Jump to content

16. Характерология (продължение)


Recommended Posts

16. ХАРАКТЕРОЛОГИЯ

I

(Продължение)

(В. «Братство», бр. 174, 6.XII.1936 г., стр. 3-4)

Широчината на един нос, на гърба и основанието му, е важен признак. За идеален нос би могъл да се смята тоя, който и при основанието си е толкова широк, колкото и при ноздрите. Тогава той образува две паралелни линии, които сочат разумния път, който това същество е минало от хиляди години, физическото наследство е само една малка част от тоя път. Много по-важна е психологическата и духовната страна, която определя оная генерална насока на Пътя, която в края си дава типа на един «ангел» или «демона». В своята обща насока человек може да принадлежи към едно възходящо или низходящо течение. И тогава всички дарби могат да станат благословение или проклятие за него. Нима ученият престъпник [не] върши по-добре замислени престъпления от глупавия?

Тесният при основанието си нос показва, че человекът, който го има, е свикнал и на малкото, и на многото, но че устойчивост няма. От него може да чакаш криволичение и изненади, непостоянност в отделни случаи. Материалното може да му служи за стимул. Когато е свързано с конкретен ум (тясно чело), силно развити челюсти това е типът на хората, които най-често стават оръжие някому и вършат физически престъпления. Напротив, широкият в основанието си нос сочи за голямо духовно богатство на притежателя му. Такъв човек е устойчив в своите стремежи, проявява необичайна настойчивост, енергия, която тече по строго определена насока. Такъв човек има дълбоки чувствувания и е готов на подвизи. Такива носове често се срещат между простите хора, надарени с естествени умове тъй наречените природно интелигентни или самоуци. Хубаво е да се наблюдават такива хора, когато ни се случат на пътя. В тях има едно спокойствие, което лъха и внася надежда за бъдещето.

Izgreva_tom_31-44.jpg

Областта «а» засяга физическия свят и всичките разширения в тая област са свързани с прояви във физическия свят. Прекомерното развитие на тая област е характерно за вредни излишъци или недостатъци, или даже болести (пиянство, разстройства на бъбреци, лакомство, понякога и хроническа констипация). Всичките тези болести си имат, разбира се, отделни белези, но нашата цел не е да определяме болестите по изгледите на носа. При това то не е и мъчно да бъде сторено от всеки що-годе наблюдателен човек, защото те са съпроводени и с характерен цвят на самата кожа (потъмнявание при стомашно разстройство, «цибреене» при разстройства на бъбрека и пр. пр.)

Самият връх на носа като фигура е характерен. Ако той завършва закръглено, това показва уравновесена енергия. Ако той е остър, показва недостатъчна проява във физическия свят, но ако е съпроводен с едно издуване в широчината и височината в областта «в», тогава това са желания, които могат да доведат до необмислени постъпки. Уравновесеният нос (2) фиг. 1, показва на душевно и телесно владение.

Izgreva_tom_31-45.jpg

В областта «b» всяко разширение отвътре навън сочи на непомерни желания и ако е съпроводено и с разрастване във височината, показва един начин на живот, който е следван в много поколения (психическа и физическа наследственост). Ако е само в областта «b» (широчината), без да се изменя височината му, в такъв случай имаме работа само с физическа наследственост (в смисъл наследственост само от едно поколение. Психическата засяга преражданията на самото лице (фиг. 4).

Хора с остри върхове на носа са склонни към естетически фини наслади и същевременно към противоположни (понякога цинични) изживявания. Изобщо, ексцентричността я проявяват в дребното; в едрото са благородни, услужливи, отстъпчиви. В речта си често неясни и непоследователни (това е частно значение, не общо за тоя тип хора).

Izgreva_tom_31-46.jpg

Всяка вдлъбнатинка на носа сочи на слабост и падения (неактивност, липса) в съответната област.

Така гърбицата «b» е прилив на чувства, и в областта «с» на духовност.

Широчината в областта «c» е широк мост, който свързва интелекта с духовната област. Богати възможности, благородство, влияние на душата върху индивида.

Изобщо, горният край, основанието на носа и челото между веждите най-често е първият светъл център, който начинающият ясновидец може да забележи. В някои хора с развити душевни способности или много страдали, той издава тиха светлинка именно подчертавам тая дума «тиха», защото, когато се загледате на това място и ако не видите нищо, пак ще усетите едно спокойствие, което тихо лъха и се влива във вас.

Izgreva_tom_31-47.jpg

Сега нека разгледаме външната форма на носа, в която линията не е права, но огъната. Тя може да бъде огъната навън «орлов нос» или навътре «чип» (женски нос). В двата случая качествата са почти противоположни и от казаното досега за правия нос може да бъдат извадени заключения по аналогия, като се държи, разбира се, сметка за съответното поле, в което става проявата физическо, чувствено или умствено. Единия нос бихме могли да наречем активен, другия пасивен, но и двата са с преобладание на кривите линии, чувствата, желанията, които са главният двигател. В единия случай като чувства, които търсят пласиране. Изобилие на извор, който очертава своята дейност с рекичката, на която дава начало (такъв човек търси да обединява, усвоява и завладява, да притежава и обсебва), центърът на което е личната придобивка. Във втория случай вдлъбнатият нос има изобилни чувства, които търсят обект да се задоволят, като се отдават, но в които личното се стреми за нещо чрез даване на онова, което има. Натури, склонни към самопожертвувание. Добри, предани майки. В първия умът е насочен към обмисляне, обхващане, асимилирание; във втория любопитството замества любознанието, лесното познанство, осмисленото приятелство. Първите форми са присъщи на изследователя, банкера, пълководеца; вторите на жени, учени, които следват своя вътрешен подтик.

Izgreva_tom_31-48.jpg

Първата форма е на ума, сметката и след това желанието; втората на чувството, желанието, личното, любопитството.

Мъже с орлови носове са честолюбиви. Мъже с орлови носове са хора, които влагат голяма амбиция в своите дела.

Жени с такива носове са обикновено умни хора, но недостатъчно добри жени. Те проявяват често мъжки характер, енергични са повече, отколкото е потребно, и дохождат в стълкновение с околните. Понякога безсърдечието и безплодието са им присъщи. Когато долната част на носа при ноздрите прави едно значително отскачане нагоре, това е признак най-често на необмислени желания, тщеславие.

Ако гънката на гърбицата е мека и хармонична жени с такива носове са много предани на своите деца.

Мъж с огънат нос обикновено е енергичен, милостив, деен, любопитен.

Жени с такъв нос добри, любящи жени, предани майки, енергични, сприхави, приказливи. (Следва)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...