дома на сестра Ана Динова.

В: Исках да ви питам сега, какво ще ми кажете за Ана Динова? Спомняте ли си? Веска: О-о, беше прекрасна старица. Ана Динова е майка на сестра Сийка Динова, които бяха предани, ревностни ученички на Учителя. Сестра Ана Динова (старата) беше, доколкото зная, рано е изгубила съпруга си и беше загубила и млад син. По-големия си син, брат на Сийка. Сега не знам, вероятно тази скръб, не знам причината, но това беше един дом, един Аврамов дом на Изгрева, в който всеки, по всяко време можеше да похлопа на вратата, да влезе и да получи едно много мило, приятелско, братско и сестринско посрещане, на хубави духовни разговори, тя беше един много сериозен човек, много стриктно спазваше всичките наредби на Школата, с благоговейно отношение към Учителя и към всичко, което Той казваше.

В: Спомняте ли си някои опитности, които тя ви е разказвала?

Веска: Не, тя не ми е разказвала опитности. Събирахме се с нея, коментирахме беседата, която сме чули и ли пък така мисли от беседите на Учителя, пеехме.

В: По-преди вие споменахте за Славчо Печеников. Веска: Слави Печеников беше един от най-енергичните братя. Енергичен, способен, много добър организатор, който е бил в колежа американския, но баща му отказа да го поддържа, след като вече идва на Изгрева и влиза в обществото на Учителя. И той сам започва да си организира живота като открива една кантора, в която аз дори ходех да се уча на машинопис, кантора за машино-пис и умееше много, много добър в това отношение, много добър, много находчив така в търговския свят, в търговските манипулации и сделки. Той така бърже замогна, мога да кажа и имаше връзка, имаше един приятел шофьор, който имаше парк от коли и с него именно той ангажираше винаги неговите коли да ни превозят всяко лято на Рила. И Славчо е този, който организираше великолепно ежедневието на лагера като снабдяваше лагеруващите с всичко необходимо, с всички продукти. Ние там даже и халва сме яли. Всичко имаше: маслини, кашкавал, масло, всичките зарзавати, зеленчуци, необходими за кухнята и изобщо да се устройват вечери, обеди на Рила. Славчо беше много енергичен човек и много добър приятел, много предан на делото на Учителя. Който се ожени и създадоха семейство с Люба Печеникова, имаше две дъщери: Людмила и Боряна. И двете са музикантки, но живеят в странство.

В: Някакви опитности да си спомняте да ви е разказвал Печеников?

Веска: Славчо, не.

В: Люба?

Веска: Също не. При тях ходех в следобедите, събирахме се и при тях главно, там имаше роял при тях и се събирахме главно музикантите. Сестра Кисьова, Асен Арнаудов идваше, Ангел Янушев, и там се събирахме главно на пеене. Там се веселяхме главно с песните на Учителя. Това беше и пак имахме така духовни разговори. Обаче тогава някак си не ни беше до разказване на опитности, понеже пътя ни беше още много малък, невидимия път. Като че не обръщахме поглед назад, а поглед напред. Или изживявахме настоящето с голям възторг.

София, Изгрева.

Учителят беше избрал за жилище и Школа на Бялото Братство най-високо място в близката околност на София, а именно на изток зад боровата гора. То беше едно магнетично, слънчево с ясен поглед към Витоша. Бялата къщичка на Учителя беше съвсем близо до салона за беседи. Полянката, на която се играеха сутрин упражненията на Паневритмията беше обкръжена от борове, имаше наблизо край нея плодна и зеленчукова градина. Красиви лехи с дъхави рози и други цветя предаваха особена прелест на двора пред салона. В страни имаше малък салон съединен с кухня. И в този салон се събирахме обикновено на обяд и някой път на малки тържества. А лятно време обедите ставаха на двора край бели маси покрай които имаше ограда от лешникови храсти. Красиви чешми, изработени с любов и умение от брат Борис Николов и други майстори на мрамора и мозайката придаваха оригинален вид на целият комплекс. Едната чешма имаше за основа мраморна кръгла плоча, на която бяха изобразени зодиакалните знаци. А другата чешма носеше вдълбана с длето една ценна мисъл: "Мисли добре, храни се добре, дишай добре!" Тук край полянката сред боровете се бяха приютили скромните жилища на сестрите стенографки: Савка, Паша и Елена. На Изгрева живееха в скромни, дървени къщички и много други наши братя и сестри. Учителят говори! Постепенно започнах да посещавам редовно беседите в 10 часа сутринта в неделя. А когато чествахме празниците 22 март, 22 септември, 12 юли, рожденият ден на Учителя и съборните дни през август, 28, 29, 30, тогава успявах да посещавам и утринните беседи понеже намирах условия за пренощуване при някои от гостоприемните ни приятели на Изгрева. Това бяха за мене дни на възторжена радост, вдъхновение и истински отдих, защото край Учителя всичко трептеше изпълнено от чистота, светлина, хармония, молитвена мисъл и обич. Много често слушах и Словото Му. В мене нещо в удивление възкликваше значи, това е Той и аз слушам гласа Му. Песните, които пеехме в салона, преди да дойде Учителят за беседа и след беседа и по време на други събрания, бяха за мене балсам и душата ми с радост се потапяше в необикновено богатите с красота и живот мелодии слезли от небето, за да ни насърчат в пътя на живота. След дълго време сама реших да се откажа от местната храна без даже да бях чула наставления от някого. Слушайки Словото на Учителя, съсредоточена и размишлявайки чувствах как съзнанието ми се обогатява и разширява. Благодарение на тези лекции, впоследствие когато в университета следвайки германска филология срещнах философски концепции, за мене беше истинска интелектуална наслада да ги тълкувам и ясно разбирам. Знанието, което Учителят ни разкриваше и даваше с Божествен такт, умение и мъдрост ме окриляше в пътя на моето образование.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...