Jump to content

6. Съвременните хора...


Recommended Posts

(В. «Живот», бр. 9, 17.IV. 1929 г, стр. 1)

 

«Природата е турила всекиго едного на своето място, но когато туряте държавници за учители и учителите - за държавници, вие разваляте общия ред на нещата.»

 

От «Книгата на Живота»

 

«Всички слънчеви системи могат да угаснат, целият козмос може да изчезне, всичко може да се измени, но чувството на любовта остава за вечни времена и от него произтича всичко в света.»

 

Съвременните хора разрешават много важни въпроси, но още не са се спрели да видят кой е най-важният. Засега разглеждат икономическия въпрос и въпроса за хляба, като мислят, че той е най-важният. Но този въпрос е разрешавай от хиляди години, и то винаги временно, частично и си оставал неразрешен и досега. Други смятат, че просветата е най-важната. И от хиляди години хората се все просвещават, но и това е въпрос, неразрешен окончателно и до днес.

 

Трети мислят, че всяка държава трябва да бъде силна, мощна, да има армия, да може да отстоява срещу враговете си. Така е - но коя държава чрез силата си е разрешила въпроса на своето съществувание? Коя от тях е могла да съществува поне две-три хиляди години непрекъснато? Много държави до днес са се явявали, повдигали и изчезвали.

 

Следователно има един важен въпрос в света, който и досега не е още разрешен. Този въпрос не е нито народен, нито обществен, нито е въпрос на учените хора.

 

Народите имат с какво да се занимават, обществените хора и учените също тъй имат ред въпроси, за разрешението на които влагат своите сили, но тъй важната задача, с която би трябвало хората да се занимаят днес, това е въпросът за човешкото съзнание - на човешкия ум, защото човекът е нещо повече от своя ум. Човешкият ум е само един слуга на човешкия дух, на човешкото съзнание; волята и сърцето - също.

 

Казва се обикновено, че човекът е същество, което мисли!

 

Но той е нещо повече от това, което мисли!

 

В него има затворен разумен живот, който търси своята естествена проява. И тия, които разберат това, са разбрали силата на живота и научили пътя.

 

И тогава в техния стремеж - да изпълнят задачата си, не може да има никакви прегради - всичко ще се стопи пред напора на тия, които са схванали, че пътят, истината и животът са едно: целокупният живот на готовия да даде себе си за постигание своите идеали.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...