Jump to content

ПРИ ВРАТАТА


Recommended Posts

ПРИ ВРАТАТА

При вратата на Великия Живот дойде един и похлопа - горд, висок, с черна коса и дълбоки очи, които бяха се мъчили да надникнат в тайните, над които други, по-могъщи от него, бяха пуснали своите завеси...

- Стани - каза той - стани, отвори, защото аз ида!

- Кой си ти? - запита го Пазителят на Вратата.

- Аз съм човекът, който е търсил. Аз пребродих всичките пустини на живота, зная всичко, което е дадено да зная и мога да направя това, което хората долу, обикновените хора, смятат за чудо и откровение: да надничам донякъде в бъдещето. Мога и зная! - това е моето име.

- Можеш и знаеш?... Ако можеш и знаеш, тогава защо си дошъл тук? Какво искаш?

- Чух, че тук имало нещо, което не зная, и искам да го придобия. Аз съм давал на другите и искам и на мен да дадат, защото такъв е законът!

- Законът! - каза Пазителят на Вратата. - Законът! Нима ти, който искаш, го знаеш по-добре от Тоя, от Когото искаш? Тоя, Който дава, е Който знае - и Той дава преди да Му поискаш, защото знае кому какво е нужно.

А ти запомни: Тоя, който иска и който търси, не е намерил, а който не е намерил, не може и да дава! Не се лъжете - тук може да прекрачат само тия, които са забравили да казват «аз», и то винаги, след като ги повикат. Лъжлива е мъдростта, която те учи да искаш! Вълча е любовта, която не те е научила да забравяш и пожертвуваш своето аз; суетна е истината, която те е докарала дори до самите Врата с желанията на света - да можеш и да искаш...

Силата на човека е в изпълнението Волята на Върховния.

На тия врата хлопат само глупците - пред истински мъдрите и любящите тя сама се отваря. Върни се и започни отначало, по истинския път!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...