Jump to content

19. Характерология


Recommended Posts

19. ХАРАКТЕРОЛОГИЯ

Л. Лулчев

(В. «Братство» бр. 180, 7.III.1937 г., стр. 4)

ВРЪЗКАТА МЕЖДУ НОСА И ЧЕЛОТО

Ако челото е израз на ум и носът на мисъл и чувство, дейност, инициатива, линията, която се образува между носа и челото, посочва начина, по който мисълта се прилага в живота. Несъмнено, състоянието между ум, мисъл и воля (брадата, която реализира мисълта) е от решително значение, но все пак линията, която се образува между корена на носа и челото, остава като характерен белег на човека.

В животните обикновено това хлътвание или впадинка липсва.

В човека свръзката между челото и носа става по няколко начина. Ние вече говорихме (гледай предните броеве) за широчината или теснината на «моста», който свързва носа с челото. Но нищо не споменахме за линията на самия мост. Тук ще го разгледаме с няколко думи.

Качествата на тоя «мост», съчетани с главните качества на носа (според формата му), ще дадат в резултат окончателните и съществени качества на човека, разбира се, при условие, че ще се вземе във внимание и челото и брадата, па и очертанието на цялата главна. Инак ще имаме само частични оценки, които може да са верни в случая, но в общото се засилват или намаляват, съответно това, в какво съотношение са с околното (чело, брада, бузи, очи, вежди, уши, форма на главата и пр.).

Случаите за моста са най-различни, но ще вземем като типични само

Izgreva_tom_31-50.jpg

1) Мостът е прав, т.е. челото минава направо в нос, слива се. Такива типове са тъй наречените «гръцки». В тия хора мисълта е обективна. Разбират от красота на формите. Когато линията на носа следва почти линията на челото имаме меки хора на естетиката, на вътрешна мярка, макар и идейни материалисти (А). Но ако носът отскача навън (Б) имаме дебелоглави, упорити хора, за които разумните словесни доводи имат малко значение. Те обикновено разбират нещата след като си чукнат главата, и то поне два пъти, в стената чак тогава се съгласяват, че е стена, а не врата. При първия удар допускат, че само така им се струва...

2) Колкото линията е по-огъната, толкова съобразителността и отстъпчивостта са свойствени на тая натура. Но, разбира се, и тук имаме много възможни случаи, както се вижда от тия чертежи.

Колкото линията е по-хармонична, толкова отстъпчивостта се дължи на разумна съобразителност.

Колкото линията на челото хлътва силно и внезапно, толкова тая отстъпчивост минава към подозрителност и страх, а понякога е израз на психични и други недостатъци (епилепсия, злоба тогава и очите са верен решителен по-казалец: съмнение).

Когато вдлъбнатината е meka (а не внезапна и при това съпроводена с не много високо издадено чело до веждите), тогава имаме добродушен човек, който може да «лае», но не «хапе» (В).

Когато гънката е много дълбока, вследствие на което коренът на носа почти изчезва и очите да изглеждат като да са на повърхността на самия корен на носа това показва лукавство (особено ако очите са близо едно до друго, малки, тъмни и бързи), бърз, дребнав ум, човек на дреболии (Г).

Хармоничното минаване на челото в нос, когато въпреки вдлъбнатината, носът си остава все още твърде висока преграда между очите такъв характер крие в себе си ценни качества, още повече ако мостът е широк, очите разпо-ложени нормално или широко.

Изобщо взето, ъглите, които образуват органите на човешкото лице, по-между си са от голямо значение и никой не ги е изнасял тъй дълбоко и по същина, както Учителя. Но Той никога не ни е разказвал докрай тия закони на органическа проекция, които засягат (понякога дълбоко) природата на човека, а често и неговото минало, па и вероятно и бъдеще. Причините за това са несъмнено важни и не е мъчно да се доловят. Все пак и това малко, което се казва, обогатено с лични наблюдения и самонаблюдения, може да ни послужи като основа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...