Jump to content

32. ПРИЗВАНИЕ ЗА СВАТБАТА НА ЖЕНИХА


Recommended Posts

32. ПРИЗВАНИТЕ ЗА СВАТБАТА НА ЖЕНИХА

ФАНИ ПОПОВА МУТАФОВА

Една от тях е Фани Попова Мутафова, тя лично ми е казала, но тя също, по какви причини, не е дошла на Изгрева, а живота й минава в много големи страдания. И евентуално тя би се избавила от някои от тия страдания ако беше дошла на Изгрева, но път човешки.

В: Вие лично я познавате?

Веска: Ние бяхме приятелки с нея, с Фани Попова Мутафова. Тя вярваше в прераждането, даже каза, когато пиша, тя пишеше исторически романи. Тя казваше: "Аз виждам в себе си картините, които описвам". И тя мисля, че е взела участие при тези герои, които тя печата, между тях е може би и тя самата. От Симеоново време от времето на Иван-Асен II, дъщерята на Калоян и т.н. И тя е един великолепен човек и даже една от нейните творби "Дъщерята на Калоян" беше поставена на сцената на Народната опера като балет с музика от Марин Големинов, тя ме покани тогава специално, ходихме заедно с нея на този спектакъл на премиерата, от което най-характерното беше, че представиха една картина "Молитва на богомилите в един лес" в природата и децата, старейшината, който ръководи богомилското братство прочете тържествено много задълбочено с прекрасна дикция, с голямо преклонение молитвата "Отче наш" от начало до края. И цялата аудитория беше смълчана в театъра. Викам: "Фани, това ви е бисера на вашето творчество". Така беше.

В: Други такива личности? Не си спомняте.

Веска: Сега в момента не мога да ви кажа, не си спомням. Беше поканена да дойде на Изгрева, но не дойде.

МОРФОВА

В: Казаха ми за тази, певицата Морфова.

Веска: Сега, за певицата Морфова, за нея знам от Катя Грива. Понеже Катя Грива беше нейна ученичка. И Морфова, тя беше с много красива главица такава, в която личеше венериното влияние, но с едно тяло, много пълно, просто цялата беше като някаква лоена топка. И Учителят е казал за нея, че тя е от Бялото братство, и понеже тя има много нежен музикален елемент в своето гърло нали, тази обвивка от много наслоения на мас по нейното тяло е необходима да запази тези много нежни гласни струни. Тя пееше вълшебно. Не знам дали Учителят, но някой друг беше казал, че тя има даже двойна чакра в гърлото си. И това го беше казал някой брат като ясновидец, но доколкото това е вярно, обаче Учителят за нея специално е подчертал, че тя е от Бялото братство. Но тя загина трагично в Балкана, отивайки на разходка с нейни приятели Багерови. Да, тя загина там. Помня, нейното погребение беше много тържествено и си спомням Катя Грива като ми казваше: "Весе, знаеш ли, че аз усещам, казва, буболечките, които по тялото на Христина сега лазят в гроба". Беше призвана да дойде на Изгрева, но не дойде

КАТЯ ГРИВА

В: Какво ще ми кажете за Катя Грива? Вие сте нейна съвременница. Някои опитности?

Веска: Катя Грива беше един безкрайно предан ученик на Учителя. Тя ако можеше да остане винаги да бъде в аурата на Учителя, това беше за нея най-голямото щастие. Тя даже не искаше да отиде да работи, за да седи при Учителя. Каза ми защо: "При Него аз винаги постоянно уча". Но Учителят й казал: "Ти си културна и имаш какво да дадеш на българския народ, на българските деца". Тя е дъщеря на офицер от Пловдив. Баща й се казва Христо Грива, който е взел участие във войните, не мога да ви кажа, в Балканската ли или I Световна война ли какво е бил. Катя казва: "Помня баща ми, като се завръщаше от войната, пристига с кон и ние, децата, го посрещаме. Но той не взема едно от своите деца на коня, а взема детето на един наш съсед, чийто баща бил паднал на фронта убит. Зачел убитият". Колко благороден е баща й на нали? Катя Грива била в Италия, там е следвала музика, пеене специално и по някакъв начин й попада окултна литература и тя започва да прави дихателни упражнения и започва даже да прави опити да се излъчва от тялото си, при което в един момент почувствала, че може би няма да се върне в тялото си и се изплашила и от тогава решила вече да прекрати тези опити. Сега, идвайки в България, не мога да ви кажа по какви пътища тя идва до Изгрева, но идва с всичките си коприни, така тоалети нали като певица. Казва, че отначало ходила с тънки токчета на Изгрева, на планината и не й било студено. Но Учителя беше й казал така, че трябва да обърне внимание на храненето си, понеже тя в някои отношения не беше много практична, но беше много предана на Учителя и изпълняваше неговите песни с много голяма дълбочина, с голямо разбиране, с голяма любов.

