Jump to content

43. ИЗКАЧВАНЕТО НА ЧОВЕК НА ВРЪХ МОНТ ЕВЕРЕСТ


Recommended Posts

43. ИЗКАЧВАНЕТО НА ЧОВЕК НА ВРЪХ МОНТ ЕВЕРЕСТ

Декември 1954 г., когато един мой приятел, който беше получил прочутата книга "Събитието на Монт Еверест" написана от Сър Джон Хънт ми я предложи. Четейки книгата моят ентусиазъм и възхищение за организатора на експедицията Сър Джон Хънт и членовете на неговия тим нарастваше непрекъснато, тъй като всяка глава ни разкриваше високо развити добродетели, морални качества, интелигентност и благородство на духа на тези мъже. За пръв път човек се изкачваше на най-високия връх на Земята - Монт Еверест. Аз бях особено дълбоко развълнувана и трогната когато четях последната глава на книгата където Сър Джон Хънт казва, че успехът принадлежи също така и на всички работници от заводите, които са приготвили екипът на неговия тим, на всички мъже, които са били кандидати за тима, обаче не са взели участие в събитието и на всички онези експедиции, които са жертвали живота си и са загинали на път към върха. Така аз реших да пиша писмо на сър Джон Хънт и да поздравя него и неговия тим с това, че са осъществили една лелеяна мечта на човечеството. По-късно имах възможност да прочета и книгата написана от шерпата Танцинг Норгей. Съжалявам, че нямам копие от моето първо писмо адресирано до сър Джон Хънт, защото аз не очаквах да получа отговор на моето писмо, знаейки колко много беше той зает по това време. Обаче за моя голяма изненада и радост, аз бях удостоена с неговото внимание към моето писмо. Междувпрочем аз писах писмо и до шерпа Тенцинг Норгей, който на драго сърце ми изпрати своя отговор. И сега аз съм щастлива, че съм влязла в контакт с тези двама видни мъже на нашия век и съхранявам техните писма като един много скъп дар.

Из кн. Колев, Светослав. Първопокорителите. София, Медицина и физкултура, 1978 г.

ЧОМОЛУНГМА - 8848 М. (МОНТ ЕВЕРЕСТ)

Поредно място по височина: първо. Пирамидална форма. Изграден от метаморфни и кристални скали.

Планинска система: Непало-тибетски Хималаи.

Щурмът е предприет от територията на Непал.

Маршрут: през ледника Кхумбу, Западния циркус, Южното седло, Южния връх.

Дата на първото изкачване: 29 май 1953 г., 11.30 часа.

Първопокорители: Едмънд Хилари (33 г.), новозеландец, и Тенцинг Норгей (39 г.), шерпа.

Ръководител на експедицията: полковник Джон Хънт (43 г.), англичанин.

Членове на експедицията: алпинисти - Джордж Банд, Томъс Бордильон, Алфред Грегори, Чарлз Еванс, Уилфрид Нойс, Майкъл Уестмакот, англичани; Джордж Лоу и Едмънд Хилари, новозеландци; организационен секретар на експедицията: майор Чарлз Уайли; лекар - Майкъл Уорд; кино-оператор - Том Стобарт; научно-културно звено: Грифит Пю, физиолог, и Джеймз Морис, кореспондент на в. "Таймс".

Народност на експедицията: британска.

Високопланински носачи: 37 шерпи със сердар Тенцинг Норгей.

Обикновени носачи: 350 души.

Багаж: 7.5 тона.

Базов лагер: на 5455 м. Изграждането започнало на 12 април 1953 г.

Разлика във височината от базовия лагер до върха: 3393 м.

Продължителност на щурма: 48 дни.

Краен щурм: 5 часа, за да се превъзмогнат 348 м. при средна скорост на изкачване 70 м/час.

Технически подробности: щурмовата двойка обвързана; клинове не са употребени; използвани са само ледокопи; изкачването е извършено с кислородни апарати.

Етимология: името "Чомолунгма" е тибетско. Тибетският език е един от основните езици на тибетско-бирманския клас от китайско-тибетското езиково семейство. Писменият тибетски език е създаден през втората половина на VII век и целия VIII век. Той е твърде образен - така на разговорен език дърво е "шинг", а на писмен език е "кангтхунг" - пиещ с краката (от влагата на земята). "Чомолунгма", което понякога у нас се пише неправилно "Чомолънгма", произлиза от съществителните: "чомо" - богиня или богиня-майка, или царица-майка, и "лунг" - земя, страна, към които е прибавена наставката "ма", изразяваща отношение на собственост от женски род, подобно на българската наставка "ина". Името Чомолунгма означава следователно богиня-майка на земята.

Англичанинът Франсин Йънгхъсбанд превежда същото име с "богиня-майка на планините"

Друг англичанин, У. X. Мъри, съобщава, че името може да се изтълкува или като "богиня-майка на света" или като "господарката крава" от думите "джо-мо-глан-ма". Както е известно, кравата е свещено животно в Индия, Непал, Тибет.

Китайските алпинисти дават следното тълкуване на името "Джолмо Лунгма": "джолмо" - богиня, "лунгма" - трета. Названието "Третата богиня" идва от обстоятелството, че върхът е третият в една група от пет високи върха, гледани от север.

Вместо тибетското название е много по-разпространено името "Еверест". То е било дадено от директора на Индийската геодезка служба Андрю Уо на върха, когато през 1852 г. било установено, че тогавашният пик XV е най-високият връх на земята. По онова време не е било известно още тибетското име, което било открито много по-късно в архивите на будисткия манастир в Ронбук от англичаните. Джорд Еверест (1779-1866) е бил директор на Индийската геодезка служба от 1823 до 1843 г.

Напоследък индийските географи се опитват да заменят английското име "Еверест" и тибетското название "Чомолунгма" със санскритското "Сагарматха", което означава "Високо в небесата". От 1976 г. то е официално име в Непал.

БОГИНЯТА - МАЙКА НА ЗЕМЯТА

Един пожълтял пергамент. На 9 декември 1920 г. най-загадъчният владетел на света - тибетският далай-лама, дава аудиенция на сър Чарлз Бел, политически агент на негово величество краля на Великобритания в миниатюрното хималайско княжество Сиким, и му връчва един пожълтял пергамент на тибетски, започващ с тържествения увод:

"На Запад от Петте съкровища на големия сняг под управлението на Крепостта на бялото огледало, близо до манастира, в Скалистата долина се намира Страната на южните птици..."

"Петте съкровища на големия сняг" е превод на тибетското име "Кангчендзьонга", "Страната на южните птици" е превод на тибетското название "Чамалунг", отнасящо се до долината на река Кама. Но забележителното на пергамента не е картинността на езика му, отдавна известна на езиковедите, а по-нататъшното му съдържание, с което се разрешава на англичаните да изкачат най-високия връх на земята, наричан на тибетски "Чомолунгма", на китайски "Джолмолунгма", на хинди "Сагарматха", на английски "Маунт Еверест". С този пожълтял пергамент се открива първата страница от епопеята на Чомолунгма, чиято последна страница се написва на 29 май 1953 г. от Едмънд Хилари и Тензинг Норгей.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...