Jump to content

(132) Няколко въпроса, които заслужават внимание (За царя)


Recommended Posts

(132) Няколко въпроса, които заслужават внимание (За царя)

1. Въпросът за цените на земледелските произведения и фабричните или занаятчийските.

Така например вълната се купува 62 лева, а преждите се продават на същите селяни 3, 4, 5, 6 и повече пъти по-скъпо!

Една кожа телешка се взима от селянина за около примерно 350 лв. От нея стават най-малко десетина цървули, а за един чифт му се искат на черната борса (а бяла борса няма!) най-малко 300 лв.!

Има и др. подобни.

2. В нас има три вида произведения, които подлежат на оценяване:

1. Местните произведения.

2. Внесените от странство.

3. Произведените от тях

- или само от местни материали,

- или само от материали внесени,

- или от смесени материали.

За да престане всекидневната игра с цените на всичко, предстои да се определят

- твърдо, категорично цените на местните продукти и материали;

- периодически - цените на внасяните материали (срокът да бъде поне и за двата случая за 6 месеца, ако не може за една година).

Всичките тези цени ще се публикуват за даден срок в Държавен вестник и ще бъдат задължително във всеки магазин, който продава на ръка, за проверка.

Определя се за всички продукции (производни от първични материали) определена печалба, която ще бъде: а) за ангросиста с производствените разноски; б) за ангросист без производствени разноски; в) за посредник; г) за детайлист.

Тези печалби ще бъдат точно фиксирани в проценти и обявени тоже в Държавен вестник. Всяка сума, взета над тези определени проценти, се смята за саботаж и води след себе си конфискувание на всичкото имотно състояние и затвор най-малко десет години. Печалбите си ги изчислява всеки търговец за себе си, като пази да не надмине определения коефициент (процент), а проверката може да стане от който и да е купувач или агент, комисар, полицай и пр.

Всеки, който открие подобно злоупотребление с цените, взема 20% от конфискувания имот и даже ако е съучастник, не се наказва.

По този начин ще се фиксира печалбата и увеличението ще отива в производителя, а сега взимат посредниците лъвския пай, като в някои браншове това стига до печалби, които чудят и самите търговци, които се отдумват, че държавата им ги давала... (справка - речта на Хайдудов, плевенски народен представител, който чистосърдечно признал тия печалби и ги нарекъл обир на населението).

Въпросът с въглищата е срамен, 40 километра от мината, хората са платили преди 8 месеца и нямат въглища!

С плана «Мусман» се правят срамни търговии, на които трябва да се тури край. Изнудват много хора, като им сочат разни скици и пр.

С електричеството също има много лоша игра, и то с най-бедните квартали. В София плащат 5 и 2 лева, а в покрайнините - по 7-8 и повече и по 3-4 лв. за отопление, като че ли това са два различни града...

Бесят се хора за намерения само да саботират, а се оставят живи и незасегнати хора, които фактически крадат и саботират милиони. Това значи да се яде капиталът...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...