Jump to content

3. ГОСПОДИН ДЪНОВ И ЖЕНИТЕ


Recommended Posts

3. ГОСПОДИН ДЪНОВ И ЖЕНИТЕ

(В. «Алфа», г. I, бр. 1, 16.IV.1924 г., стр.2)

«Partout cherchez la femme»*112 - казаха нашите управници и подгониха г-н Дънов с всичките му последователи. И защо? Защото събирал жени да им вади от пъпа разни енергии, защото ги карал да се събличат голи, защото устро-явал вакханалии при изгрев слънце, защото... и много още «защото», които са най-цинични клевети в хор на разни гласове и с разни вариации, повторени от много вестници в България под ръкомахането на един чернобрадат диригент.

Какъв срам и каква мъка!

Повече от 5000 майки, жени и дъщери на българския народ са дълбоко обидени от обвинението, че не се намери нито една между тях, която да бъде за този беловлас вече старец нещо повече от жена. Мъка и срам потискат душата на всяка от нас от тъй ниското мнение, което нашите духовници и държавници имат за ония, които им даваха своите мъже, синове и братя да ги водят като овце на заколение. Но нека знаят, че ние повече не ще им ги даваме! Нека знаят че и ний имаме сила и с нея достойно ще защитим нашата чест и ще изпълним нашия дълг. Нашите думи може би ще разсмеят ония, които са свикнали да се разправят със своите врагове само с картечници и отлъчвания. Защото нашето оръжие за борба с всички е само сърдечната молитва, която денонощно отправяме към Бога. И в тая борба наистина ние сме малко и сме слаби, но ние не уповаваме на себе си. Ние уповаваме на Оня, Който преди 2000 години събра тълпа бедни, прости и отхвърлени отвсякъде и ги издигна до Себе Си. Той е жив и Неговият Дух днес пак събира наедно всичките «низши», «гладни» и «отхвърлени», да ги прибере и нахрани, защото Неговите заместници не сториха това. Христос иде да вземе стадото Си от ръцете на ония, на които беше дал да го пасат, защото техните зъби се оказаха по-големи и от тия на овчарските кучета. И Той ще си го вземе!

Ние - майките, жените и дъщерите на този народ, апелираме към всички останали наши сестри в България да се вслушат в нас и ни подкрепят. Ние ги молим да вземат нашата литература, песни, молитви и всичко, с което изразяваме новото учение и видят истината такава, каквато е. И ако те сторят това, ние не можем да не вярваме, че всички ще издигнат своя глас в негова полза, защото новото учение засяга най-напред жената и семейството. Новото учение засяга най-много жената, защото днес тя е най-онеправданата.

Днес жената не е другарка на мъжа, макар и да е направена от неговото ребро. Като че ли е направена от краката на мъжа, защото в повечето случаи тя е робиня.

Днес майката, която люлее люлката, не управлява света, както някога е било, защото нейното право и възможност сама да възпитава своите синове са и отнети.

Днес дъщерите не са украшение и радост на своето семейство, а тежък товар, който трябва да намери по-скоро своята опора на гърба на кой да е мъж. И защо е всичко това? Защото жената днес е осъдена от самото и рождение на безидейност и безправие. Защото жената днес се ражда и възпитава за едно: да живее само за насладите на мъжа.

След година или две най-много сърдечен живот в семейството, ние - жените, ставаме много обикновени, даже безинтересни за нашия мъж, защото не можем с нашата изрядна кухня да осмислим неговия живот.

След като родим едно, най-много две деца (а често пъти и без такива), нашите мъже почват да искат своите права от нас, нежелаейки неминуемите техни задължения и ни подлагат на опити, които в най-щастливия случай свършват с преждевременно остаряване.

Свършили гимназия или университет, ние - дъщерите, не знаем накъде и как да се обърнем в обществото, защото виждаме за какво можем да послужим на тъй елегантните днес господа...

И защо е всичко това, кой е виновният? - Животът - ще ни отговарят. А кой крепи днешния почти нечовешки живот? - Духовниците и управниците -отговаряме ние. И защо? Защото, според официалните статистически данни, само в София има повече от 20 000 проститутки, защото в затвори и лудници умират и чезнат хиляди наши сестри, защото крепителите на днешния морал преследват всеки, който не споделя техния. А какъв е техният морал и какъв е нашият? Моралът на днешните властници - духовни и светски - е: търговия с Божиите дарове и добродетели, насилие над всичко свободолюбиво и честно и смърт на враговете. Думите и делата на кроткия Исус останаха много надалеч в миналото. Но, макар и много далечни, макари отдавна забравени, тези думи и дела днес наново се разнасят по света, и то от мнозина - нашият Учител е само един от тез, които напомнят на майките, жените и дъщерите за тяхната свята роль113 на земята. Нашият Учител издига жената над всякакъв попски морал и задължения, защото забранява проституцията и в семейството, против която поповете не само не се борят, но и узаконяват. Нашият Учител издига жената над всякакви писани и неписани човешки закони, защото й посочва закона на нейната истинска красота и сила - закона на чистотата. Нашият Учител издига жената по-горе, отколкото поповете биха я издигнали, защото осмиля напълно нейното съществувание - той й посочва мястото, а заедно с това - и работата в света. Вземете нашите беседи и четете какво той говори за жената. Нашият Учител очертава напълно Божествено красивата душа на жената, тъй велика в нейната издигаща и облагородяваща роль и тъй понижена днес от всички, защото малко я разбират. Нашият Учител проповядва повече на нас - жените, защото твърди, че спасението на човечеството ще стане от жената, защото жената е причина на грехопадането.

Майки, жени и дъщери, вслушайте се в неговия глас, ако искате да станете нещо повече от жени!

Няколко майки

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...