В: Казваха ми, че едни от песните, които Учителят е давал, тя ги е изпълнявала с движения. Кои песни?

Веска: "Запали се огъня". С движения, да. „Добър ден е светлият ден", да, това зная. А същевременно, тези пък те бяха една много хубава група: Асен Арнаудов, Ангел Янушев, Иринка Кисьова и Катя Грива, бяха много хубава музикална група. Асен беше пианиста, Ангел беше цигуларя, Иринка беше певицата и Катя беше другата певица. Те даже подготвиха специален концерт, със специалните дрехи така нали и изнесоха такъв концерт в Пловдив с песните на Учителя, с творби на Учителя. Те всичките бяха интересни хора. С Катя Грива бяхме добри приятелки. И тя беше певица и беше стриктен ученик, изпълняваше много стриктно всички така правила и ръководства в живота, които Учителят даваше. Какво поведение трябва да имаме когато имаме страдание. Дълги години с нея общувахме, тя обичаше много хумора и когато аз разбрах, че тя е тежко болна бях направо потресена, защото дето се казва само месец преди това с нея бяхме заедно. Тя продължаваше да се смее, а тя години наред е страдала от рак и ние не сме знаели това нещо. Тя с никого не беше споделила това си състояние. И когато вече настъпват последните моменти на кризата, когато не може вече да бъде спасена, една сестра Анчето Шишкова се заема да се грижи за нея. И си спомням Катя е била много деликатна и с нея, казва й: "Анче, иди на разходка. Днеска е неделя, иди да се разходиш на Витоша, аз мога сама". Но предполагам, до колкото си спомням, тя е виждала Учителя по време на своето боледуване и това я окуражавало, понеже тя в абсолютно мълчание изживя този си изпит на боледуване, без да стовари мъката си комуто и да е.

В: Тя е знаела някои от движенията на някои песни.

Веска: О, да, тя пееше песните с движения.

В: кои песни?

Веска: "Добър ден е светлият ден", "Запали се огъня". Не съм я виждала други песни да изпълнява с движения. Това бяха плавни движения, хубави, нагоре, в страни. Не мога да ви ги повторя.

ИРИНА КИСЬОВА

В: А за другата музикантка Ирина Кисьова?

Веска: Кисьова, тя беше много надарен човек. Пееше, имаше красив глас, мощен глас, композираше, аранжираше на песни на Учителя, енергична, добре рисуваше, беше една предана в това отношение сестра и много добре работеше на Изгрева. Те даже бяха напуснали някакъв си много богат дом в София и бяха предпочели да живеят на Изгрева, да бъдат близо при Учителя. Знам, че тяхната дъщеря Данчето, голямата, много способна пианистка беше тя, но вероятно по линия на баща си имаше някакво предразположение към психическо разстройство, което тя е преживяла. И знам сега, това ми е разправяла моята приятелка Райна Калпакчиева, че в един момент когато Данчето била много зле и майката и бащата търсят помощта на Учителя. Когато Учителят се задава към техния дом, за да помогне, то Данчето, но това не е вече Данчето, това е духът в нея, казал така: "Ти си невежа!" Казва на Учителя. Но Учителят помогна и тя се излекува. Останаха така някои едва доловими проявления, които говорят за някакво леко нарушение на вътрешното равновесие, обаче съвсем, съвсем невинни.

В: Това при едната дъщеря?

Веска: Данчето, да, другата е Ружинка, тя е цигуларка. Дълго време не беше тук, не беше на работа и след това пък намери път в Германия, тя в Берлин отиде и там се пенсионира. Сега си е тука вече, значи тука живеят. Едно мило семейство.

АНГЕЛ ЯНУШЕВ

В: Друг член от групата? Музикалната група?

Веска: Ангел Янушев. Неприятно ми е да говоря за него. На него Учителят е давал пари, той беше бедно момче; бяха големи приятели с Асен, те бяха неразделни с Асен. Той беше приятел на Катя Грива. И Катя не желаеше да общува с него, обаче Учителят казва: "Ще го търпиш. Ти си го направила такъв".

В: От друг живот, или?

Веска: Да, ти си го направила такъв. Той даже веднъж пари открадна. Тя оставила така някакви си 100 лв. на пианото и Ангел ги открадва и тя отива и съобщава на Учителя това. "Ами ти си виновна, каза, защо си оставила да го съблазняваш."

В: Ха, ха, ха.

