Jump to content

5. РЕЛИГИОЗНО-ФИЛОСОФСКИЯТ МИРОГЛЕД НА ПЕТЪР ДЪНОВ, ОТ АНГЕЛ ТОМОВ


Recommended Posts

https://petardanov.com/files/file/1317-%7B?%7D/



5. РЕЛИГИОЗНО-ФИЛОСОФСКИЯТ МИРОГЛЕД НА ПЕТЪР ДЪНОВ, ОТ АНГЕЛ ТОМОВ


(В. «Братство», г. I, бр. 18, 15.IV. 1930 г, в рубриката «Книжнина», стр. 4)

Този очерк, печатан за пръв път в списанието «философски преглед», кн. 1, год. II (1929 г.) е един от най-сериозните и сполучливи опити да се предаде в сбита форма учението и мирогледът на основателя на Всемирното Бяло

Братство - Петър Дънов, да се намери неговото място и връзка в общата верига на мощната спиритуалистична вълна, която залива целия свят, и да се посочи неговата роля в бъдещето. Ние го препоръчваме на всички, а особено на тия, които недостатъчно познават това учение или пък го познават според «хорски приказки» или вестникарски съобщения, инспирирани и разпространявани от противниците му.

Днес, когато това учение е прехвърлило границите на България, когато редица просветени чужденци му отдават вниманието, което то заслужава, и го определят като най-голямата ценност, която България дава на света, срамно е, бихме казали ние, за един български интелигент да не го познава или да се задоволява само с «речено-казано» от този или онзи, без да потърси автентични източници за сформируване на своето мнение и отношение към него.

Не ще съмнение, предлаганият очерк не е достатъчен да даде пълна и ясна във всяко отношение представа за едно учение, чието всестранно изложение би изисквало десетици томове, но той прекрасно може да послужи като един увод, като един предговор към по-сериозното му и детайлно проучване. Преди това ние намираме, че неговото прочитане е необходимо за всекиго, който мисли, че трябва да познава духовния живот в България.

Цената на книгата е 8 лв. Доставя се от автора Анг. Томов, ул. «Регентска» № 48, София или от редакцията на в. «Братство» - Севлиево.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...