Jump to content

СТУДЕНТИТЕ ПРИ УЧИТЕЛЯ


Recommended Posts

СТУДЕНТИТЕ ПРИ УЧИТЕЛЯ

В хубав слънчев ден група студентки и студенти заобиколиха Учителя, вглеждащи се усмихнати в него, шушукаха нещо на ухо и си споделяха впечатленията. Неговото правилно лице, хубава бяла брада и ореол от бели дълги коси му даваха прилика на икона, жива икона.

Той ги гледаше с дълбоките си очи, като да бяха току-що събудили се деца. И те, чувствуващи се свободни всред тая красива поляна, заобиколена от борови дървета - красив фон, на дъното на който изпъкваше Витоша, се надварваха да питат това, което мислеха, че Той трябва да знае, или пък че трябва да им каже.

- Кажете ни нещо... за живота, например - каза висок студент, който беше отметнал червената си шапка на сами върха на темето.

- Животът е най-голямото благо за човека. Но в момента, в който човек помисли, че животът е само негово благо и потърси начин как по-рационално да го използува за себе си, той е създал вече своето нещастие - каза Учителят.

- Защо? - запитаха неколцина изведнъж.

- Защото никой няма право и не може да използува живота за свое лично благо.

- Тогава всички трябва да бъдат равни, значи - обади се скромно момиче.

- Не, ние не поддържаме идеята, че хората трябва да бъдат равни, еднакви. Ние не сме за равенството. Такъв закон в природата не съществува.

Природата дава на всеки необходимото, но не по равно. Защото равенство между малкото дете и големия човек не може да има. Един цял хляб за големия е необходим, но за малкото дете той е излишен. Също и това, което е необходимо за болния, не е и за здравия - и обратно. Но щом дойде законът на любовта, там вече идва законът на даването, а не тоя на правото. Когато обичаш някого, или ти трябва да му дадеш нещо, или той трябва да ти даде. В любовта трябва да има обмяна, но същевременно и безкористие.

- Как да разберем това? - запита някой и всички наостриха уши.

- Децата обичат баща си, радват му се, защото е богат, има какво да им даде. Щом осиромашее и остарее, те вече не могат да го търпят и чакат по-скоро да си замине за онзи свят. Ако е богат, и стар да е, синовете му обикалят около него с почитание - очакват да им даде нещо. Какъв морал има в тази любов? Любовта с пари не се купува, нито се продава. И знанието с пари не се продава.

- Ах, ами ний защо тогава плащаме пари? - провикна се някой.

- Което се купува, не е знание.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...