Jump to content

(88) Писмо от Любомир Лулчев до цар Борис III от 28.VIII.1940 г.


Recommended Posts

(88) Писмо от Любомир Лулчев до цар Борис III от 28.VIII.1940 г.

Ваше Величество,

Приложени при настоящото Ви изпращам някои мнения, информации и молби, които, вярвам, ще имате търпението да прочетете и сторите нужното.

От сърце пожелавам да Ви дари Бог здраве, сили и разум, да устоите до край на поста си буден и бодър, за общо добруване!

С почит: [подпис] Любомир Лулчев

28.VIII.1940 г.

София - Изгрев

Молби I

1. При решаване на въпроса за морските техници Вие помогнахте твърде много да вземе той благоприятен за тях край. Те това няма да забравят никога, още повече, че този въпрос беше разтакай няколко години без всякакъв резултат. По този случай техният председател - капитан първи ранг Добрев, е молил няколко пъти Гр. да Ви пита, за да Ви поднесе благодарностите на тия хора лично. Досега не го е огряло. Ако нямате нещо изключително против - не можете ли да зарадвате тоя стар офицер и неговите техници с няколко минути Ваше лично внимание?

2. По-рано бяхте възложили на генерал Бойдев да стори нещичко за радиоизобретателя Георги Бочев. Той наистина изиска предавателя му, прибран в полицията, и Бочев, като си пожертва дори някои дрехи, можа да набави счупените и повредени лампи на предавателя. По нарежданието на генерал Бойдев той направи опит за предаване с тоя апарат, за да се констатира неговата възможност и работа. Тя е била изненадващо добра: с една обикновена приемателна антена тоя предавател с мощност от 50 вата е бил чут по всички краища на България, и то много по-ясно от Радио «София» с неговите 100 000 вата! Нещо повече, има писмо, че е чут и от българския параход край остров Тасос! -

Резултат: Радио «София» счупва бараката на тоя нещастник, взима му предавателя, завежда ново дело срещу него. Обясненията му, че това е опит с разрешение на полицията и по заповед на генерал Бойдев, не му помогнали нищо...

Моля, сторете нещичко в случая. Например може да се заповяда да се върне предавателят отново на Бочев, който, като го поправи, да го подари на флотата, тъй като той самият желае това в знак на признателност - той е сирак, възпитаник на същата флота. Самия него нека го приберат на някаква съответна на знанията му работа в Божурище. Ако и това не може да стане по някоя причина, подарете му поне на това бедно и нещастно момче един паспорт, да се пръждоса в Германия, може би там съдбата ще бъде по-милостива с него. На другите места даровитостта се подтиква отвсякъде - в нас живи ги изядаме... Бъдете добър да сторите нещичко за това даровито момче.

3. Моля помилването на Димитър Николов Нечев, агроном, понастоящем в Бургаския областен затвор от 4.VII .н.г., осъден на три месеца затвор, загдето не искал да положи клетва като свидетел по едно дело (по идейни разбирания, или по-право - неразбирания...). За същия Ви говорих устно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...