Jump to content

Е добре, какво ни е нужно тогава?


Recommended Posts

Е добре, какво ни е нужно тогава?

- запита дребна студентка, погледна другарката си, пришепна й нещо и пак повтори: - Да, кажете ни, какво ни е нужно тогава?

- Какво е нужно на човека? - каза тихо Учителят. - Три неща: права мисъл, възвишено чувство и здраво тяло. В това седи неговият прогрес. Без здраво тяло човек не може нищо да постигне. Здравето е мярка в живота. Който е здрав, той всичко може да постигне - а това значи да разбере своя живот, а не живота на другите. Човек, докато е на земята, изучава условията на своя живот и заедно с това постепено се издига. И когато придобие абсолютно здраво тяло, светъл ум, благородно сърце, силна воля, възвишена душа и мощен дух - той е станал истински човек.

Погледнете чешмата - посочи им Учителят. - Виждате, там е изобразена една сърна, която пасе. Над нея е писано: «Хранй се добре!» - с естествена храна да се храниш, за да си кротък и смирен по сърце, както Христос бе. После иде човекът, огреян от слънцето, разтворил великата книга на Живота, с ябълката в ръка - оная, за която го изпъдиха от рая. И над него пише: «Мислй добре!» - Значи, след като се нахраниш, започни да мислиш право. Чети книгата на живота, ябълката не яж... След като се е хранил човек и мислил право, иде вече третото положение: «Работй добре» - сиреч, гради. Както виждате, тая птица прави гнездо.

- Е, да, ама това е граблива птица, орел - каза някой от тях.

- Да, но ето другата, която иде и носи също да гради гнездото, е гълъб. Това е бъдещата култура, в която лъвът и агнето, орелът и гълъбът ще работят заедно.

- Възможно ли е това? - учуди се искрено слабичката студентка.

- Ами това именно носи новата култура. И ако пророк Исая хиляди години преди Рождество Христово не се е съмнявал, че ще дойде, вие сега ли ще се съмнявате? Не е само човек да говори, но това, което говори, трябва да остава за вечни времена. Вечните неща са основа на истинския живот.

И Учителят отново тръгна за към стаята си, но те го последваха пак, както вече много пъти, и отново го заобиколиха.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...