Jump to content

21. ПЕСЕНТА "ЩЕ СЕ РАЗВЕСЕЛЯ


Recommended Posts

21. ПЕСЕНТА "ЩЕ СЕ РАЗВЕСЕЛЯ

Към казаното за Величка Стойчева на стр. 465-466, N0 20, том VII на Изгревът", мога да добавя следното:

Много от песните на Учителя, които Той е давал понякога са свързани с отделни личности и с тяхното психическо състояние. Такива песни има няколко, които са известни и са дадени като методи, чрез които да трансформират своето психическо състояние чрез изпяване на дадена песен. Чрез песента те се тонират, влизат в друга аура, която се създава от песента, съзнанието им се просветлява от онази светлина, която се сваля чрез песента от Невидимия свят. С една дума тези песни се явяват за трансформиране съзнанието на ученика.

Учителят е посветил песента "Ще се развеселим" на Величка Стойчева. Тази песен е публикувана в песнарката на Мария Тодорова издадена 1947 г. и е поместена на стр. 28 в книгата "Песни от Учителя". В коментара накрая е написано само, че тази песен "Ще се развеселим" е мелодия от Учителя, а по текст на пророк Исая, гл. 61, ст. 10. Тази песен е дадена по времето на Величка Стойчева между двете войни - Балканската и Европейската, защото Величка Стойчева почива през 1918 г.

А гл. 61. от пророк Исая е една от най-силните в Библията. Това е главата, която Исус в началото на своята мисия чете пред своите съграждани в Назарет и когато свършва да чете, казва: "Днес се изпълни това писание във вашите уши", т.е. че това пророчество се е изпълнило, заради което евреите го прогонили. Виж: Лука, гл. 4, ст. 16-21. А ето цитат от Исая: "Духът на Господа Иеова е върху мене, защото Господ ме помаза за да благовествувам на смирените. Проводи ме да изцеля съкрушените в сърце, да проповядвам освобождението на пленниците и на затворниците отваряне на тъмница. За да проповядвам годината на благоговението Господне и деня на отмъщението от Бога нашего".

Ето, това е епохата, при която идва Учителят Дънов, намира своите ученици и им предава Словото на Живия Бог. Намира и онези, на които предава своите песни. Една от тези е Величка Стойчева. Учителят дава мелодията. А в нея се казва: "Ще се развеселя премного в Господа. Душата ми ще се зарадва в Бога моего".

По-добър финал на това изложение, което ви поднасям аз не намирам, защото Бог ще ни облече с одежда на Спасение и ще ни загърне с мантия на Правда. Да пред всичките народи на земята чрез Словото на Учителя Дънов, Всемировия Учител Беинса Дуно. Амин.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...