Jump to content

СФИНКСЪТ


Recommended Posts

СФИНКСЪТ

Слуги или господари, вие ще срещнете един ден Сфинкса. И той ще ви зададе своите въпроси. И ако отговорите, ще имате всичките блага на небето и земята. Но ако не можете - той ще сложи тежката си лапа върху ви.

 

И напразно сте ме слушали тогава!

 

Всяко начало на работа носи в себе и картината на своя край - краят реализира възможностите: по плода человеците разбират стойността на работата, знанието на градинаря, качествата на дървото.

 

Много са нещата, които ни заобикалят - и зад всяко от тях стои и по едно съзнание, по едно същество, което работи заедно с вас. И вие, и те невидимо, но заедно, тегнете върху везните на действителността; сложен е светът за разумните и прост е - за простите. Мълчалива и загадъчна е природата за неразумните, но на разумните тя разтваря дори недрата си. С образи и символи пише тя всеки ден Великата Книга на Живота, книга на тайни и загадки - за неграмотните.

 

И тъй, ще ви срещне Съдбата, миналото, любознанието, стремежът, жаждата, сиреч - Сфинксът, и ще ви запита. Какво ще му отговорите?

 

Когато пилето излиза из свойта черупка, то минава през мъчението: докато пробие черупката - границата между два свята! Тогава миговете се виждат векове, защото интензивността, с която се движат нещата в съзнанието, определя дължината на времето. И в минута може да се преживее съдържанието на години, и в чувства, и в мисли...

 

И тъй - нека счупим черупките!

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...