Jump to content

25. ПОДЛОСТТА


Recommended Posts

25. ПОДЛОСТТА

Писмо на Величка Няголова за доверието и предаността.

29 януари 1998 г., Франция.

Само Божията Любов е Любов!

Здравей Вергилий,

Ето, че днес ще ти напиша това писмо. Забавих се, защото нямам вече с месеци новини от Жан-Луи и Арлет Гобо. Всъщност той ми отговори (на твоето и мое дълги писма) с едно кратко и лаконично писмо, без да отговаря на нито един от засегнатите въпроси. Пише само, че той не се плаши от възмездието на Небето за делата си.

Какво да ти кажа? Тези хора не са виновни, че материалите на Анна Бертоли попаднаха у тях. Първо - Анина не желаеше да се занимава с българи, странеше, нямаше им никакво доверие и казваше, че тя е във Франция, за да разпространява Словото на латинските народи, а не да се занимава с българи. Може би и много си беше патила като например от тази Мария Христова. Анина беше безкрайно уравновесен, порядъчен и почтен човек, безкрайно предана на делото на Учителя, но не всички бяха такива. Може би слабостта й беше, че смяташе, че тя е центърът на всичко, че тя трябва да свърши всичката работа, т.е. другите не заслужават доверие, че не са кадърни и т.н. Имаше ревност в нея и силно развито „его".

Второ - то са нейните приятелки - французите, които решиха след заминаването й да предадат всички нейни материали на Гобо. Аз в момента нямах място да ги приема. Но не ми бяха и предложени. Приятелките й и съработнички по издаването на нейното списание "Житно зърно" взеха такова решение. Но никой не знаеше, че в тези материали има и братски ценности като копия на непечатани беседи, снимки и филм с Паневритмията. Анина не беше казала на никого. Но аз смятам, че тя беше длъжна да сподели това с верен българин тук, както е направила с тебе в България, като ти е поверила тази голяма тайна, която тя опази с чест близо 50 години. Но тя не вярваше на никой българин, както вече казах. Сега, горе тя си е сменила становището, но е късно вече. Мене ме приемаше, помагала съм й с каквото мога и когато мога, но аз не принадлежах на нейната група, а бях свободна. И тя го знаеше това. не можех да харесам всичките й постъпки. Но не я критикувах, а оценявах положителното в нея, че беше отличен, предан работник на Учителя, макар грешките си. И тя ме търпеше и приемаше. Нямаше други българи в момента.

Трето. Тези материали са много добре пазени у Гобо, съхранени и от влага, и от огън. Въпросът е, че ако те не ги върнат на България, кой по-нататък от поколенията ще отиде да ги вземе от тях? Аз намирам, че на тези хора може да се има доверие, защото с любов пазят материалите. Не е и тяхна грешката, че всичко отиде у тях. Те нямаха нито писмо, нито завещание от Анина Бертоли, какво да направят в бъдеще с тези материали. Те дори и не знаеха какво пазят, освен това списание "Житно зърно", което е на френски. Аз им разкрих цената на материалите, а Жан-Луи потърси и намери този филм, както и другите материали.

Сега, продължавам. Да ти кажа, малко се успокоих, защото всъщност Жан-Луи Гобо не си е губил времето и съвсем не желае да заграби тези материали. Получих писмо от Светозар, в което той ми пише, че получил препоръчано писмо от Жан-Луи Гобо, в което той му изпратил фотокопие на твоето писмо до него. И така изпратил 10 такива препоръчани писма на 10 различни българи в България. Не зная кои са, както и не зная, че той е изпратил тези писма. Всъщност той не ме информира нищо за намеренията си. Трябваше да бъде тайна, и само чрез мене да се свързвате, но той измени всичко и навсякъде в България ще научат тази ваша тайна. Да не го съдим! То е защото и той се притеснява и не знае какво да направи в този случай, и на кого да даде тези материали. Не че отказва, макар че до момента нищо не е предал на никого. Той изчаква. И както Светозар ми пише, че вие сте се видели и говорили 5 часа, не знам какво е било и до къде сте се разбрали, но той ми пише, че в края на краищата Жан-Луи Гобо ще предаде тези материали на мене. Пише ми още, че България ще има голяма нужда от тях, особено след събитията след 1999 г., когато масово ще се печата Словото на Учителя. И казва още ,че отгоре Анина Бертоли работи, за да се уреди този проблем. И казва още, че те волю-неволю, ще ги накара Небето и Учителя, да върнат всичко на българите.

