Jump to content

Любомир Лулчев V. Вестник «Алфа»


Recommended Posts

Любомир Лулчев

V.

Вестник «Алфа»

1924 г.

Свободна трибуна

за житейски въпроси

Редактор: Любомир Лулчев

Статии

Мота от Словото

на Учителя Петър Дънов

(В. «Алфа», г. I, бр. 1, сряда, 16.IV.1924 г.)

«По-висшите същества - ангелите, праведниците, адептите, учителите -се интересуват от хората дотолкова, доколкото е степента на техния стремеж към Бога»

«Аз проповядвам едно учение - Единство в Бога, и казвам: във всичките времена само Господ е говорил! Какво хората са говорили, то е изчезнало, а туй, което е останало да живее през вековете, то е само Божествено. Следователно туй, което е преживяло всички религии, то е Божествено, то ще остане».

«Разумният живот може да се сподели само с един човек, който е разумен.»

[Учителят Петър Дънов]

1. ЕДИННИЯТ ФРОНТ

(В. «Алфа», г. I, бр. 1, 16.IV.1924 г., стр. 1) Да бъде светлина!

От векове и векове светлината е отделена от тъмнината. И едната има свои същества и носители, и другата има свои адепти и учители. В един и същи свят работят и едните, и другите, но тоя, който има светлина, не се спъва по своя път. Тъмнината ражда незнанието, заблудата и грешката, а те от своя страна - насилието и смъртта.

Светлината носи знанието, а знанието - проумяванието, че един е Творецът, Незнайното, Безконечното, което ний можем да разберем само като всеобемаща любов, в която живеем и се движим; безграничен извор, който не оскудява, върховна мъдрост, която прави от всяка душа чедо Божие, син на безсмъртието, единна по природа, единна по битие.

През дебелия сняг на окървавената с братска кръв земя, станала кост от костите на своите труженици, малките главички на белоцветните кокичета подават своите усмихнати лица към изгряващето слънце. Души счупват вече ледено покривало, сковано от омразата и ненавистта, и търсят светлината, стремят се към истината, жадуват за любовта. И техният зов стига дори до Бога: Той праща еднородния Си син, да им донесе лъчите на живота!

И тези, до които тези лъчи на живот са се допрели, наричани с разни прозвища и имена от хората на тъмнината, ръце да си подадем, земята да опашем от единия до другия край, да вдигнем глас към всички, мощен глас и зов:

«Братя, да бъде светлина!

Братя, смъртта е рожба на греха, а грехът - на тъмнината.

Братя, Бог е любов - и ний всички Негови деца сме!»

Alfa W.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...