Jump to content

14. ЗА КАРМАТА НА ЛУЛЧЕВ


Recommended Posts

14. ЗА КАРМАТА НА ЛУЛЧЕВ

Д-р Методи Константинов пише в IV том на "Изгревът", на стр. 504, че Лулчев питал Учителя за кармата си и Учителят му казал: "Искал ли да ликвидираш с кармата си?" Тук д-р Методи греши: Точно е обратното. Това е станало в затвора през време на процеса срещу Лулчев.

Една сутрин в затвора Лулчев става внезапно, изправя се като войник и почва да говори: "Да, Учителю, искам". След, което Лулчев пак си сяда. Около него затворниците с учудване го питат с кого разговаря. Лулчев им казал, че Учителят му се явил и го питал, иска ли да ликвидира с кармата си, на което той се съгласил.

Случая го зная от Светозар Няголов с когото е споделил един от затворниците, който е присъствал и впоследствие е бил освободен.

През време на процеса срещу Лулчев се добрахме чрез познати до един от старшите съдии, който участваше в същия процес. Той каза: "Не виждаме особено голяма вина в Лулчев и смятаме към 10 години да му дадем присъда за това, че все пак е контактувал с предишните управници и двореца".

А народният обвинител (прокурор) Ат. Армянов чух да казва в обвинителната си реч: "Лулчев има вина, че е давал съвети и на Цар и на министри, да бъде осъден, но не смъртно". "Да, но не смъртно!" То значи, че само след 1-2-3 години Лулчев ще бъде помилван и ще излезе от затвора, както обикновено става в България. Ако прочетем списъка на осъдените ще се убедим в това. Случаят със секретаря на Царя, Славко (Светослав) Балан с когото бяхме близки приятели, Петър Морфов - секретар на канцеларията на двореца и професор Михаил Арнаудов бяха осъдени на доживотен затвор и само след няколко години бяха освободени. А които се осъждаха на смърт, за тях нямаше освобождаване, биваха безапелационно убивани.

В случая Лулчев е послушал Учителя и е пожелал да ликвидира кармата си.

Не е безинтересно да прочетем и последните думи на Лулчев, преди произнасяне на присъдата му: "Г-да съдии, България се намира пред своя Златен век. Тя ще изживее върховни моменти и ще има нужда от всички свои добри, разумни и справедливи хора. Те ще трябва да бъдат впрегнати на работа в общите усилия за постигане благоденствието на нашия народ и цялото човечество!"

Накрая, за сведение на четящите за заседанията на Народния съд срещу Лулчев би било добре да знаят, че на всички заседания съм присъствал и чул и прокурор, и обвиняем, и съдии, аз, Тодор Маринчевски." Подпис.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...