Днес, 3 февруари 1998 г. продължавам писмото си. Вчера получих твоето препоръчано писмо и вече всичко ми стана ясно. Веднага ти преведох писмото на Жан-Луи Гобо до тези няколко българи. Все пак Йоанна Стратева се издигна много в моите очи, след като е била почти единствена да те предупреди и ти е дала и писмото на френски. Браво! Пък и Светозар също ти е казал, като сте се срещнали, че е получил такова същото писмо от Жан-Луи. И сте говорили 5 ч., така ми пише. И на мене ми пише, че е получил такова писмо от Жан-Луи. Значи, все пак има прогрес. Но най-вече от тебе аз научавам истината. Защото Светозар не ми пише подробности. А ти ми изпращаш и това тяхно писмо, от Гобо. Толкова месеци вече чаках тези хора да ми отговорят на твоето дълго и подробно писмо и на моето, също толкова дълго и подробно, което им изпратих. Работих една седмица. Никакъв отговор - глас в пустиня! Въпреки, че и аз щях да си замина, атакувана от тези тъмни сили, които искат да спъват работата. Писах им и за тази моя атака - пак нищо. Все едно, че нищо не съм им писала. Най-накрая получих съвсем кратко и лаконично писмо от Жан-Луи Гобо, в което той не отговаря на нито един въпрос засегнат било в твоето писмо, било в моето. Просто не е имал дори и желание да пише. Но не е спал! През това време, за да измие ръцете си като Пилат, и защото не желае да върне материалите, а има и някакви интереси за сделки с Никол Филасие (жената на Павел Желязков) и с него самия. От писмото му се разбира, че той вече е изпратил фотокопия на Павел Желязков. Изпращайки тези 10-на писма, той търси начин да оправдае своята лоша постъпка и както и ти си разбрал, да падне вината върху тези българи, получили тези писма. Така той печели и време, защото с тебе всичко беше вече уговорено и щеше да дойде този човек от България и прибере материалите, а сега кой ще се впрегне да идва от тези 10-на души.

Пък и семейство Гобо няма да ги дадат на никого. Разбира се, че ако за в бъдеще те се решат да ги дадат при мене, аз ще ти ги предам, както сме се били разбрали с Анна Бертоли. Но и тя има огромна вина и дано отгоре да уреди този проблем, иначе ако трябва Учителят да се залови, Той ще разпердушини много хора! Голяма отговорност е това, да се спира Божието Дело. Зарадвах се много, че имаш работни групи в България, които работят по неиздадените беседи и то без корекция. Много се радвам! И когато мога, ще си купя и тези томчета, които вие издавате. Радвам се още, че ти бързаш да издадеш 8-и том и да поместиш тези писма до семейство Гобо, нека бъдещите хора знаят истината!

