valiamaria Posted March 29, 2011 Share Posted March 29, 2011 Из «Песен на песните» ДО ВЪЗЛЮБЛЕНАТА Ограбих те, моя възлюблена, ограбих те: песен ти написах, душата ми по теб плака, ала песента си повече от теб обикнах - и не ти я пратих. А ти ще чакаш - и ще се надяваш. Но до теб словата ми няма да дойдат, защото скрих ги аз от самия себе. И отнесох ги там, където сам обичам да бъда - в големите пустини на живота. Там има жар през деня - и хлад и лед през нощта. Но това сега е все едно за мен: сърцето ми не е лед, да се топи от жарта - а хладът на смъртта, който е минал, ще се уплаши ли от този на пустинята? А аз го минах и насам, и нататък... И животът ми се изпълни със сенки. И самият аз - сянка между сенки... И изгрява слънцето и полягват всички на земята, големи и велики... А после се смаляват на обеда, и на залез растяхме отново. То се движеше, а ний мислехме, че растем и се смаляваме, че сме млади и остарели... А ний сенки само бяхме, които отдалечаваха главите си, за да го видят сутринта по-добре - а вечер се прибирахме - и тъмнината ни успиваше... И които знаеха живота, на сутринта, минали през хлада на смъртта, го посрещаха пак. А които бяха само сенки на сенките - има и такива, - не оставяха дори спомен. Ти чакаш - и аз песен на радост бих искал да ти изпратя. Но в душата ми прелива като капки отровна роса, стар лъх на далечни времена, когато, скитник и бродник, безспир и надежда съм кръстосвал световете. А сега Бог да бди над теб - и дари, както Той само знае да дарява! Ограбих те, моя възлюблена, ограбих те: песен ти написах, душата ми по теб плака - ала песента си повече от теб обикнах - и не ти я пратих. * * * (На задната корица на книгата) КНИГИ ОТ СЪЩИЯ АВТОР: Искрици на просъницата (разкази) Пелин и коприва (хумористични разкази) - изчерпана Генко Орлето С Христа Благословение Съвременният морал и Дънов Нови хора Кръстопът Хигиена: Здрав и млад Край огнището При спорната гора Зазоряване При адепта Думите на видния странник Буди-Са На Планината През вековете Печатница «Братство» - Севлиево Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts