Jump to content

5. Възвание


Recommended Posts

5. Възвание

Към българските професори, писатели, артисти, художници, музиканти, инспектори, директори, учители, студенти и ученици.

Неизмеримо нещастие сполетя българския народ. Нашият любим Цар склопи очи и потопи в скръб обединена България. Какво велико сърце престана да бие!

В светлата редица на българските царе Цар Борис III се издигна до най-великите. Между тях той достойно заема най-предно място. От невръстни години до последно издихание Царят-Обединител живя с възторга и покрусата, с радостта и мъката на целия български народ и остана до край най-предан и верен син на българската земя. Твърд в страдания и изпитания, храбър в устреми и усилия, в тревога и бури, Той - кормчията на българската държава, бе всякога на водаческия пост. Четвърт век твори усилено и създаде велики и незабравими дела. Работи неуморно, всеотдайно и с непобедима вяра в звездата на България. За нея Той живя и принесе Себе си жертва пред отечествения олтар.

Непрежалимият Царствен покойник бе обходил всички кътове на родната земя и стана близък на всяко българско сърце. Той се сроди с българската просвета и култура и стана неин върховен закрилник. Няма честит почин за Родината, в който Венценосният Цар да не е вложил Своето високо покровителство; няма народно бедствие, което да не е привлякло Неговото отзивчиво сърце; няма всенародна радост, която да не е развълнувала Неговата благородна душа. Храбър воин, увенчан със слава в борбите за тържество на българските идеали, Върховният вожд имаше под особени грижи и родната войска - пазителка на българската народна чест.

С помисли и дела Великият покойник начерта и освети със смъртта си вечните завети на народа: Да изградим докрай величието на Родината - обединена, могъща и благоденствуваща! Да я пазим неизменно - силна, светла и честита! Само в нейната слава да сияе нашата гордост и в нейното щастие да гори нашата радост! Кръстът на страданието да не смущава нашия устрем в изграждане благополучието и величието на България!

Днес, когато всенародна скръб е заляла цялата българска земя; когато целият български народ ридае, нека благоговейно се поклоним пред тъй рано отминалия Цар-Обединител. Нека пред светлия Му образ запалим в сърцата си пламъка на най-дълбока почит. Нека дадем обет, че ще следваме неотклонно заветите на светлия човек, на великия владетел!

Чеда на целокупна България!

В тия дни на мъка, надвиснала като черен облак над скъпата Родина, на престола на българските царе възлезе Негово Величество Цар Симеон II - любовта, надеждата и упованието на българския народ. Българската Царска корона вече блести над челото на младия ни Цар. Да се обединим около Неговия престол. Да слеем своите мисли и стремежи в едно сърце, в една воля, в един дух. Да обградим Царя със своята българска всеотдайна любов, да Го следваме и да бъдем готови на всички жертви за Негова слава и за величието на България!

Да бъде светла паметта на Царя-Обединител Борис III!

Да бъде чист и славен пътят на Цар Симеон II!

Да върви към величие и слава целокупният български народ!

Бог бди над нашата земя!

София, 31.VIII.1943 г.

Министър на народното просвещение: Б. Йоцов

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...