Аз си спомням, че Ярмила Менцлова ми се беше оплаквала от това семейство (Гобо). Тя ги учила с години Паневритмията и те научили, не донаучили I част, се оттеглят категорично от нея и започват сами да преподават Паневритмия, организирайки летни стажове в Алпите, но с пари, т.е. да печелят пари от това. Така постъпиха и с мене! Познаваме се от 16-17 години. Аз ги научих на II и III част на Паневритмията, някои песни. Почти редовно посещавах и тези техни стажове през лятото. Те разчитаха да печелят пари. Но постепенно разбраха, че не може да се работи Паневритмията за пари и напоследък го организират безплатно. Иначе са верни на идеите на Учителя и са големи противници на Михаил Иванов. А това не е малко! Затова и не желая да ги съдя за постъпката им към тези материали на Анина Бертоли, предадени у тях за съхранение. Те ги пазят отлично! Но считам тяхното поведение към теб, Анна Бертоли и мене като едно предателство. Защото те си правеха тънки сметки, веднага след като откриха този филм с Паневритмията. Дойде им веднага мисъл да го предложат на Никол Филасие, за обмяна с този филм за Учителя, който тя има, движението му Паневритмията. Този филм съм го гледала, и съм сигурна. А колкото до филма, намерен у Жан-Луи Гобо, от архивите на Анна Бертоли, не съм го гледала, но предполагам, че този филм, направен в България от 10 сестри, знаещи добре Паневритмията, за да се запази за в бъдеще. Така че те си направиха веднага сметката, да го предложат на тази Никол Филасие, за замяна с копие от нейния филм, който тя пази. Но нека сега всички да научат, публикувай го в VIII том, да знаят бъдещите поколения, че има филм с движенията на Учителя, и как играе в кръга Паневритмията.

Искам да ти кажа на тебе, не повтаряй често, че си ти, който вършиш тази огромна работа. Това "аз, аз" не е много хубаво, личността. Чрез тебе Учителят работи и Небето ти помага. Но е съвсем ясно, че трудът ти е огромен, също и жертвата ти, и че без тебе това Братство и Изгрев, нямаше да имат никаква история. А чрез тази история се изгражда още по-пълно и образа на Великия Учител, предал Божественото Слово, направо от извора. Затова си и благословен за в бъдеще и вечността! Също и тази скромна сестричка Марийка, която работи безвъзмездно, Бог да ви помага, да сте живи и здрави, за да свършите тази велика работа. Така я оценявам аз! Говорих с един българин, Борислав Георгиев, живее тук в Париж, научен сътрудник е, та той има всичките седем тома, прочел ги е, и тъй като и той издава разни научни докторати и пише по разни теми, неговото мнение е много важно. Той не е от Братството, но много добре познава и уважава Учителя. Той ми каза, че е отличен твоят труд, много е важен и той желае да се срещне с тебе и да ти даде някои обяснения, като например за всички имена, които фигурират, трябвало да се зарегистрират някъде в някакъв институт, за в бъдещето, като исторически проекции. Той ще ти обясни всичко това, ще идва някъде в началото на април, и щял да те потърси. Неговата сестра от София, му купува и изпраща томовете на "Изгрева". Той е много доволен от този твой труд.

Колкото за тази фамилия Гобо, знай, че те не са прочели седемте тома на "Изгрева", не знаят български и не са много в течение на тези проблеми с Братството, Братски съвет и др. неща. Аз съм им превеждала някои примери, но за по-голямата част те дори нямат и представа, особено за силата на окултния закон. Те това го знаят вътрешно, защото Жан-Луи Гобо е интелигентен французин и познава окултизма. Безкрайно уважават Учителя. И ето какво направили? Просто се учудвам, защото ги познавам и обичам тези хора. Значи - на никого не може да се има доверие. Това е Истината за съжаление. Ще ти преведа, разбира се, и това писмо на Жан-Луи до мене. Ще ти изпратя и разписката за препоръчаното писмо, което аз им изпратих. Ще пратя и моето дълго писмо, което им написах. Ти прави каквото знаеш. Жалко, че трябва в "Изгревът" да се публикуват и такива долни истории! Това намалява стойността както на Братството, така и на интернационалните ученици на Великия Учител. Но нищо! Нека бъдещите поколения да четат и да се учат! Така ще разберат нашите погрешки и най-вече, че няма "ученици", а само "кандидат-ученици", които непрестанно Небето и Учителят поставят на изпити и кой ли ще ги издържи? Значи, че Великото Всемирно Бяло Братство е горе, истинските ученици също, те са голяма рядкост на тази земя, а всички, които се кичат с подобни титли, не са сигурни. По делата им ще ги познаем! Това ще бъде и поуката за бъдещите поколения. А не да се отчаят и отвратят от нас, и от това братство, и от думата "ученик". Така още повече ще изпъкне Великият образ на Учителя и трудните условия, при които той самият е трябвало да работи. Истинските негови ученици са във Вътрешната школа горе и никой тук, дори не ги познава! Те са тези, които не се нуждаят от клуб, от Братски съвет, от общество, а четат Словото и го прилагат. И са скромни.

