Jump to content

ГРИЖИ ЗА УТРЕШНИЯ ДЕН


Recommended Posts

ГРИЖИ ЗА УТРЕШНИЯ ДЕН

- Съсипах се от грижи, Учителю - каза суха жена, хваната под ръка с едно едро момиче, което изглеждаше, че вижда Учителя за първи път и се взираше в него с големите си черни очи. - Учителка бях, уволниха ме. Хайде, както и да е, пенсията едва стига за нещо... Мъжът ми е и той пенсионер, но все кашля, болнав... Другите деца, това е най-голямото, са все ученици... Дрешки, книжки... все не стига. Това иска, онова иска... разстроих си нервите. Ходих при лекари, при професори, по клиники, всичките ми казват - нерви. Е, нерви, разбира се, човек съм, нерви... Едното дете легне, едва оздравяло, другото... Пък имам и една сестра - стара мома, и тя решила да се жени на стари години...

Момичето, забележимо смутено, буташе майка си, навярно да млъкне.

- Оставете я - каза Учителят кротко, - нека си каже.

Момичето се зачерви, а жената забърза още повече.

- Ами, тя не знае. Не Ви е виждала и не знае, че на Вас човек всичко може да си каже, като на баща. - И тя продължи поменика си, като най-после го завърши с въздишка. - Утре не зная какво ще стане! Това най-много ме мъчи.

- Човек не трябва да мисли за утрешния ден - каза тихо Учителят, - защото само днешният ден е наш. Утрешният ден принадлежи на същества високо напреднали. Утрешният ден е зает вече, защото празни пространства в природата не съществуват. Утрешният ден, който за нас е бъдеще, е зает от същества, които живеят в този ден както в настояще. Нашият днешен ден, нашето настояще е бъдеще за същества, които идват след нас. Щом е така, ние няма защо да мислим за утрешния ден. За утрешния ден мислят същества, които работят в утрешния ден. Ние, които работим в днешния ден, каквото спечелим, остава за ония, които идат след нас. Те ще се ползуват от нашите придобивки, а ние - от придобивките на онези, които живеят в утрешния ден. Следователно онези, които са над нас, работят за нас. Това значи да възложи човек товара си на Бога, да уповава на Него.

- А, сега ми стана ясно - каза жената и започна нова история...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...