Jump to content

ЗА УЧИТЕЛЯ


Recommended Posts

ЗА УЧИТЕЛЯ

При ученика дойде един и му каза така:

 

- Знаете ли Вие, че тоя, когото наричате Учител, е само един учен човек, но далеч някъде, в Хималаите, живеят истински учители на человечеството, които са вечни? Вие се заблуждавате, като смятате тоя човек за Учител.

 

Ученикът го погледа насмешливо.

 

- Ами Вие знаете ли, че има още по-учени учители от тия на Хималаите?

 

- Къде са?

 

- Не е важно. Мислите ли Вие, че тия, които знаете, те са край на Божи- ята мъдрост, възможност, знание, сила и йерархия?

 

И в обикновения живот има учители за забавачници, има и за гимназии. Всякакви има. Но твой учител е тоя, от когото можеш да се учиш. Изворът, от който ти можеш да пиеш, той е изворът за тебе. Може да има и по-големи някъде, но те са за други. Аз съм намерил моя Учител. И ако имам нужда от повече знание, той е, който ще ме заведе и упъти - той по-добре знае. Защото, ако аз не зная и колкото най-малкия от Тях, как ще разбера кой е по-голям? И какво ми важи мене колко са големи изворите, ако аз мога да изпия само по няколко шепи от тях? Не е ли тщеславие да търсиш непременно най-големия извор? По-добре гледай колко е чист. Бих предпочел светлия планински извор пред мътния вир, па макар последният да е огромен. А и нашият Учител това ни казва: «Водата във всички извори е една - само че през различни места е минала и различни примеси съдържа.»

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...