Ти правилно си открил, че тези писма на Гобо до разни българи, са "клопка". Защото те всъщност не желаят да предадат материала. Много добре си го видял! Тези българи, ще им напишат писма с тяхното мнение за теб, а то ще бъде най-често отрицателно и така след време това семейство ще прати в България техните отговори, ще прехвърли вината върху тях, и ще се оправдае пред бъдещите поколения. Но тук и аз имам думата, защото аз им обясних хиляди пъти твоята положителна работа, толкова много отговорна, обясних им, че тези материали на Анна Бертоли не са били нейна собственост, а са били братски, още че тя е говорила с тебе, има и касета с решението й да се предадат на тебе, така че тези хора Гобо няма да успеят да "измият ръцете си". Те са предупредени и носят пълна отговорност за действията си. Дори и Светозар, моят брат, може да желае тези материали да отидат при него, но и той не оправдава поведението на Гобо. Писа ми, че те са жертва на духовете, които ги разиграват, за да спъват работата. Но рано или късно, продължава той, тези материали са български и отново ще се завърнат в България. Учителят си има грижа за това. Той също предвижда голямо наказание за това семейство, което се опитва да спъва работата на Учителя. Ето и откъс от неговото последно писмо до мене:

"Онзи ден бях на рожден ден на Веса Маркова, където заварих Вергилий и проведохме около 5 часа разговор. Аз получих от Гобо препоръчано писмо с това, което Вергилий му е писал. Нашата най-важна задача е да се издаде Словото на Учителя без редактиране по първичната стенограма, едната от които е в Гобо. Анина е взела всичко от Кармело в Италия (не знам кой е и дали не е нейния брат?) и сега ще накара Гобо да върне нашите материали, които ще ни трябват особено след 1999 г. Учителят има грижа да уреди въпроса. Жан-Луи е писал писма на 10 души за кореспонденцията му с Вергилий и отказа му да предаде материалите. Той ще ги даде на тебе: стенограмите от ненапечатаните беседи, снимките и филма с Паневритмията. За всичко ще си дойде времето, но Бялото Братство не си поплюва. Много лесно може да вкара всеки в пътя. Всички, които променят Словото и го редактират и изопачават - ще си отидат. Замина си и Лалка на 12 януари 1998 г. За Бога ще останат да работят само тези, които никога няма да го коригират." Това е. Като казва, че тези материали щели да дойдат при мене предполагам, че това е негово предчувствие.

