Jump to content

4. ДВЕТЕ ЧЕРКВИ


Recommended Posts

4. ДВЕТЕ ЧЕРКВИ

(В. «Алфа», г. I, бр. 1, 16.IV. 1924 г., стр. 2-3)

Днешната черква е престанала да интересува всички (освен тия, които търгуват с нея), защото е една къща без прозорци. Но нуждата от нейното съществувание за някои не може да се отрече. Тя трябва на всички, които, за да живеят, не се нуждаят от светлина. И всъщност винаги е имало две черкви. Една черква на гонените, гладните и жадните заради правда, добродетел и обич винаги е съществувала заедно с черквата на държавата. Откогато в историята се говори за държава и за държавно устройство, оттогава се говори и за двете черкви, които са биле постоянно в борба. Старият завет на свещеното Писание е изпълнен с борбите на тия две черкви, а Новият завет подчерта тия борби и ги остави в наследие нам. И няма по-безпощадни борби от религиозните. За славата Божия - освобождението гроба Господен от турците - римската черква организира седем кръстоносни похода и дотам беше всадила в душата на хората омразата и отмъщението против всичко «нехристиянско», щото беше завладяла и децата. Имаше един кръстоносен поход само от деца, които събратята на днешните попове пратиха по горите на Европа и Балканския полуостров да ги изядат зверовете и да измрат от глад. А «светата», като днешния синод, инквизиция изгори само за един век повече от 50 милиона човешки същества. И това все заради името и славата на Исуса Христа - носител на любовта.

Днес инквизиция нямаме. При разрешаването на въпроси като настоящия, поповете не могат да си послужат със светлината на костерите114, макар и Данаил Ласков да изказа преди три години във В. Търново публично своите съжаления за това. Да, инквизиция няма и ние мислим, че няма и да има. Но маниерът на поповете да горят всичко, което намират за «враждебно» на Христа, съществува и днес. Не можейки да турят на костер г-н Дънов и последователите му, те туриха там истината, която той носи. Поповете успяха да натрупат почти всички български вестници (с изключение само на два-три) на една голяма клада, и с тях изгориха учението на г-н Дънова. Между многото, които го хулят и разнасят никога небивали работи, за голямо съжаление, виждаме и някои професорски, министерски и др. вестници. Напоследък пламъците на тая вестникарска клада се усилиха от тия на един «факел». На него и на всички, които мислят като него, г-н Дънов, заедно със своите хиляди последователи, би могъл да им прошепне: «0, запора 51трИсИ:а5!»115

Днес българската черква организирва своите походи против опасната ерес на г-н Дънов. Дали ще бъдат пак седем тия походи - не знаем, но че ще се опитат да вдъхнат омраза и отмъщение против неправославните, даже и у пеленачетата- знаем. Но, както е било винаги, така и днес всички «сектанти» са готови да посрещнат «благословиите» на «святия» синод. И нещо повече - те искат това, което днес поповете вършат.

Когато кръстоносците отидоха на изток, да освобождават гроба Господен, много от тях убиваха и ограбваха «неверните». Но между кръстоносците имаше и интелигентни синове на запада, които се натъкнаха на окултните школи там. Пред блясъка на това величествено знание, тъй копнеещи по него, те ослепяха за всичката слава и мощ на римокатолическата черква и когато се върнаха в Европа, пренесоха светлината, пламнала в техните души. Рицарите станаха началници на тайните ордени: Тамплиери, Хоспиталиери, Малтийци, Иоанити, рицари на «Златното руно» и много други, които по-после дадоха Ро-зенкройцерите, Мартинистите, Илуминатите, франкмасоните и пр.

По тоя начин римската черква възкреси сама своя смъртен враг - окул-тизма, и остана твърде жалка със своите костери и йезуити пред великите умове и сърца, които заблестяха в обществата на окултистите. Събитията се повтарят. И това, което е станало в миналото, ще стане и днес.

Алфонс

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...