Jump to content

17. ЦИГУЛАРЯТ ПОБЕЖДАВА


Recommended Posts

17. ЦИГУЛАРЯТ ПОБЕЖДАВА

Вергилий Кръстев: Продължаваме нататък.

Филип Стоицев: Денят беше Петровден. Забелязаха, че Учителят идва от първото езеро нагоре, качва се нагоре и нашите приятели се стекоха всички да Го посрещат на скалата. Аз разбрах, че отиват там и някой ми извика: "Филипе, вземи цигулката и тичай да посрещнем Учителя!" Аз бях единствения цигулар тогава, нямаше друг в момента. Аз отварям палатката, гледам така, но не мога да се реша дали да изляза с цигулката да свиря. Учителят пристигна на скалата, пеят, посрещат Го и бавно започват да се приближават към центъра на Бивака. Нашата палатка беше съвсем близо до кухнята, аз наблюдавам всичко, но стоя безучастен. В този момент в душата ми се разиграва страшна драма, дали да изляза или да не излеза. Голямо душевно вълнение изпитвах и изведнъж Доброто победи в мене, грабнах цигулката, затичах се, застанах пред Учителя и започнах да свиря "На Учителя покорен" и от този момент аз вече разбрах, нищо не остана от болестта. Дали беше един електрически шок, магнетически шок - не знам. Това лято аз така съм свирил пред Учителя и пред Братството, както никога с такова желание и с такъв замах.

В.К.: И знаете ли кое е най-важното? В тази епоха и това време ние имаме снимки на Рила с Учителя, когато той, Филип свири с Галилей, двамата с Филип и Кирил Икономов, него го има на снимки. И сега ние ги имаме тези снимки за доказателство, че си бил там и именно този случай, който вие го разказахте напълно пасва и са доказателство на тия снимки. Тия неща така влизат едно в друго. Това е една документация. И това ще кажете, че 1939 г. е последният събор и най-хубавия събор горе на езерата при Учителя.

Филип Стоицев: Да, има думи казани, от Учителя казани за мен. Слънцето се посрещаше не на Молитвения връх тогава, а на един връх над скалата горе, един по-нисък връх и в една беседа имаше това, но не мога да я намеря коя. Учителят е казал, че "тук, казва, един брат свири на цигулка. Ако беше станал музикант, можеше да стане голям цигулар". Това са думи на Учителя. Не мога да я намеря. Ако е записана изобщо тази мисъл. В една от беседите 1939 г.

В.К.: Не, 39 са записани и са дадени всички беседи.

Иванка: 1939 г. след Петровден.

В.К.: Трябва да ги потърся аз, точно това изказване. Щото е около Петровден. Ще видим къде е тази мисъл.

Ф.С.: Това беше един електрически шок за мен. Моментално аз оздравях от тая депресия.

В.К.: Разказваше ми един приятел, казваше се Чернев, на времето. Казва: "Аз бях в такова състояние, отивам на Изгрева и точно каза в този момент бяха сложили един телескоп на Изгрева и Учителят показваше и те наблюдаваха луната. Аз бях в едно такова състояние, имах много големи проблеми и нищо не ме интересуваше. И по едно време Учителят се доближава до мене и така лекичко ме пипна до лакътя и каза: "Брат, ела!" И в момента като пипна отведнъж някакъв ток мина през мене и цялата мътна, тъмна завеса се отмести и отведнъж се видях едно с цялата Вселена и със Слънцето и с Луната, видях всичко. Ама това трае само миг, една минута. И в този момент аз бях едно с цялата Вселена и ако бяха ми казали: хвърли се в огъня, отиди на кладата, аз ще отида. И чак тогава аз разбрах как първите християни са ходили на кладата. Но това трая само миг - 10, 20, 30 секунди, а може и повече. Аз се слях с времето и пространството. Аз погледнах Учителя. Учителят се усмихна, нищо не ми каза и никой нищо не разбра. Аз си отидох и това промени изцяло живота ми". И това сега той, което разказва, го има в разказите и на някои други. И това е именно момента когато човек влиза в досег с Божественото съзнание. Това са опитности на вътрешната Школа на ученика - необикновени, но реални.

Ф.С.: Не знаете ли кой е? Знам го.

В.К.: Той ми разказваше тази опитност на времето и аз съм я забравил и сега вие като ми казахте си спомних и затова ви я разказвам, за да я запишем. Това е в досег с космическото съзнание, в едно друго поле. Човешкото съзнание се издига на една по-висока висота, така че човек има възможност да прави сношение с други висши полета.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...