Да, ти можеш да бъде абсолютно сигурен, че аз "ще си свърша работата" до този етап. Но знай, че аз ще продължа задачата и за в бъдеще, макар че с тези хора повече няма да имам нищо общо, въпреки техните думи, че си оставаме приятели, че аз не съм виновна, че съм само посредник и т.н. Но аз ще работя по вътрешен път. Ти ми разкри тази тайна в България, чрез тебе Учителят ми възложи такава отговорна задача, а и горе сестра Анина желае да коригира погрешките си, аз поех върху гърба си тази работа, щеше и живота ми да струва, писах ти вече! Но Учителят ме запази и спаси в един миг! Аз съм на поста си и ще чакам търпеливо решението на Учителя за Гобо. Но знай, че ще има решение, и то скоро и ние всички ще сме свидетели на това. Дано и франция не пострада заради тези безотговорни хора, защото и тя вече не веднъж е участвала в действията си срещу Учителя - знайно или не. Че нали тук на френска територия Михаил Иванов намери подходяща почва и пълна свобода да разгърне своето дело срещу Учителя. Огромно творчество с кражба на много неща от Словото на Учителя, дадени и изменени и обяснени, като че ли са негови! Кой му даде това право? И нито дума за Великият Учител Петър Дънов. И пари и капитали. Нали тук се намира Бон Фен? Това огромно тяхно имение. Скоро ще дойде краят и на тази страшна лъжа и измама за бъдещите поколения. Франция никога не е обичала Михаил, преследвали са го като "секта", дори е бил и в затвора за лош морал с млади момичета. И досега тук никой не го обича и говорят за "секта". Оня ден на три пъти говориха в новините по телевизията за тази секта Всемирното Братство, че някъде си в техни имения и дворци Париж, малтретирали деца, които учели музика. Мъчели ги, изнасилвали ги. Споменаха, че франция не за първи път си има проблеми с тази секта. Не знам какво стана по-нататък с тази работа. Българите трябва да знаят, че тук във Франция са малцина французи, които познават кой е Учителят Петър Дънов и го няма в големите енциклопедии. Срам и резил. Това е все в резултат на делото на този Михаил Иванов. Но вече идва време и истината ще възтържествува и победи. Бог не си поплюва!

Ти сега ще ме опознаеш по-добре, Вергилий! Аз съм от тези верни на Учителя "кандидат-ученици", която не се подвеждам, макар че съм много наивна и вярвам. Например, за Гобо никога не смятах, че може да постъпят толкова коварно и зад моя гръб! И нямаше и никога нищо да науча за подмолната им дейност! Но чувствах, че нещо правят и предприемат. А и след атаката на тъмните сили срещу моя живот съвсем ясно разбрах, че тъмните сили искат да ми кажат да не се бъркам в тази работа.

Пак ти повтарям - жалко, че в тези прекрасни томове "Изгревът" ще трябва да влизат и толкова долни истории, които намаляват качеството на книгите.

А ти помниш ли като дойде тогава у брат ми Косьо да ми говориш тези толкова важни работи, точно в този момент тъмните сили решиха да пречат. Аз много се учудих, защото там е винаги спокойно, а сега, точно в този момент се закрещя, затропа, хора викат - излизат. Ти веднага разбра каква е работата - нали имаш опит. А пък аз трябваше да разбера по-късно какви перипетии трябваше да премина с тези хора Гобо, че и още не е разрешен въпросът. Но аз твърдо вярвам, че ще има разрешение и то скоро. Аз съм скромна, но много вярна на Учителя и на Неговото дело! Затова и Той ме изпрати тук във франция като инспектор и аз върша работата си и Му давам отчет!

Вергилий, това което ти написах, че не е писано за Учителя Петър Дънов в големите енциклопедии на френски език е много важно и ти трябва да го публикуваш в VIII том.

Друго нещо важно е, че в това кратко писмо на Гобо до мене от 8 декември 1997 г. той пише, че ти си единствен, който желаеш този материал и че братът на Анина Бертоли му е казал да ти ги предаде. Това разбирам от това негово писмо. Кой е този брат? Предполагам, че е Джилио от Швейцария, Женева, на когото писах в началото на август дълго писмо, после в края още едно с фотокопие на твоето писмо до Гобо. Говорих и два пъти с него по телефона тогава. Той никога не отговори на писмото ми, но ето, че е казал на Гобо да предаде материалите. Ти говори пак с Мариета, смятам, че той е говорил със сестра си по този въпрос. И се е обадил на Жан-Луи Гобо да ти предаде материалите на сестра си, на тебе. Това аз разбирам от това писмо до мене. Ще ти го преведа, разбира се.

На тебе и на сестра Марийка нашите най-сърдечни пожелания и за Новата година здраве, радост и дълъг живот!

Да свършите с чест работа си на тази земя:

Величка.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...