Веска: Както и да е. Той години наред беше в оркестъра, на Паневритмията свиреше, взимаше много живо участие, неразделно бяха винаги при Учителя когато трябваше, даже вечерно време край Учителя, след беседа, в салона винаги те музицираха. Но този човек, когато започна процеса срещу Братството той излиза и говори против Учителя.

В: Така ли?

Веска: Печално, да.

В: Беше срещу Учителя или може би да е настроен срещу групата?

Веска: Не, не. В съда специално е говорил нелепости, нечисти работи за Учителя. И всичките бяха потресени, погнусени от неговото поведение. Толкоз.

В: Виж, накрая човек се определя. Рано или късно човек се определя.

Веска: Да.

В: Аз дори съм го виждал на снимка. Другия член на групата:

Веска: Това е Катя. Те са Асен, Катя Грива, Иринка и изчерпахме ги четиримата. Сега, ако някой друг, ако се сетя нещо друго за тях! Ще разкажа как бяха призвани на сватбата на жениха, ядоха, пиха и след време хулеха. Неблагодарни духове.

ЛЮБА И МИЛКА АЛАМАНЧЕВИ

В: Добре. Вие по-рано сте споменавали за сестри Аламанчеви.

Веска: А, Аламанчеви, да. Е, те бяха много предани на делото. Едната се казва Люба Аламанчева, другата Милка Аламанчева. Доста различни по темперамент и по характер. Те са били по начало едни суетни светски дами с цигарата в устата.

В: Така ли?

Веска: В началото, преди да срещнат Учителя. Да, богати, от много богато семейство. Бащата е бил ветеринарен лекар и умира когато той трябвало да лекува някаква си кобила, трябвало да лежи на някакъв си каменен под и простудява се, заболява от пневмония, така ми се струва, и така си заминава. Те първо са били богати. Милка е била приятелка на Михаил Иванов.

В: Милка Аламанчева?

Веска: Да. Тя беше един топъл, дълбок, сърдечен човек и го е обичала с всичкият си плам и дълбочина на сърцето си, но когато Михаил започва да сменя своите обекти на сърцето, тя много страда. Толкова много е страдала и заболява от ставен ревматизъм, ама жестоко. И Учителят й казва: "В ставите, в тази болка са Михаил и Виола".

В: Какво, не можах да разбера.

Веска: "В твоите стави, тя Милка ми го каза, са Михаил и Виола". Тя цял живот много жестоко е страдала от този ставен ревматизъм, но среща Учителя и главно, че Учителят изпраща Савка при нея, за да помогне. И тя ми е разказвала Милка, че Савка по някакъв начин я е лекувала, даже веднъж с една целувка на рамото, която е дала е облекчила едно голямо страдание, голяма болка. И след това те бяха големи приятелки и със Савка. Безспорно Милка, която беше преживяла голямо огорчение от Михаил, сякаш по-бързо се ориентира за неговата мисия в Париж. Докато Люба и Богомил, който беше приятел на Люба, Богомил Малджиев, който пък беше един великолепен брат, на когото приятелското чувство беше до такава степен развито, че той не позволяваше за Михаил да се говори нищо отрицателно. Те бяха до последния момент верни на Михаил.

В: Това беше Люба и Богомил.

Веска: Люба Аламанчева и Богомил Малджиев, да.

В: А Милка се ориентира и видя измамата.

Веска: Милка, да. Милка страдаше от това нещо и виждаше грешките на Михаил и тя си замина от тези страдания.

В: Аз съм виждал снимки: Савка, сестрите Аламанчеви с Учителя.

Веска: Да, заедно с Учителя, да.

В: Те нещо, нямаха ли някакви опитности написани и разказани от Савка и нещо...?

Веска: Няма.

В: Някои материали.

Веска: Не, не са писали нищо, освен едно, Милка ми даде и ние го писахме заедно с нея на пишеща машина, но тя беше, самата машина беше много не добра и лошо се отпечата. Тогава нямаше и ленти на пазара и нещо не се написа хубаво. Това е много странна опитност на Савка, за която може би друг път ще ви разкажа.

В: Тази опитност когато Учителят Го няма в собственото му тяло, а го замества там най-добрия му ученик, нали?

Веска: Да. Сега за жалост една част от тази опитност на Савка се предава сега някакси много нескопосано направена. И това е Цанкините там бързи работи за препис. Не знам, аз мисля, че в тези неща които съм ви дала преди се намира и това нещо цялостно.

В: Да.

Веска: Дали сте забелязал?

В: Да, има нещо там, има.

Веска: Лошо написано на машина. Обаче това е цялото. Това е цялото, да.

Ето пример как бяха призвани две рождени сестри на сватбата на жениха. Опиха се от виното и залюбиха светските момци и се отклониха.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...