Jump to content

51. «БОГ Е ИСТИНА» Евангелието


Recommended Posts

51. «БОГ Е ИСТИНА»

Евангелието

(В. «Алфа», г. I, бр. 10, понеделник, 28.VII.1924 г., стр. 4)

Преди 2000 години Пилат запита Иисус Христос: «Що е истина?» Иисус му отговори с мълчание, защото да разбере човек що е Истина, значи да разбере що е Бог. А да разбере човек Бога, значи да стане едно с Него. Оня, който е станал едно с Бога, никога не пита що е Истина и що е Бог. А на оня, който не е разбрал Истината - Бога, с нищо на земята не може да му се обясни това. Земята е материалният мир. Всичко тука е материално, и то не може да докаже Бога, защото Бог е Дух и само с Дух се изпитва и познава. И оня, който иска тука, на земята, да му се докаже Божието съществувание, не знае какво говори. Бог, Който изпълва цялата вселена, не може да бъде намерен и посочен никъде на земята. Наистина, безкрайно голямото се повтаря в безкрайно малкото, но това още не значи, че те са равни. Иначе бихме утвърдили за земята математическия парадокс, че всяка част е равна на своето цяло. Тогава и човекът би бил равен на Бога, а явно е, че не е. Човек е равен на Бога дотолкова, доколкото един желъд е равен на дъба.

Човекът е тождествен зародиш, формиран в утробата на майката земя. Неговото растене и развитие до пълнота изискват условия, каквито на земята няма. Земята е само точката на неговото възвръщане. Колко път му предстои и откъде ще мине, това знаят само тия, които са вече стигнали.

За човека днес е важно да знае, че той има цел, към която се стреми, и че може да я достигне само с помощта на ония, които са я достигнали. И достигналите своята цел са станали едно с Бога, защото са познали Истината. Затова те имат и атрибутите на Бога, един от които е безсмъртието. Докато човекът е човек, той живее в най-голямото заблуждение - че е сам и отделен от другите. Затова той изкупва своето заблуждение и с най-страшното наказание - смъртта. В своето духовно развитие човек изоставя много истини, защото ги вижда, че са биле лъжи. Това, което е било вчера истина, днес е лъжа. Но това, което е било вчера лъжа, си остава и днес, и утре, и во веки...

Много истини досега човекът е разбрал, че са лъжи, но най-голямата лъжа: че на земята и в отделното си съществувание не трябва да търсим своето щастие, още не е разбрал.

Алфонс

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...